Δήμος Γλυφάδας: Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις για την εφαρμογή του ΝΟΚ




Η ανακοίνωση του Δήμου Γλυφάδας σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ΝΟΚ και την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, η οποία περιορίζει τα ύψη των κτηρίων και την αθροιστική χρήση των “μπόνους” δόμησης:

Όπως είχαμε δεσμευτεί, επανερχόμαστε επί του κρίσιμου ζητήματος που αφορά την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) κατόπιν μιας σημαντικής εξέλιξης, που αναμέναμε και η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διαβημάτων που και ο Δήμος Γλυφάδας –μαζί με άλλους Δήμους- έκανε τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ψηφίζεται σήμερα, προβλέπεται, τουλάχιστον έως την 31.12.2025, μείωση του ύψους των νεοανεγειρόμενων κτιρίων, τα οποία θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Ειδικότερα, η προς ψήφιση διάταξη προβλέπει κλιμακωτό (ανάλογα με το συντελεστή δόμησης) περιορισμό στο ύψος των κτιρίων. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών, μεταξύ άλλων και των δικών μας, προκειμένου να σταματήσει η καταχρηστική συνδυαστική χρήση των διατάξεων που οδηγούσε σε ασύλληπτες υπερβάσεις στο ύψος των νεοανεγειρόμενων οικοδομών.



Έτσι με την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και στο πλαίσιο όσων είχαμε επισημάνει και εμείς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της χρήσης των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτιρίων, με μείωση του ύψους των κτιρίων, στα οποία γίνεται χρήση των μπόνους του ΝΟΚ.

Εντούτοις, ο Δήμος Γλυφάδας, και πάλι επισημαίνει ότι η εξαίρεση στην εφαρμογή των κινήτρων για ορισμένες μόνο περιοχές του λεκανοπεδίου (Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) συνιστά άνιση μεταχείριση. Δεν κατανοούμε τον λόγο που επιβλήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη ως εξαίρεση, αλλά και τον λόγο για τον οποίο η εν λόγω εξαίρεση δεν μπορεί και δεν επιβάλλεται να εφαρμοστεί και στην πόλη μας.

Σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ιδίως δε την δικαστική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα επανέλθουμε με νεότερες πρωτοβουλίες αν και όταν αυτό απαιτηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πόλης μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.