Παραλία, λόφος Πανί, Κτήμα Γερουλάνου, οικόπεδο Ρώμα, λόφος Αγ. Άννας – τα “καυτά” θέματα του Αλίμου




Από αριστερά: Αρ. Θωμόπουλος, Ελ. Μπελιά, Κ. Παπαδόπουλος, Χρ. Αναγνώστου
(Τη στήριξή του στην Ελ. Μπελιά και το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ” εξέφρασε ο Αρ. Θωμόπουλος)
Με μαζική προσέλευση δημοτών του Αλίμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28.04, η ουσιαστική συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους του Δήμου μας και το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει μια δραστήρια και αποφασιστική δημοτική αρχή. Οι ομιλητές και συγκεκριμένα η υποψήφια δήμαρχος με το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ”, Ελένη Μπελιά, ο δικηγόρος και πρ. δημοτικός σύμβουλος, Αριστείδης Θωμόπουλος και ο Χρήστος Αναγνώστου, γεωλόγος, ιζηματολόγος, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας του ΕΛΚΕΘΕ, με τις εισηγήσεις τους έδωσαν τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να αποκτήσουν μια “ανάγλυφη” εικόνα για την κατάσταση των ελεύθερων χώρων στο Δήμο μας.
Την προτεραιότητα που έχουν οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και τη συνάντηση των ανθρώπων, ανέδειξε εισηγητικά η Ελ. Μπελιά τονίζοντας ότι η υπεράσπισή τους “είναι η υποχρέωση που προκύπτει από το δικαίωμα για μία υγιή σωματική και ψυχολογική διαβίωση των ανθρώπων μέσα στην πόλη.” Ανέδειξε δε τις ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής για την αδιαφορία και απροθυμία της να αναλάβει το ρόλο της σε όλα τα μέτωπα, ανάμεσά τους η Παραλία, ο λόφος Πανί, το Κτήμα Γερουλάνου- Τράχωνες, το οικόπεδο της οδού Ρώμα (Π. Άλιμος), ο λόφος της Αγ. Άννας (Π. Άλιμος). Και υπογράμμισε: “Το ‘ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι’ από τη θέση της δημοτικής αρχής την οποία διεκδικεί στις επερχόμενες σημαντικότατες δημοτικές εκλογές, μαζί με τους πολίτες αυτής της πόλης, θα συνεχίσει τους αγώνες που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια, με κοινωνικά και θεσμικά μέσα.” 
Λεπτομερής και κατατοπιστική, η εισήγηση του Αρ. Θωμόπουλου, η οποία εστίασε στο χρονικό του Κτήματος Γερουλάνου- Τράχωνες, ήταν αποκαλυπτική τόσο για τις διαχρονικές ευθύνες που βαρύνουν τις δημοτικές αρχές του Δήμου μας, όσο, όμως, για τις νίκες που μπορεί να πετύχουν οι αγώνες πολιτών και διεκδικητικών δημοτικών κινήσεων, όπως υπήρξε η “Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Άλιμο”. Σημείωσε ότι ενώ “όλες οι δημοτικές αρχές επί 10-15 χρόνια στα λόγια αποδέχονταν το αναγκαίο, αρνιόντουσαν στην πράξη να συνταχθεί η μελέτη που προέβλεπε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1987”, με το οποίο ΓΠΣ, όπως ανέφερε, “οριζόταν για το Κτήμα η λήψη μέτρων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του περιβάλλοντος, με κοινόχρηστους χώρους γύρω από τα μνημεία και τη διαμόρφωση αρχαιολογικού πάρκου, χώρου αναψυχής και περιπάτου, μετά από ειδική μελέτη της περιοχής.” Εξέφρασε την ιδιαίτερα τιμητική για εμάς, στήριξή του στο “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ” και την Ελ. Μπελιάκάνοντας λόγο για “μια παράταξη αυτοδιοικητική με προοδευτικές θέσεις και απόψεις”, μια παράταξη που “έχει η ίδια ως συλλογικότητα, η υποψήφια δήμαρχος Ελ. Μπελιά και οι εκλεγησόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, τη θέληση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συλλογικά συμφέροντά μας, που έχει το ήθος, την ανιδιοτέλεια και τη δέσμευση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.” Για να υπογραμμίσει ότι “έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την παράταξη αυτή με κάθε μέσο, ώστε η ‘βάσιμη πιθανότητα’ να αναδειχθεί στη Διοίκηση του Δήμου, να γίνει βεβαιότητα.”
Αναλυτική παρουσίαση εστιασμένη στο παραλιακό μέτωπο πραγματοποίησε ο Χρ. Αναγνώστου με συγκεκριμένα στοιχεία και οπτικό υλικό που υποστήριξε την κοινή πείρα που έχουμε όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου για την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής που “απολαμβάνουμε.” Έδειξε την εγκατάλειψη της Μαρίνας Αλίμου, την τσιμεντοποίηση και την κατά μήκος των ακτών περίφραξη με σιδεροκάγκελα που αποκλείουν την πρόσβαση των πολιτών από το δικαίωμά τους στη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο ίδιος, κατά μήκος της παραλίας του Αλίμου, μόλις το 20% αντιστοιχεί σε αμμώδη ακτή, ελεύθερη για τους κατοίκους.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Παπαδόπουλος, δικηγόρος- μέλος του “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ” ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Πατέρας Διονύσιος, εφημέριος της ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής και οι υπ. δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κλαυδιανός και Αλέξανδρος Ρήγας.
Στην εκδήλωσή μας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Γυμνασίου Αλίμου, ανάμεσα στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, ήταν οι Ι. Κωνσταντινίδης, πρ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χρ. Αδαμόπουλος και Μαρ. Φατούρου, εκπρόσωποι του Νότιου Σήματος, Π. Παπαδημητρόπουλος από την Επιτροπή Κατοίκων για το Κτήμα Γερουλάνου- Τράχωνες και Μαν. Βαρδαξόγλου από την Κίνηση Πολιτών Αλίμου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.