Η Νέα Σμύρνη θέλει να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη




Επενδυτικό σχέδιο για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος έως το 2030 υπέβαλε ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Με τον τρόπο αυτό η Νέα Σμύρνη είναι ο τέταρτος από τους συνολικά εννέα Δήμους που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό έργο EUCF (European City Facility) και στοχεύει στο να μετατραπεί σταδιακά σε μία κλιματικά ουδέτερη πόλη.

Το επενδυτικό σχέδιο επικεντρώνεται:

  • στην αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ σε τουλάχιστον πέντε σχολικά συγκροτήματα.
  • στα 83 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και στον εξοπλισμό της πόλης με 45 ηλεκτρικά ποδήλατα
  • στην  περαιτέρω αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με LED και αυτοματισμούς για τον έλεγχο της λειτουργίας του.

Τα μέτρα αυτά – μεταξύ άλλων – συνδυάζονται και με σειρά άλλων μέτρων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, όπως η ένταξη πράσινων και μπλε υποδομών με βιοκλιματική – οικολογική προσέγγιση και η ενίσχυση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου με κατάλληλες ανθεκτικές φυτεύσεις.

Τα μέτρα που περιέχονται στο επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις για την περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση και των ιδιωτικών κτιρίων, αλλά και να παρακινήσει την Περιφέρεια Αττικής και την κεντρική διοίκηση να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων και να παρακινήσουν τους πολίτες να συνεισφέρουν περισσότερο στην προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. 



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.