Για πρώτη φορά απόλυτα επιτυχημένη διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή




Στο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη RIWOspine στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι διεθνείς εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο με μακροχρόνια εμπειρία και ιδιαίτερη εξειδίκευση στις ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές για την σπονδυλική στήλη συμμετείχε από τη χώρα μας ο δρ Γεώργιος Βασταρδής MD, PhD, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Μetropolitan General.

Ο κ. Βασταρδής  είναι διεθνής εκπαιδευτής των τεχνικών της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής για την Σπονδυλική Στήλη της RIWOSPINE.

Κατά τη διάρκεια του course παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό. Ασθενής 37 ετών η οποία εμφάνισε σταδιακά πόνο στο δεξί κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας και μερική αδυναμία στο δεξιό μηρό. Εξετάστηκε από Γενικό Χειρουργό, ο οποίος μετά την κλινική εξέταση και τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση των συμπτωμάτων της. Στη συνέχεια, υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο για τη διερεύνηση της αδυναμίας των καμπτηρών μυών του μηρού. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε την παρουσία δεξιάς παράκεντρης ευμεγέθους κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης στο επίπεδο Θ10-Θ11. Η ασθενής πήρε την γνώμη από επτά διαφορετικούς Νευροχειρουργούς και Ορθοπαιδικούς που ασχολούνται με τη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι πρότειναν να υποβληθεί σε κλασική ή λιγότερο επεμβατική χειρουργική με πρόσθια, ακόμα και οπίσθια αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία στο επίπεδο Θ10-Θ11.

Η προσέγγιση από την Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης ήταν διαφορετική: Πραγματοποιήθηκε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή στο οποίο απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση από Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης καθώς διενεργείται σε λίγα κέντρα στον κόσμο που πραγματοποιείται στην θωρακική μοίρα. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και εντυπωσιακά. Η ασθενής πήρε εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες και σύντομα επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.