Οι προτάσεις της “ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ” για την υγεία




Από την  περιγραφή  που δημοσιεύεται στο τέλος της παρουσίασης των προτάσεών μας, φαίνονται ξεκάθαρα  οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο νοτιοανατολικό  τομέα του λεκανοπεδίου τόσο  σε υποδομές  όσο και σε υγειονομικό προσωπικό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών  Υγείας.  Για την Παράταξή μας,  η Υγεία αξιακά είναι δημόσιο αγαθό,  που πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίζει  στους πολίτες  της σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που διαμένουν στη χώρα ,ανεξάρτητα από την εργασιακή  και  ασφαλιστική τους κατάσταση.

Διεκδικούμε:

Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του  Ασκληπιείου  σαν Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου. Να ενισχυθεί με νέα τμήματα και προσωπικό σύμφωνα με τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν παραπάνω, να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί ο εξοπλισμός του, ώστε να μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός σύγχρονου περιφερειακού νοσοκομείου.

Να επαναλειτουργήσει  αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο το πολυιατρείο του ΠΕΔΥ  σε νέο κτίριο ,στο γεωγραφικό κέντρο της Γλυφάδας. Είναι  πραγματική ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους  από διάφορες περιοχές της πόλης,  να χρειάζονται πολλές φορές 3 συγκοινωνίες για να φθάσουν  στο σημερινό κτίριο για να εξετασθούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Δημιουργία ενός διαδημοτικού σύγχρονου κέντρου υγείας αστικού τύπου για επείγοντα περιστατικά στο χώρο του αεροδρομίου. Είναι απαράδεκτο σήμερα, όταν δεν εφημερεύει το Ασκληπιείο, οι πολίτες της Γλυφάδας να πρέπει να πηγαίνουν στο Πειραιά ή στο κέντρο της Αθήνας για να εξυπηρετηθούν.

Για την ψυχική υγεία :

Διεκδικούμε την λειτουργία Παιδοψυχιατρικού τμήματος και Ψυχιατρικού τμήματος ενηλίκων στο Ασκληπιείο.

Δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στη Γλυφάδα, για την αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές και τις οικογένειές τους.

Προτείνουμε τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας που να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες και σε παιδιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Ο ρόλος που θα μπορούσαν άριστα να παίξουν τα δημοτικά ιατρεία είναι αυτός της παροχής υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και προαγωγής της υγείας. Επίσης θα μπορούσαν να καταγράψουν επιδημιολογικά δεδομένα των Δημοτών, κοινωνικές ιδιαιτερότητες και προβλήματα καθώς και περιβαλλοντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για την Υγεία. Άλλωστε, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ενός πληθυσμού οφείλεται κυρίως σε μέτρα Προληπτικής Ιατρικής (π.χ. προγράμματα εμβολιασμών ). Εξίσου σημαντική είναι και η Προαγωγή της Υγείας, δηλαδή, η επιδίωξη συμπεριφορών που προστατεύουν και βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας, σε θέματα όπως η αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου (κάπνισμα, διατροφή, φυσική άσκηση, έκθεση σε φυσικοχημικούς παράγοντες), η προστασία της μητέρας και του παιδιού, η τρίτη ηλικία, η πρόληψη εργατικών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων.

Η στελέχωση των Δημοτικών ιατρείων θα πρέπει να γίνει από ομάδα υγείας που περιλαμβάνει  γιατρούς ,νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διατροφολόγους , λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.

Διερευνούμε και εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας Δημοτικού Οδοντιατρείου με σκοπό ένα προληπτικό και επικουρικό πρόγραμμα οδοντιατρικής περίθαλψης για τους δημότες.

Σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας, τα πανεπιστήμια και τις ιατρικές Εταιρείες  μπορούν να εκπονηθούν  και να υλοποιηθούν προγράμματα  πρόληψης  για συγκεκριμένα νοσήματα και να αντληθούν πόροι για χρηματοδότηση, από την περιφέρεια η προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος αναλαμβάνει τη φροντίδα για τις κατηγορίες των ΑΜΕΑ, σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας τους και όσων υποχρεώσεων προκύπτουν εξ αιτίας  της επιβαρυμένης κοινωνικής κατάστασής τους, όπως παροχής φροντίδας στις οργανικές αναπηρίες, μεταφορά σε ειδικά κέντρα ή σε σχολεία ειδικής διαπαιδαγώγησης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Στις σημερινές συνθήκες βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης , πιστεύουμε ότι οι Δημότες που είναι  άνεργοι και ανασφάλιστοι θα πρέπει να τύχουν  κοινωνικής προστασίας μέχρι την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Γι αυτό από τις πρώτες προτεραιότητες  μας,  θα είναι η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου που θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς , νοσηλευτές  φαρμακοποιό και ομάδα υποστήριξης,  για να προσφεύγει  όποιος  από τους συμπολίτες μας το έχει ανάγκη. Το σύνθημα κανείς μόνος του στην κρίση  πρέπει να βρει άμεση εφαρμογή στον Δήμο μας.

ακολουθεί η περιγραφή της κατάστασης: 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ   NOTIO- ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ  ΤΟΜΕΑ  ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ                                                          

ΓΕΝΙΚΑ

Όποιες αλλαγές γίνονται στα συστήματα υγείας θεωρούμε ότι θα πρέπει να στηρίζονται αφ ενός στην ευρύτερη έννοια της καθολικής δωρεάν υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού και αφ ετέρου σε εργαλεία όπως ο υγειονομικός χάρτης όπου εκεί καταγράφονται: η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού , οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία, η φύση της εργασίας του πληθυσμού κα.  Κατ ’αυτόν τον τρόπο εξάγονται συμπεράσματα για τις υγειονομικές ανάγκες, όσον αφορά την πρόληψη των ασθενειών , την προνοσοκομειακή φροντίδα (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) την νοσοκομειακή φροντίδα (δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και την μετανοσοκομειακή φροντίδα (πρωτοβάθμια , αποκατάσταση). Με βάση τα παραπάνω συντάσσονται οι ανάγκες για ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που απαιτούνται για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού καθώς επίσης και οι υποδομές (κέντρα υγείας, κέντρα υγείας αστικού τύπου, περιφερειακά ιατρεία , νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης).

Στην χώρα μας, παρότι έχουν δαπανηθεί 6.000.000 ευρώ για την εκπόνηση υγειονομικού χάρτη , το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί ακόμη. Οι όποιες αλλαγές  (συγχωνεύσεις / καταργήσεις νοσοκομείων, διάλυση των δομών του ΕΟΠΥΥ πρόσφατα) ,έγιναν στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής που έχει σαν κριτήριο την οικονομική απόδοση, τα επιχειρηματικά κριτήρια, την όσο δυνατόν μικρότερη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες υγείας των πολιτών , και την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή του πολίτη με δικές του δαπάνες για την αντιμετώπιση της ασθένειας. (εξετάσεις, φάρμακα).

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Υπάρχει ένα Νοσοκομείο στα Νότια Προάστια ,αυτό του Ασκληπιείου της  Βούλας, με 420 οργανικές κλίνες. Λειτουργούν 2 Παθολογικά Τμήματα,1 καρδιολογικό ( με καρδιολογική μονάδα και αιμοδυναμικό τμήμα),6  ορθοπεδικά ,1 χειρουργικό,1ουρολογικο με μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας,  1 ρευματολογικό,1 παιδιατρικό ,1 ΩΡΛ ,1 Οφθαλμιατρικό,1 νεφρολογικό, 1 νευροχειρουργικό  και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν επίσης σαν Σύμβουλοι  1 γιατρός Γαστρεντερολόγος , 2 θωρακοχειρουργοί ,1 Πνευμονολόγος και Εξωτερικά ιατρεία Παιδοψυχιατρικής και τμήμα φυσικοθεραπείας.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Δεν υπάρχει Γυναικολογικό Τμήμα ,Αιματολογικό, Νευρολογικό, Αγγειοχειρουργικό ,Πνευμονολογικό,  Ψυχιατρικής Ενηλίκων, Παιδοψυχιατρικό και από τον Eργαστηριακό Τομέα  Μαγνητικός Τομογράφος, Ψηφιακός αγγειογράφος και Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Υπάρχουν  μεγάλες  ελλείψεις σε ιατρικό ,νοσηλευτικό ,διοικητικό και παραιατρικό προσωπικό.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑ  ΥΓΕΙΑΣ

Στην ευρύτερη περιοχή  υπάρχει  το  Κέντρο Υγείας  Βάρης ,το οποίο καλύπτει συγκεκριμένη περιοχή . Στην Γλυφάδα υπήρχε  η Τοπική  Μονάδα Υγείας  (ΤΜΥ) του ΕΟΠΥΥ η οποία πριν την καταστροφή  της από πυρκαγιά  τον Μάιο του 2013 κάλυπτε τις ανάγκες  των Δήμων Γλυφάδας, Βούλας ,Βάρης Βουλιαγμένης και πρακτικά όλων  των κατοίκων των  παραλιακών περιοχών των Δήμων  έως  την Σαρωνίδα. Σήμερα τα Ιατρεία έχουν  μεταφερθεί στο κτίριο των Διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ   στην παραλιακή σε εντελώς απαράδεκτο χώρο για ασθενείς  και το προσωπικό.   Στην Αργυρούπολη  υπάρχει  ΤΜΥ του ΕΟΠΥΥ για να  καλύπτει τις  ανάγκες της περιοχής αλλά και της Τερψιθέας.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στην  Γλυφάδα  αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή ψυχικής υγείας. Εκτός από το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Ασκληπιείου που λειτουργεί σε επίπεδο  Εξωτερικών Ιατρείων οι άλλες δομές που λειτουργούν  δεν βρίσκονται καν σε  γειτονικούς Δήμους. Το ψυχιατρικό  τμήμα ενηλίκων του Ασκληπιείου , που λειτουργεί και αυτό σε επίπεδο Εξωτερικών Ιατρείων βρίσκεται στο Π. Φάληρο , ενώ το Ιατροπαιδαγωγικό  Κέντρο που καλύπτει την περιοχή μας σύμφωνα με την Τομεοποίηση  βρίσκεται στην Ν. Σμύρνη. Στην Γλυφάδα λειτουργoύν  2  Ιδιωτικές Ψυχιατρικές  Κλινικές.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Στην περιοχή μας  λειτουργούν 4  Ιδιωτικές  κλινικές (1γενική , μια εξειδικευμένη οφθαλμολογική και 2 Ψυχιατρικές), ένας  ικανός αριθμός Διαγνωστικών Κέντρων και αρκετά ιδιωτικά Ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων. Μετά την κατάργηση  του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υγείας,  είναι άγνωστο σήμερα, αν ο αριθμός  των  νέων Συμβάσεων  του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς , λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού του, θα μπορέσει  να καλύψει  τις ανάγκες του πληθυσμού, όπως παλαιότερα.

 
“ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ”
Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάσο Ταστάνη

Κ. Αθανάτου 22 Γλυφάδα (δίπλα στα ΕΛΤΑ) τηλ. 210.96.24.294

www.anatropistiglyfada.com/

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.