Ο Κονδύλης στην EΡΤNEWS: Πως τα “πατάρια” γίνονται μεζονέτες (VIDEO)




Για το πολύ σοβαρό θέμα με τις θεόρατες πολυκατοικίες που ταλαιπωρεί τον Άλιμο, αλλά και άλλες πόλεις με ήπια δόμηση, μίλησε στην εκπομπή Ertnews Update, ο Ανδρέας Κονδύλης.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Άλιμος ήταν ο πρώτος δήμος που προσέφυγε στη δικαιοσύνη και εν αναμονή της τελικής απόφασης για το θέμα από την Ολομέλεια του ΣτΕ, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών όλες οι νέες οικοδομικές άδειες.

“Είμαστε ο πρώτος Δήμος που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και βάσει των προσφυγών έχουν ήδη εκδοθεί δύο πρώτες αποφάσεις οι οποίες βλέπουν ως αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και παραπέμπουν το ζήτημα για την οριστική και τελική απόφαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω μείζονος σημασίας.

Γιατί προσφεύγουμε κατά ορισμένων οικοδομικών αδειών και εμμέσως έτσι και κατά διατάξεων του νόμου; Διότι υπάρχουν διατάξεις στον Οικοδομικό Κανονισμό που ισχύει, ο οποίος ψηφίστηκε βέβαια το 2012 αλλά τροποποιήθηκε περίπου 30 φορές από τότε και έχουμε πλέον διατάξεις του 2020 που μας ενοχλούν και τις οποίες βάλλουμε. Για παράδειγμα προβλέπουν ότι: Μπορεί κάποιος στο ακίνητο που χτίζει να φτιάξει μέχρι 50% επιφάνεια παταριού η οποία δεν μετράει καθόλου στον συντελεστή δόμησης. Χτίζει λοιπόν κάποιος ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικά μέτρα και φτιάχνει και ένα πατάρι εντός εισαγωγικών άλλα 100 τετραγωνικά. Όταν λέμε πατάρι εννοούμε ύψος 2,20 μ. αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε πλέον για μία μεζονέτα. Δεν είναι δυνατόν να χτίζονται, να κατοικούνται και να πωλούνται. Τα οικόπεδα στην περιοχή μας που δεν έχουν χτιστεί και που χτίζονται με βάση τις διατάξεις αυτές, ξεχωρίζουν. Δηλαδή βλέπουμε σε ένα ανάγλυφο με ήπια δόμηση ξαφνικά να ξεπετάγονται ψηλά κτίρια τα οποία είναι εντελώς παράταιρα, υποβαθμίζουν το οικιστικό αλλά και το φυσικό περιβάλλον και υποβαθμίζουν την αξία της περιοχής.



Υπάρχουν 3 περιοχές (Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό και Εκάλη) οι οποίες με μία νομοθετική ρύθμιση που έγινε εξαιρέθηκαν από αυτό το καθεστώς, πράγμα που θεωρούμε ότι είναι θετικό. Αυτό που ζητάμε και πολλοί ακόμη δήμοι, ειδικά στο λεκανοπέδιο, είναι να εξαιρεθούμε και εμείς από αυτό το καθεστώς.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει τη δική του προσέγγιση, έφτιαξε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις αφενός για να δώσει μία ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και εμείς εδώ λέμε ότι χρειάζεται ώθηση αλλά που δεν θα γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος, από την άλλη έχει θεσπίσει κάποια μπόνους. Όμως δυστυχώς οι κατασκευαστές κάνουν κατάχρηση και σωρευτική χρήση αυτών των μπόνους με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε τελικά στο ανάποδο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο θεσπίστηκαν. Δηλαδή όταν κάποιος για παράδειγμα φτιάχνει σε οικόπεδο που προβλέπεται δόμηση 560 τ.μ. και φτάνει σχεδόν τα 1.000 τ.μ. δόμηση με όλα αυτά τα μπόνους και τα τρικ αντιλαμβάνεστε ότι δεν καταλήγουμε σε αποτέλεσμα φιλικό προς το περιβάλλον. Προσβάλουμε δικαστικά άδειες και πλέον έχουμε βάλει στο μικροσκόπιο κάθε μία άδεια, κάνουμε μία δουλειά που είναι πολύ επίπονη και χρονοβόρα, αλλά δεν υπάρχει άλλος νόμος τρόπος. Τις εντοπίζουμε μία μία και τις οδηγούμε στα διοικητικά δικαστήρια για να τις μπλοκάρουμε και να αποφανθούν τα δικαστήρια αν αυτό που συμβαίνει είναι επιτρεπτό ή όχι.”

Ο Ανδρέας Κονδύλης, μίλησε για τα “μπόνους” δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.