Ανακοίνωση της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου για τις περί σκανδάλων εικοτολογίες, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η προεκλογική αντιπαράθεση ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και όπως φαίνεται κάποιοι, έχοντας εξαντλήσει τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους, καταφεύγουν σε παλιές και τετριμμένες πρακτικές για να υποστηρίξουν θέσεις και απόψεις, αλλά κυρίως για να πλήξουν τους άλλους ανθυποψηφίους τους στη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής.

Στην παγίδα αυτή έπεσε και ο κ. Πρεκετές που αναπαράγει ανακοινώσεις του κ. Βρεττού. Θύμα κακών συμβούλων, αλλά και όπως φαίνεται, προσωπικής άγνοιας για τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος, ανακαλύπτει σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν και κόπτεται για την ηθική τάξη, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση εναντίον μου λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές.

Προς γνώση, λοιπόν, και συμμόρφωση και κυρίως επειδή η μικρή ή μεγάλη διαδρομή που έχουμε όλοι στα κοινά της πόλης μας, μάς χαρακτηρίζει, κάνω γνωστά στον κ. Πρεκετέ και σε κάθε συμπολίτη μας τα εξής:

1. Σύμφωνα με το νόμο, για κάθε διενέργεια δαπάνης στο Δήμο, προηγείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ανάλογα με το ετήσιο ύψος της γίνεται:
i. Απ’ ευθείας ανάθεση για προμήθειες μέχρι 15.000 € και έργα μέχρι 24.000 €
ii. Πρόχειρος διαγωνισμός για προμήθειες από 15.000 – 73.800 €
iii. Ανοικτός διαγωνισμός για προμήθειες άνω των 73.800 €

2. Η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας και συγκεκριμένα η δημοσιοποίηση της κάθε δαπάνης, η καταχώριση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και η συγκέντρωση και αξιολόγηση των προσφορών γίνεται από επιτροπή υπαλλήλων που προέκυψε από δημόσια κλήρωση, ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής παρουσία αιρετών της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (κ.κ. Οικονομάκος και Βρεττός)

3. Η κατακύρωση του εκάστοτε μειοδότη γίνεται είτε από τη Δήμαρχο είτε από την Οικονομική Επιτροπή μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής

4. Όλες οι αποφάσεις αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μέσω της οποίας ενημερώνονται οι προμηθευτές και στέλνουν στην υπηρεσία σφραγισμένες προσφορές

5. Κάθε ένταλμα πληρωμής υποβάλλεται για προληπτικό έλεγχο από την Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

6. Για την απευθείας ανάθεση μελετών απ’ την Οικονομική Επιτροπή προηγείται σχετική έγκριση απ’ τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εφ’ όσον δοθεί, αναζητείται μελετητής με αμοιβή που ανέρχεται στο 30% του αντίστοιχου πτυχίου Α’ τάξεως σύμφωνα με το Νόμο. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος κερδίζει και χρόνο και χρήματα προκειμένου να ολοκληρώσει μεγάλα έργα όπως το Ανοικτό Πολιτιστικό Κέντρο στον Αγ. Βασίλειο, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης κ.λπ.

Όλα λοιπόν, γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Άλλωστε, θα πρέπει να θυμάται ο κ. Πρεκετές ότι την περίοδο 2009-2010, επί δημαρχίας κ. Λαζαρόπουλου, που διατέλεσε Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, όλες οι δαπάνες του οργανισμού που προήδρευε, εκτός της μισθοδοσίας, είχαν γίνει με τη διαδικασία των απ’ ευθείας αναθέσεων, σε μια εποχή μάλιστα που δεν υπήρχε ο ανάλογος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Νόμιμα, φαντάζομαι!

Όσον αφορά το …συγγενικό μου πρόσωπο, που αφορά στο γάμο ενός εξαδέλφου μου με αδελφή του μελετητή, θα παρακάμψω τη φράση που έρχεται στο μυαλό μου -«αθλιότητες»- και θα θέσω ως κουίζ ποια ακριβώς συγγένεια έχω με τον μελετητή! Το αφήνω στην κρίση των συνδημοτών μας με τα ίδια θαυμαστικά του δημοσιεύματος του κ. Πρεκετέ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ωστόσο, θα ήθελα εδώ να ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το Δήμο, -θα το ξαναπώ: όπως ορίζει κάθε φορά ο νόμος- δεδομένου ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αδυνατεί να εκπονήσει μηχανολογικές μελέτες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν επί τέσσερα χρόνια διαχειριζόμαστε προϋπολογισμούς του Δήμου ύψους 35.000.000 €, είναι αστείο, αλλά και «ύποπτο», στο «παρά πέντε» των εκλογών να ψάχνουν κάποιοι για οικονομικά σκάνδαλα.

Θα δεχθώ καλοπροαίρετα την όποια κριτική περί «ανικανότητάς» μου, περί διαφορετικής αντίληψης για την ανάπτυξη της πόλης μας, περί άλλης ιδεολογικής προσέγγισης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτό που δεν με αγγίζει είναι η κριτική περί της εντιμότητάς μου και αυτής των συνεργατών μου, που επιλέγω με μεγάλη προσοχή, μετά από 35 χρόνια προσωπικής και πολλές δεκαετίες οικογενειακής διαδρομής μου στα κοινά της πόλης. Ειδικά όταν γίνεται από νεόκοπους στα δημοτικά πράγματα του Αγ. Δημητρίου, που πρώτα απ’ όλα οφείλουν να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

Αλλά, οφείλω και ένα ευχαριστώ στον κ. Πρεκετέ, που με τη λεπτομερή αναφορά του, προσφέρει και μια υπηρεσία στους συνδημότες μας, αφού κάνει γνωστά μια σειρά από έργα της καθημερινότητας, που συνήθως δεν μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε προεκλογικά και που δείχνουν το ενδιαφέρον μας για τη σωστή λειτουργία της πόλης.

Λυπάμαι που επιλέξατε το δρόμο των μονολόγων και των δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο. Όσο και αν προσπαθείτε να «θολώσετε τα νερά» γύρω από το θέμα του δημοσίου διαλόγου στον οποίο κάλεσα όλους τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, η μόνη αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν επέβαλα όρους, όπως επικαλείται ο κ. Πρεκετές. Θα ήταν αστείο άλλωστε.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι στις 5/5/2014, σε συνάντηση των υποψηφίων Δημάρχων και των εκπροσώπων τους, που ακολούθησε μετά την ανοικτή επιστολή μου, όλοι, με εξαίρεση την κ. Δήμου, «πατώντας», στην αρχική άρνηση του κ. Παπαδακάκη και επικαλούμενοι, εκ του ασφαλούς, το γεγονός ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι στο διάλογο αυτό, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους.

Θα επανέλθω, καλώντας από τώρα και πάλι σε δημόσιο διάλογο, τον υποψήφιο που θα επικρατήσει των άλλων εν όψει, και εφ’ όσον χρειαστεί, της αναμέτρησης της 2ης Κυριακής.
Μαρία Ανδρούτσου

Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.