Το παραμύθι με τα «καθαρά χέρια» έχει ιστορία (άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη)




Δεν γνωρίζουμε πόσες φορές θα χρειαστεί να πλύνει τα… καθαρά του χέρια ο κ. Κασσελάκης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διακηρύξεις περί «καθαρών χεριών» ουδόλως βοήθησαν το κόμμα του. Στον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που στριμώχνονται σε κάποια από τις σκοτεινές γωνίες τους, ακολουθούν το πρωτόκολλο της σύγκρουσης με τη Δικαιοσύνη. Είναι όλοι τους καθαροί και αθώοι, επειδή είναι… αριστεροί.

Έτσι, μόλις έγινε γνωστή η εισαγγελική έρευνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, τις εταιρίες του, το περίφημο δάνειο και την τύχη του, το πόθεν έσχες του, το αν έπρεπε ή όχι να γνωρίζει τον νόμο, ο κ. Κασσελάκης μας θύμισε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά, τότε που το κόμμα του θεωρούσε τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» και «προστασία του κάθε νταβατζή».

Στήθηκε, λοιπόν, πάλι μπροστά στην κάμερα και έβγαλε έναν δεκάρικο:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στον κόσμο: Όταν αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που βοά για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Όταν αναλαμβάνει να στείλει σπίτι τους, αντί για τη φυλακή, βιαστές πρωθυπουργικούς φίλους και στελέχη της ΝΔ που παρανομούν. Όταν αναλαμβάνει να με στοχοποιήσει για το δάνειο που έδωσα στο κόμμα μου για να μη μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές οι εργαζόμενοι. Από τα δεδουλευμένα μου στις ΗΠΑ, όχι από σακούλες από επιχειρηματίες. H ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο αργά αντανακλαστικά στον κόσμο: Όταν οφείλει να διερευνήσει το έγκλημα, το μπάζωμα και τη συγκάλυψη στα Τέμπη. Όταν οφείλει να διερευνήσει το Predator και τις παράνομες παρακολουθήσεις του Μαξίμου.



Όταν οφείλει να δικάσει τις υποθέσεις κάθε απλού πολίτη που ψάχνει το δίκιο του χωρίς μέσον και «πλάτες». Σε ό,τι με αφορά: Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα της ατιμωρησίας: Όλα θα αλλάξουν. Από όλους εμάς που έχουμε καθαρά χέρια, με τη δύναμη όλων εσάς που έχετε καθαρό μέτωπο».

Κατά την άποψή του, αρκεί να πλένει συχνά τα χέρια του για να μην ασχολείται μαζί του η Δικαιοσύνη. Κι’ αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πρέπει να ασχοληθεί μαζί του, τότε παριστάνει το θύμα και ξεσπαθώνει εναντίον της.

Από την πρώτη στιγμή δεν κάνει άλλη δουλειά από το να μας διαφημίζει τα καθαρά του χέρια, ώστε δια της επαναλήψεως να πειστούμε όλοι.

Δήλωσε στις 30 Αυγούστου 2023:

«Σε ό, τι με αφορά, δίνω το λόγο μου, ότι θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια. Έχω καθαρά χέρια. Όσο και να μας χτυπάνε οι άλλοι, όσο και να θέλουν να αμαυρώσουν το όνομα ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει καμία εξάρτηση, ο κόσμος είναι αυτό που μου δίνει δύναμη. Πολύ απλά, δεν είμαι τίποτα χωρίς αυτόν».

Επανήλθε στις 6 Οκτωβρίου 2023 από την Πάτρα ενόψει των δημοτικών εκλογών:

«Ο προοδευτικός κόσμος της Ελλάδας, ο κόσμος του κέντρου, έχει μια ευκαιρία αυτή την Κυριακή να επιλέξει “καθαρά χέρια”, ανθρώπους που έχουν εργαστεί στην κοινωνία μέσα και θέλουν να προσφέρουν, με ενσυναίσθηση, ανθρωπιά και με έγνοια για το περιβάλλον».

Και ξανά στις 21 Νοεμβρίου 2023:

«Αριστερά για μένα σημαίνει ανεκτικότητα, συλλογικότητα, συμπερίληψη, δικαιοσύνη παντού, όπως έλεγε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε της μικρής διαχείρισης, είμαστε για να λύσουμε τα θέματά της κοινωνίας τα επόμενα 50 χρόνια. Εγώ έχω τη βούληση, έχω καθαρά χέρια, έχω τη διεθνή εμπειρία. Θα φέρω μία καλή ομάδα και θα αναδείξουμε μεγάλες τομές στην Ελλάδα».

Και καθαρά χέρια και καθαρό μέτωπο

Το παραμύθι με τα «καθαρά χέρια» έχει ιστορία. Ο πρώην μέντοράς του, ο Αλέξης Τσίπρας, έγραψε το πρώτο κεφάλαιό του στις 22 Ιανουαρίου 2015, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα:

«Λαέ της Αθήνας,

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι από Δευτέρα αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο. Ο δρόμος που επιλέγουμε απαιτεί αποφασιστικότητα, πίστη και θέληση για μεγάλες συγκρούσεις. Απαιτεί πάνω από όλα:

Καθαρά χέρια. Καθαρή απόφαση. Καθαρές θέσεις. Τα έχουμε και τα τρία.

Γι’ αυτό στεκόμαστε μπροστά σε όλους τους Έλληνες και ζητάμε και από αυτούς μια καθαρή εντολή. Πεντακάθαρη. Ανόθευτη. Αδιαμφισβήτητη.

Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Και ζητάμε αυτή την ευκαιρία καθαρή για να έχουμε τη δύναμη απέναντι στο φθαρμένο σύστημα και στους αυτουργούς των μνημονίων».

Είχαν καθαρά χέρια και ήθελαν καθαρή εντολή για να καταργήσουν τα μνημόνια.

Οκτώ χρόνια μετά, πάλι με «καθαρά χέρια» οδήγησε ο κ. Τσίπρας το κόμμα του στον γκρεμό.

Είπε στις 31 Μαρτίου 2023 από την Καλαμάτα:

«Με καθαρό μέτωπο. Καθαρό πολιτικό μητρώο. Καθαρές προτάσεις. Καθαρά χέρια. Διεκδικούμε την ψήφο του λαού για να αλλάξουμε τη χώρα. Να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη στον τόπο. Για πολλά μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς αλλά όχι για την τιμιότητά μας και για τα καθαρά χέρια μας. Κάναμε λάθη αλλά βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και παραδώσαμε την χώρα με 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Στο δικό μας DNA είναι η δικαιοσύνη».

Και στις 2 Απριλίου 2023, είπε ο κ. Τσίπρας από την Ελευσίνα:

«Ε λοιπόν όχι, δεν είμαστε όλοι το ίδιο, εμείς έχουμε καθαρό μέτωπο και καθαρά χέρια, και ναι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Και στις 8 Απριλίου 2023, από τον Πύργο Ηλείας:

«Και στεκόμαστε σήμερα μπροστά στον ελληνικό λαό πάνω απ’ όλα με καθαρό μέτωπο, με καθαρά χέρια, με καθαρό μητρώο, με εντιμότητα».

Και στις 18 Μαΐου 2023, από το Σύνταγμα:

«Στεκόμαστε απέναντί σας με καθαρό πρόσωπο, καθαρά χέρια, καθαρή καρδιά, χωρίς έναν λεκέ στο πολιτικό μας μητρώο. Γιατί εμείς, κάτω από δύσκολες συνθήκες, δώσαμε τη μάχη και βγάλαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που άλλοι την έριξαν».

Η μόνη διαφορά Τσίπρα – Κασσελάκη είναι ότι ο Τσίπρας είχε και καθαρά χέρια και καθαρό μέτωπο, ενώ ο Κασσελάκης έχει καθαρά χέρια και οι οπαδοί του καθαρό μέτωπο!

Προφανώς πρόκειται για τα ίδια «καθαρά χέρια» που βούτηξαν στον βούρκο της υπόθεσης Νοβάρτις, του «μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης»,

Να θυμίσω τέλος πως στην Ιταλία, το 1991, κατά την περίφημη Επιχείρηση Καθαρά Χέρια με πρωταγωνιστές τους δικαστές του Μιλάνου με επικεφαλής την Αντόνιο Ντι Πιέτρο, αποκαλύφθηκαν μια σειρά σκάνδαλα παράνομης χρηματοδότησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τους ισχυρούς του χρήματος.

Ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Μπεττίνο Κράξι ανακρίθηκε από τον Ντι Πιέτρο και το 1994 διέφυγε στην Τυνησία, όπου παρέμεινε εκεί, φυγόδικος, για έξι χρόνια, ως τον θάνατό του, το 2000.

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.