Ενημερωτικό Δελτίο ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ




 


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10/9/2012, η δημοτική μας παράταξη “ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη”, δια του επικεφαλής της Χρήστου Κοκοτίνη, έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις προς τη Δημοτική αρχή, για ζητήματα που ταλανίζουν την πόλη μας γενικά, αλλά και ειδικά σημαντικό αριθμό συνδημοτών μας.
1. Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή τί σχεδιάζει σχετικά με τον χώρο του πρώην “SPORTS CAFE” και εάν σκέφτεται κάποιας μορφής αξιοποίησή του με το δεδομένο ότι μέχρι τώρα στην ουσία είναι κλειστός.
Η απάντηση του κ. δημάρχου ήταν ότι σκέπτονται να λειτουργήσει ο χώρος ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και για το χειμώνα. Και μόνο η απάντηση αυτή νομίζουμε ότι “ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου”, αφού ναι μεν μία πρώτη ανάγνωση είναι θετική, αλλά και στην ουσία της και με όχημα τις ανάγκες των παιδιών εργαζόμενων οικογενειών, ο χώρος προφανώς θα δοθεί σε Μ.Κ.Ο., με αδιαφανείς διαδικασίες και οικονομικά ανταλλάγματα, όπως ακριβώς και στα καλοκαιρινά Κ.Δ.Α.Π.
2. Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή, κατόπιν και της ανακοίνωσης που υπάρχει στο διαδίκτυο, ότι από 20/9/2012 θα αρχίσει να λειτουργεί κοινωνική κουζίνα στο πρώην Αναψυκτήριο του Άλσους “Δημήτρης Κιντής” και μάλιστα θα μοιράζεται φαγητό σε όλους τους Ηλιουπολίτες, εάν το φαγητό θα είναι δωρεάν και αν θα παρασκευάζεται από τον Δήμο ή από ιδιωτική εταιρεία.
Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν σχεδόν μονολεκτική, αφού ανέφερε χαρακτηριστικά “ότι τα γεύματα θα στοιχίζουν 2,5€”.
Η ερώτηση μας έγινε διότι κυκλοφορούν φήμες – και πιστεύουμε βάσιμα – ότι τα άνω γεύματα θα παρασκευάζονται από την εταιρεία με την επωνυμία ΣΑΛΛΑΣ CATERING ΑΕ. Αν αληθεύει αυτό, τότε με ποια διαδικασία άραγε επελέχθη η άνω εταιρεία και ποιοι είναι οι εκπρόσωποί της; Έγινε διαγωνισμός από τον Δήμο έστω και πρόχειρος ή προσκλήθηκαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να δώσουν την προσφορά τους; Εν κατακλείδι, ο νόμος 4071/12 (άρθρο 2), αφού δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο, εκτός από κοινωνικά παντοπωλεία να διοργανώνουν και συσσίτια για διανομή φαγητού σε άπορους ή άστεγους καθώς και κάθε μέτρο υποστήριξης αυτών, μήπως θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να σκεφτεί μία τέτοια λύση ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο του Κοινωνικού Παντοπωλείου;
3. Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή εάν ο Δήμος με οποιονδήποτε τρόπο ελέγχει τους εργολήπτες που αναλαμβάνουν δημοτικά έργα, ώστε οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν στα άνω έργα, Έλληνες ή αλλοδαποί, είναι νόμιμα ασφαλισμένοι, με το δεδομένο ότι σε περίπτωση ατυχήματος υφίσταται και ευθύνη του Δήμου, αλλά και με το ότι σε αντίθετη περίπτωση πλήττονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απάντηση ήταν ότι θα εξετασθεί το θέμα.
4. Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή εάν ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στην πόλη μας έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και εάν υπάρχουν οι αναγκαίες οικονομικές πιστώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Και αυτό διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα κυμανθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ συγχρόνως, σε περιοδεία που έκανε ο επικεφαλής μας, Χρήστος Κοκοτίνης, με μέλη της παράταξης μας σε σχολεία, εκφράσθηκαν από τους διευθυντές τους αρκετά παράπονα.
Η απάντηση του κ. Δημάρχου, αλλά και των προέδρων των σχολικών επιτροπών ήταν πως θα γίνει το καλύτερο ενόψει των δυσμενών οικονομικών δεδομένων και πως ευελπιστούν να πάνε όλα καλά.
Βέβαια με ευχολόγια και χωρίς πράξεις και χρήματα, προφανώς δεν λύνονται τα προβλήματα.
Είναι δεδομένο ότι τα σχολεία μας και φέτος θα αντιμετωπίσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα με ευθύνες και της Δημοτικής Αρχής.
5. Ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή, εάν ο Δήμος έχει την πολιτική βούληση να παρέμβει, ώστε να μην αλλάζουν τα όρια των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας κατά το δοκούν. Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν πιστεύουμε μνημείο αφέλειας, αφού ανέφερε ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για το θέμα (σωστά), αλλά οι ενέργειες που θα κάνει για να πιέσει, αναβάλλονται για την επόμενη σχολική χρονιά.
6. Τέλος, ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” και εάν θα συνεχίζει να λειτουργεί, αφού το μέλλον του μετά την 30/9/2012 είναι άδηλο.
Η υποτυπώδης ενημέρωση που έγινε από τον κ. δήμαρχο ήταν καθαρά ευχολόγια, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για το ότι θα συνεχίσει το άνω πρόγραμμα να λειτουργεί.
Πέραν των ανωτέρω, η δημοτική μας κίνηση, καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη διαμόρφωση-ανάπλαση της πλατείας Φλέμινγκ και τη διαμόρφωση των γύρω από αυτήν δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας. Η θέση μας είναι ότι η προτεινόμενη “διαμόρφωση” της άνω πλατείας είναι παντελώς πρόχειρη, αποσπασματική και τελικά, βαδίζοντας στα χνάρια της κεντρικής πλατείας, σκοπό έχει να νομιμοποιήσει την ύπαρξη τραπεζοκαθισμάτων και την εξάπλωσή τους στα πεζοδρόμια, με απώτερο στόχο προφανώς την εξυπηρέτηση συμφερόντων καταστηματαρχών.
Επιπλέον αναφέρουμε και τα εξής:
Στο παραπάνω Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή ερωτήσεις αντιπολιτευόμενων παρατάξεων σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ του κ. δημάρχου και του απομακρυθέντα διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, γίναμε μάρτυρες κοκορομαχιών και λεκτικών κορωνών μεταξύ του κ. δημάρχου και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για άλλη μία φορά δηλώνουμε ότι σε τέτοιου είδους “θέατρο” δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε, αλλά απαθείς θα παρακολουθούμε τέτοια συμβάντα. Ο ρόλος μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ουσιαστικός, με κύριο μέλημά μας την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Στους παραπάνω, δια των συμπεριφορών τους αρμόζει μόνο η απαξίωση και η περιθωριοποίηση από τους συνδημότες μας.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.