Επιχείρηση “πέλεκυς” για τα ποτά – μπόμπες




Με τα νέα νομικά όπλα ανά χείρας ετοιμάζονται να σαρώσουν τη νύχτα- και όχι μόνο- οι ελεγκτικές Αρχές, βάζοντας στο στόχαστρο όσους πουλάνε λαθραίο, νοθευμένο κι εν πολλοίς επικίνδυνο αλκοόλ.

Λίγο πριν φύγει το 2023, έσκασε σαν βόμβα μια μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας αλκοόλ στην Κρήτη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παράνομες συσκευές απόσταξης, πλαστικά βαρέλια, μπουκάλια και 23 τόνοι (!) επικίνδυνου προϊόντος απόσταξης, που θα έπεφτε στην αγορά ως τσικουδιά.

Αντίστοιχο “λαβράκι” ξετρύπωσαν οι ελεγκτικές Αρχές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν εντόπισαν σε φορτηγό με σερβικές πινακίδες, 22 τόνους αιθυλικής αλκοόλης, που προοριζόταν για τη νόθευση οινοπνευματωδών ποτών.

Σε μια άλλη υπόθεση, που είχε προκαλέσει αίσθηση, οι Ράμπο της ΑΑΔΕ είχαν βρει σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Ιεράς Οδού πάνω από 1 τόνο ποτά- μπόμπες, που έφεραν ετικέτες γνωστών ποτών. Σε αυτήν την περίπτωση, το παράνομο, νοθευμένο κι επικίνδυνο αλκοόλ παρασκευαζόταν στην ταράτσα του club!



Οι τρεις παραπάνω κραυγαλέες περιπτώσεις, επιβεβαιώνουν ότι τα κυκλώματα λαθρεμπορίας οινοπνευματωδών απλώνουν τα πλοκάμια τους παντού. Παράνομες εισαγωγές λαθραίας πρώτης ύλης, παρασκευή- απόσταξη οινοπνευματωδών αμφιβόλου ποιότητας, διακίνηση και πώληση ακόμα και σε μεγάλα καταστήματα, όπου ανυποψίαστοι καταναλωτές, κυρίως νέοι, φλερτάρουν στην καλλίτερη περίπτωση με μια πλύση στομάχου.

Επιχείρηση “πέλεκυς”
Από χθες, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και τις “καμπάνες” στους παραβάτες, τα πράγματα ζορίζουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους για λαθρεμπορία, ειδικά των οινοπνευματωδών, καθώς πέρα από τις απώλειες εσόδων, τίθεται πιεστικά ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Τα νέα “όπλα”, που έχουν, πλέον, στη διάθεση τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι τα “λουκέτα” διαρκείας και η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων πιάνονται στα πράσα.

Σύμφωνα με την Απόφαση, που υπογράφει ο Χ. Θεοχάρης, σε περίπτωση που, κατόπιν διενέργειας ελέγχου σε εγκατάσταση, διαπιστωθεί ότι φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση κατέχει, παρασκευάζει, εμφιαλώνει ή διαθέτει λαθραία αιθυλική αλκοόλη ή αλκοολούχα ποτά ή όταν από την κατανάλωση τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία:

σφραγίζεται η εγκατάσταση του ελεγχόμενου προσώπου, στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση και
δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των παραβατών, της ελεγχόμενης εγκατάστασης, των παραβάσεων και των κυρώσεων.
Για πόσο μπαίνει το “λουκέτο”; Όσο περισσότερες “μπόμπες” βρεθούν, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μένει κλειστή η επιχείρηση. Συγκεκριμένα:

για 10 ημέρες σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης ή αλκοολούχων ποτών, η οποία, κατέχεται, παρασκευάζεται, εμφιαλώνεται ή διατίθεται, είναι μικρότερη ή ίση των 30 λίτρων
για 15 ημέρες όταν η ποσότητα υπερβαίνει τα 30 λίτρα
για 30 ημέρες σε περίπτωση που διαπιστώνεται υποτροπή.

Στα “μανταλάκια”
Ακόμα πιο αποτρεπτικά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η δημοσιοποίηση των ονομάτων, όσων παίζουν με την τσέπη και την υγεία των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό της πρόθεσης του ΥΠΕΘΟ να στριμώξει τους επιτήδειους, ότι πρώτα θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους κι εν συνεχεία θα “τρέχουν” οι προθεσμίες για τις προσφυγές εκ μέρους τους.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, παραμένουν σε δημοσιότητα για 1 χρόνο από την ημερομηνία που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, ενώ όσοι κάνουν το λάθος να αφαιρέσουν τις ταινίες σφράγισης, να παραποιήσουν ή να καλύψουν τις αυτοκόλλητες ετικέτες της ΑΑΔΕ, θα “καμαρώνουν” τα στοιχεία τους στα “μανταλάκια” για 2 χρόνια.

Ποια στοιχεία θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι συμβαίνει και ποιους πρέπει να αποφεύγουν;

το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του ελεγχόμενου φυσικού προσώπου ή η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο διακριτικός τίτλος αυτού
η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση της ελεγχόμενης εγκατάστασης, όπου διαπιστώθηκε η παράβαση
ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης των ανωτέρω στοιχείων
η περιγραφή της διαπιστωθείσας παράβασης και η προβλεπόμενη κύρωση
το χρονικό διάστημα σφράγισης της εγκατάστασης. Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.