Νέα Σμύρνη: Πέθανε η αγαπημένη συγγραφέας και ποιήτρια Μαρία Γουμενοπούλου




Πέθανε την Πέμπτη (19/10), σε ηλικία 94 χρόνων, η αγαπημένη συγγραφέας και ποιήτρια, η Νεοσμυρνιά Μαρία Γουμενοπούλου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε κυρίως με την παιδική λογοτεχνία, γράφοντας και τα τρία είδη λόγου: πεζό (παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα), ποίηση, παιδικό θέατρο.

Βραβεύτηκε και στα τρία είδη συνολικά δεκαεννιά φορές. Κείμενά της έχουν καταχωρισθεί στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια του δημοτικού. Ένα από τα βραβεία της είναι διεθνές. Το πήρε σε διαγωνισμό της UNISEF, όπου έλαβαν μέρος 150 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Είναι το ποίημα “Γλυκό τσαμπί σταφύλι”, που έπρεπε, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, να έχει θέμα εμπνευσμένο από το 10ο άρθρο της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Το ποίημα αυτό, μελοποιημένο από το συνθέτη Στέφανο Βασιλειάδη, κυκλοφορεί σε δίσκο παγκοσμίως, για τους σκοπούς της UNISEF. Επίσης υπάρχει μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες στα βιβλία SING MIT UNS με τα είκοσι πέντε καλύτερα τραγούδια από όλο τον κόσμο, πλάι στο χάρτη της Ελλάδας.

Το 1976 το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε το θεατρικό παιχνίδι της Μ. Γουμενοπούλου “Το ευζωνάκι” για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ΗΠΑ, στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν εκεί λόγω της 200ής επετείου της Ανεξαρτησίας.



Το λογοτεχνικό έργο της Μαρίας Γουμενοπούλου για μεγάλους αποτελείται από ποίηση και πεζογραφία.

Μερικά από τα έργα της είναι:

1. Το αηδονάκι

2. Η καρδερίνα

3. Ο ακροβάτης

4. Η αλεπού της ράχης

5. Άλμπερτ Σβάιτσερ

6. Ο Γκαγκαρίκος

7. Οι έφηβοι

8. Ήλιος και θάλασσα

9. Ιστορίες σαν το μέλι

10. Το καλύτερο τραγούδι

11. Κι έτσι σώθηκε το δάσος

12. Πες μου κάτι μανούλα,

13. Ο Τσιλιβήθρας κ.α.

Από το 2006 ως το 2014 η αγαπημένη συγγραφέας είχε δημιουργήσει μια λέσχη ανάγνωσης με σημείο εκκίνησης το ΚΑΠΗ επί της οδού Αρτάκης 34.

Κάθε Δευτέρα 10.00-11.00 το πρωί, ο χώρος γέμιζε ανθρώπους που διψούσαν για ποίηση και μάθηση γενικότερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ομάδα δεν συμμετείχαν μόνο συνταξιούχοι, αλλά και νεότεροι πολίτες, λάτρεις του είδους, όπως, φιλόλογοι, νηπιαγωγοί και πολλοί άλλοι πιστοί φίλοι των Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι παρακολουθούσαν σταθερά τα μαθήματα. επί 8 συναπτά έτη ανέλυαν ποιητές, αλλά και φιλοσόφους που έχουν σηματοδοτήσει την ελληνική ιστορία, από τον Ζαχαρία Παπαντωνίου μέχρι τον Καβάφη. Οι «μαθητές» έφταναν με τις σημειώσεις τους και παρουσίαζαν οι ίδιοι το έργο των αγαπημένων τους ποιητών υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους!

Η συγκεκριμένη λέσχη ανάγνωσης διέθετε πάνω από 40 τακτικά μέλη ενώ οι συναντήσεις ήταν θεματικές και εμπλουτίζονταν με καλεσμένους λογοτέχνες, καθηγητές και ανθρώπους των γραμμάτων που ακόμα και τα χειμωνιάτικα πρωινά της Δευτέρας δεν αρνιούνταν να μοιραστούν μια φιλόξενη πνευματική Στέγη. Μια αξιέπαινη κίνηση από μια ευαίσθητη και καλοσυνάτη ψυχή, από μια δασκάλα που αγάπησε τα παιδιά και τους μεγάλους με όλη της την καρδιά.

Δρόμος φωτεινός η Μαρία Γουμενοπούλου. Αγγίζουμε με σεβασμό «το μαξιλάρι» της και τής λέμε το τελευταίο αντίο τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Νέα Σμύρνη: Πέθανε η αγαπημένη συγγραφέας και ποιήτρια Μαρία Γουμενοπούλου

  • 21/10/2023 at 8:24 πμ
    Permalink

    Λυπαμαι που δεν την ειχα γνωρισει νωριτερα ! Ευαισθητη ψυχη που εδωσε πολλα !!!!!

    Απαντήστε
  • 22/10/2023 at 4:23 μμ
    Permalink

    Αξιολος άνθρωπος ,ποιήτρια ,συγγραφέας και ευαίσθητη ψυχή .Έδωσε πολλά ,άφησε πίσω της πολλά ….Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει …..

    Απαντήστε
  • 22/10/2023 at 7:21 μμ
    Permalink

    Είχε προσφέρει πολλά ! Αιωνία της η μνήμη

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.