Γλυφάδα: Ενδιαφέρουσα επιστημονική διάλεξη για τα φυσικά φαινόμενα




Στον απόηχο της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας, που εκτόξευσε λάβα σαν συντριβάνι την Κυριακή σηκώνοντας κύμα τέφρας στον ουρανό της Σικελίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (13/11) στη Γλυφάδα η ομιλία της αν. Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. Εύης Νομικού, με θέμα: «Εξερευνώντας τα χερσαία και υποθαλάσσια ηφαίστεια».
Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου «Μ. Μερκούρη», χείμαρρος η ομιλήτρια που εντυπωσίασε όχι μόνο με τις πληροφορίες που παρέθεσε αλλά και με τον τρόπο που παρουσίασε το θέμα, με την ευφράδεια και την μεταδοτικότητά της. Με καταγωγή από τη Σαντορίνη η ίδια, εστίασε την ομιλία της στο εκεί ηφαιστειακό συγκρότημα, που είναι και το πιο ενεργό στον ελλαδικό χώρο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα Μέθανα και τον «Παυσανία», στη Μήλο και την Αντίμηλο, στην Κω και τη Νίσυρο.


Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική διάλεξη, η οποία εντάσσεται στην ενότητα «Ακραία φυσικά φαινόμενα και Κλιματική αλλαγή», που αποτελεί πυλώνα του προγράμματος του χειμερινού εξαμήνου στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας. Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η Επίκουρη Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα (Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος) του Ε.Κ.Π.Α. Μαρία Χατζάκη θα αναπτύξει το θέμα: «Κλιματική μεταβλητότητα ή αλλαγή; Φυσικές διεργασίες και ανθρωπογενείς επιδράσεις στο κλίμα της Ανθρωπόκαινου Εποχής». Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής ομιλία του Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελου Συρίγου, με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης 100 χρόνια μετά».
Η λειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 2019, κατά την πρώτη θητεία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και αγαπήθηκε από τον κόσμο, που παρακολουθεί με αμέριστο ενδιαφέρον τις διαλέξεις και συμμετέχει με ουσιώδη ερωτήματα προς τους ομιλητές. Όλοι εκδηλώνουν την ευαρέσκειά τους για το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο καταρτίζεται κάθε φορά έτσι ώστε να απευθύνεται σε ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Ο θεσμός της διά βίου μάθησης στη Γλυφάδα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εξελίξουν τις γνώσεις τους, αξιοποιώντας δημιουργικά το χρόνο τους.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, συνήθως Δευτέρες, από τις 7:00 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ., στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» (Γεωρ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ Γλυφάδας είναι οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Μάριος Κασσέρης και Εσόδων/Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου. Τη χθεσινή ομιλία παρακολούθησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Τομεάρχης Εμπορίου και Καταναλωτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Λεβετσοβίτης.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.