Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος




*Την Καθαρά Δευτέρα, οι επισκέπτες/ επισκέπτριες του ΚΠΙΣΝ θα έχουν τη δυνατότητα στάθμευσης (χωρίς χρέωση) στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου (parking Αεροπορίας), από τις 10:00 έως τις 18:00.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τα Κούλουμα με τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή και την Άνοιξη με χαρταετούς, κέφι και φαντασία!

Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει, στο Ξέφωτο, ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού. 

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους.



Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη», καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα «Επτάσημο» με τον Ηλία Γάκο και τη Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι. 

Στο γλέντι συμμετέχουν, ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), μας προσκαλεί να πιαστούμε στους κύκλους του χορού! 

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

«Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη» 
Λάζαρος Βαλκάνης: κλαρίνο-σαξόφωνο
Τάσος Λ. Βαλκάνης: τρομπέτα
Παντελής Στόικος: τρομπέτα
Διονύσης Αλεξόπουλος: τρομπόνι
Τριαντάφυλλος Σαμαράς: ακορντεόν
Θανάσης Σαμαράς: τύμπανα

Κομπανία «Επτάσημο» 
Βαγγέλης Παπαναστασίου: κλαρίνο-φλογέρα-γκάιντα
Βαγγέλης Σαραντίδης: βιολί-τραγούδι
Ιάκωβος Ηλιάδης: λαούτο
Σταυρούλα Σπανού: σαντούρι
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά 
Μαζί τους οι: 
Ηλίας Γάκος: τραγούδι
Μαριάνθη Λιουδάκη: τραγούδι

Ηλίας Υφαντίδης: ποντιακή λύρα-τραγούδι
Παναγιώτης Κοπαλίδης: νταούλι

Μανώλης Μπουνταλάκης: κρητική λύρα-τραγούδι
Βαγγέλης Μαμαλάκης: λαούτο
Κώστας Κονταξάκης: λαούτο
Λυκούργος Τζαρδής: νταουλάκι

Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμ. Κώστας Σαββινίδης)
 Καθαρά Δευτέρα 18/03 | 12.00-15.00
ΞΕΦΩΤΟ

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.