Νέα Σμύρνη: Πάρκα τσέπης σε πλήρη εγκατάλειψη (EΙΚΟΝΕΣ)




(της Ελένης Γρηγοριάδου) Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση στα πάρκα τσέπης, απεριποίητα γεμάτα ξερόχορτα και σκουπίδια που δεν προσελκύουν κανέναν, ούτε για να τα κοιτάξει. Οι δε διακοσμητικοί κάδοι ανακύκλωσης, για κλάματα, εστίες μόλυνσης. Μέχρι τώρα ουδείς έχει σπεύσει να φροντίσει αυτούς τους όμορφους, πράσινους χώρους.

Τι ακριβώς είναι τα «πάρκα τσέπης»;

Τα «πάρκα τσέπης» (διεθνώς αποκαλούνται “pocket parks”), είναι πράσινοι χώροι που αντικαθιστούν εκτάσεις, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Βρίσκονται σε πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης και αποτελούν τα θεμέλια για τη δημιουργία των πόλεων που εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών. Είναι μία πρακτική που πέτυχε σε πολλές ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, πρωτεύουσες και υιοθετήθηκε για να αναμορφωθούν οι γειτονιές της Αθήνας

Τα Πάρκα Τσέπης ως αστικά κοινά αγαθά, σηματοδοτούν τη δημιουργία κοινωνικών πυρήνων που αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται. Συμβάλλουν στην δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου μέσω της συναναστροφής, της οικειότητας και της ασφάλειας που μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες. Η δυνατότητα τους να υποστηρίζουν πλήθος εναλλακτικών χρήσεων, αποπνέει στον χρήστη ευελιξία και ελευθερία δράσης δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων και του χώρου.



Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην πόλη μας. Η δημοτική αρχή ούτε καν νοιάστηκε για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό των πάρκων τσέπης που μετατράπηκαν σε σκουπιδότοπους. Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την εικόνα που παρουσιάζουν είναι εύλογη. Μπαίνουμε στον Μάϊο κ. Δήμαρχε και δεν χρειάζεστε πλέον πίστωση χρόνου….

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.