Άλιμος: Bροντερό όχι των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων στη μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου σε πολυκατοικίες (VIDEO)




Και την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο θέλει η διοίκηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος, για το ημιτελές Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κυθηρίων 75-79, στον Άλιμο.

Και να δώσει αντιπαροχή για να γίνουν πολυκατοικίες τον χώρο που από την αρχή σύμφωνα με το συμβόλαιο δωρεάς προοριζόταν για κοινωφελείς σκοπούς και να μην πουλήσει τα 5 οικόπεδα που είχαν δοθεί ως προίκα για να αποπερατωθεί το έργο, ενδεχομένως για τα δώσει και αυτά αντιπαροχή μελλοντικά. Στην προοπτική κατασκευής πολυκατοικιών αντιτίθεται σφόδρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής, αλλά και η Δημοτική Αρχή. Αντίθετα, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου Η Μυρτιδιώτισσα, τάσσεται στο πλευρό του Τριφυλλείου Ιδρύματος αρκεί “να τηρήσει την υπόσχεση για τον σεβασμό του πολεοδομικού κανονισμού με τον οποίον οικοδομήθηκε η περιοχή των Κυθηρίων Αλίμου” όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι της περιοχής μάζεψαν σε δύο ημέρες περίπου 500 υπογραφές. Η διοίκηση του Τριφυλλείου δεν θέλει να ακούει τη λέξη πολυκατοικίες, επειδή χτυπούν άσχημα στα αυτιά και αργότερα και στα μάτια των κατοίκων, αν τελικά προχωρήσει το ντιλ με τον εργολάβο. 4 κτίρια με 12 διαμερίσματα το καθένα (σύνολο 48 διαμερίσματα). Το θέμα είναι ότι κανένας δεν θέλει να βλέπει το ημιτελές κτίριο στα τσιμέντα, αλλά τελικά όπως τόνισε και ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης στη συγκέντρωση που έκαναν οι κάτοικοι, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη διοίκηση του Ιδρύματος που δεν κατάφερε τόσα χρόνια να το αποπερατώσει.

“Εδώ έχουμε μία εξέλιξη για ένα ζήτημα μεγάλο γιατί αφορά την πολεοδομική μορφή της περιοχής και τις χρήσεις γης. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα στο οποίο δεν είναι πρωταγωνιστής ο Δήμος με την έννοια ότι το ημιτελές πνευματικό κέντρο δεν είναι δημοτικός χώρος. Η κοινωφελής αυτή αυτή χρήση και πολεοδομική οργάνωση μίας περιοχής είναι ζήτημα των αρχών του κράτους και του Δήμου και ως τέτοιο μας αφορά” είπε ο δήμαρχος Αλίμου, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης.



Το ιστορικό

“Η περιοχή αυτή αγοράστηκε από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων, πολεοδομήθηκε, κόπηκε σε οικόπεδα, μπήκε στο σχέδιο πόλης και πωλήθηκε σε αγοραστές, κατά βάση Κυθήριους. Στον αρχικό σχεδιασμό είχε προβλεφθεί ότι θα υπάρξει ένα τρίπτυχο κοινωφελών χρήσεων: Το Μουσικό Σχολείο που είναι δίπλα μας, ο Ιερός Ναός της Μυρτιδιώτισσας και το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο δωρεάς που έγινε το 2004 από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, δεν μιλάμε για μία απλή αίθουσα αλλά η δωρεά περιλάμβανε ως σκοπούς: Χώρους για να εδρεύει ο συνεταιρισμός και ο σύλλογος της περιοχής, μικρή πτέρυγα στέγασης και φροντίδας που θα φιλοξενεί κατά προτεραιότητα, κυρίως υπερηλίκους από τα Κύθηρα και κατοίκους της περιοχής, χρήση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου από τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου, στέγαση γραφείων, εκθεσιακός χώρος, λαογραφικό μουσείο, αίθουσα βιβλιοθήκης, μία μικρή πτέρυγα που θα φιλοξενεί φοιτητές από τα Κύθηρα που σπουδάζουν στην Αθήνα κλπ.

Η προίκα των 5 οικοπέδων και η τροποποίηση της δωρεάς για αντιπαροχή

Το 1995 εκδόθηκε η άδεια για την ανέγερση και αναγέρθηκε μέχρι ενός σημείου. Μαζί με το οικόπεδο είχαν δωρηθεί και 5 οικόπεδα εδώ στην περιοχή για να πουληθούν και με τα χρήματα αυτά να αποπερατωθεί το πνευματικό κέντρο. Ήταν “προικισμένο” δηλαδή και με 5 άλλα οικόπεδα. Δεν αποπερατώθηκε το έργο, και δεν πουλήθηκαν τα οικόπεδα. Το 2015 από ότι μάθαμε έγινε μία τροποποίηση της δωρεάς, που συμπεριέλαβε και τη δυνατότητα αντιπαροχής. Με βάση και τη δυνατότητα του 2019 ξεκινήσαμε μία συνεργασία ο Δήμος με το Τριφύλλειο Ίδρυμα, για να πάρει ο Δήμος τον χώρο με το σύστημα της αντιπαροχής, να αποπερατώσει το πνευματικό κέντρο και να δώσει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και ένα τμήμα του ακινήτου.

Ο διαγωνισμός και οι προσφορές του Δήμου και της κατασκευαστικής εταιρείας

Δηλαδή είπαμε να αξιοποιηθεί το οίκημα για πνευματικό κέντρο με το σύστημα της αντιπαροχής αφού το Τριφύλλειο ίδρυμα δεν ήταν σε θέση να το αποπερατώσει. Aυτό κατέληξε το 2022 σε ένα διαγωνισμό, όμως αυτός ο διαγωνισμός δεν είχε προκηρυχθεί για την αποπεράτωση του κτιρίου με χρήση πολιτισμού, αλλά ως ένας γενικός διαγωνισμός που μπορούσαν να δοθούν και προσφορές και για άλλες χρήσεις. Δηλαδή μπορούσε κάποιος να έρθει να δώσει προσφορά να το κάνει εμπορικό κέντρο, μπορούσε να δώσει προσφορά να το κάνει πολυκατοικίες. Ο Δήμος συμμετείχε κάνοντας κάποια έξοδα και αρκετό κόπο, δεν είναι εύκολο και δεν το έχουν κάνει πολλοί δήμοι να μπουν σε μία διαδικασία αντιπαροχής και να κάνουν τον εργολάβο, αλλά για να δώσουμε μία λύση σε ένα αδιέξοδο, φτιάξαμε φάκελο, μελετήσαμε και καταθέσαμε πρόταση δίνοντας 36,09% ως αντιπαροχή. Δηλαδή το 74% περίπου του κτιρίου και του ακινήτου να περάσει στο Δήμο και το υπόλοιπο να περάσει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα. Στον διαγωνισμό προσήλθε και μία κατασκευαστική εταιρεία, δεν προσήλθε κανείς άλλος, η οποία έδωσε προσφορά 36,20%, δηλαδή σχεδόν απειροελάχιστη διαφορά με την προσφορά του δήμου. Με την διαφορά όμως ότι ήθελε να φτιάξει πολυκατοικίες. Αυτό έγινε το 2022 κάτι που μας δυσαρέστησε, έγινε γνωστό στην περιοχή κλπ. Ωστόσο αυτό σκόνταψε σε μία εξέλιξη που είχε ξεκινήσει πολλά πολλά χρόνια πριν και που δεν ήταν ο σκοπός της να προκαλέσει εμπόδιο, αλλά εξελίχθηκε ως εμπόδιο για τις πολυκατοικίες και είναι κάτι που τελικά εμείς, ως δημοτική αρχή αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, θεωρούμε ότι καλώς αποτελεί εμπόδιο.

Η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Αλίμου

Αν η πλειοψηφία των κατοίκων θέλει να κατεδαφιστεί το πολιτιστικό κέντρο, το ημιτελές κτίσμα και να γίνει πολυκατοικίες, εμείς δεν πρόκειται να φέρουμε αντίρρηση. Ωστόσο έχω την αντίληψη ότι η πλειοψηφία θέλει να παραμείνει πολιτιστικό κέντρο και όχι να αλλάξει ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής. Ποια ήταν λοιπόν αυτή η εξέλιξη που είχε δρομολογηθεί;

Aπό τo 2008, επί δημοτικής αρχής Ορφανού ακόμη, είχε ξεκινήσει η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Αλίμου. Δηλαδή να γίνουν καινούργιες χρήσεις γης σε όλη την πόλη μας, να μελετηθεί από την αρχή η πολεοδομική κατάσταση, να δούμε τι υπάρχει, τι είναι καλό, τι πρέπει να διορθωθεί, τι πρέπει να παραμείνει ίδιο και που πρέπει να βάλουμε την πόλη, σε ποιο δρόμο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 2008 αλλά κάποια στιγμή πάγωσε από τη δημοτική αρχή Ορφανού. Όταν εμείς αναλάβαμε δημοτική αρχή τέλη του 2014 αρχές του 2015, ξεπαγώσαμε τη διαδικασία, την επανεκκινήσαμε και αυτή η διαδικασία έφτασε και κατέληξε το 2021 να πάρουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου με την οποία μετά από πολλά χρόνια μελετών και διαβουλεύσεων καταλήξαμε στη νέα πολεοδομική μορφή που θέλουμε να έχει η πόλη.

Το τρίπτυχο κοινωφελών χρήσεων

Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για κάθε γωνιά, μεταξύ άλλων λοιπόν προέβλεπε ότι θεσμοθετούνται ως χρήσεις γης η εκπαίδευση (Μουσικό Σχολείο), ο Ιερός Ναός και δίπλα το Πολιτιστικό Κέντρο. Ένα τρίπτυχο δηλαδή, όπως από την αρχή είχε σχεδιαστεί. Όταν αγόραζαν εδώ οικόπεδα οι άνθρωποι όλοι είχαν την αντίληψη ότι πολεοδομείται η περιοχή με ένα τρίπτυχο κοινωφελών χρήσεων. Όταν εμείς φτιάχναμε τις χρήσεις γης ξέραμε ότι υπάρχει η δωρεά, η άδεια η οικοδομική για το πνευματικό κέντρο, αναθεώρηση του 2007 της άδειας για προσθήκη ορόφου για πνευματικό κέντρο. Είχαμε λοιπόν όλοι μας την πεποίθηση ότι αυτός είναι χώρος πολιτισμού και έτσι τον αποτυπώσαμε στο ΓΠΣ. Δεν είχε περάσει από το μυαλό μας ότι μπορεί κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης να θελήσει να το κατεδαφίσει και να το κάνει πολυκατοικία ή κάτι άλλο. Δηλαδή δεν λειτουργήσαμε με σκοπό να προκαλέσουμε κάποιο αθέμιτο πρόβλημα στο Τριφύλλειο Ίδρυμα.

Και το λέω αυτό γιατί βλέπω κάποια δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες που λένε ότι ο Δήμος Αλίμου βάζει εμπόδια στην αξιοποίηση του Τριφυλλείου κλπ. Κατά την άποψη της δημοτικής αρχής και από ότι έχω καταλάβει και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, η περιοχή και όλη η πόλη μας έχει ανάγκη από κοινωφελείς χώρους και όχι από πολυκατοικίες.

Η προσπάθεια του Τριφυλλείου να μην αλλάξει ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός

Βεβαίως προέκυψε και μία προσπάθεια του Τριφυλλείου Ιδρύματος να μην θεσμοθετηθεί τελικά αυτή η χρήση γης, διότι οφείλω να επισημάνω δεν θεσμοθετείται από την κυβέρνηση με ΦΕΚ αυτό που ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που ζητάει το ΔΣ, αυτό που αποφασίσαμε στις αρχές του 2021, πηγαίνει στην Περιφέρεια Αττικής, μελετάται, εμπλουτίζεται, αλλάζει, πηγαίνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στη συνέχεια πηγαίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Άρα ακολουθεί μία μεγάλη γραφειοκρατική, τεχνική και νομική επεξεργασία και διαδικασία που επιφέρει αλλαγές σε αυτό που ο Δήμος έχει ψηφίσει ως απόφαση. Έγινε αντιληπτό ότι το Τριφύλλειο ζητάει το τελικό αποτέλεσμα, το τελικό ΦΕΚ, να περιλαμβάνει για το οικόπεδο αυτό χρήσεις γης γενική κατοικία, δηλαδή να παραμείνει το καθεστώς που είναι σήμερα να μπορεί να γίνει πολυκατοικίες κλπ, εμείς από την άλλη ζητάμε να ισχύσει αυτό που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αποφασίσει να είναι αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Η περίεργη εμπλοκή περιφερειακού συμβούλου

Έτσι λοιπόν αντιλαμβανόμενοι ότι εκεί δημιουργείται ένα πρόβλημα για το οποίο δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, εμφανίστηκε εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής στη συνεδρίαση του αρμοδίου συμβουλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος να υποστηρίζει ότι αυτός ο χώρος δεν πρέπει να είναι χώρος πολιτισμού τη στιγμή που το περιφερειακό συμβούλιο δεν είχε πάρει τέτοια απόφαση, Δηλαδή το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Αλίμου και εμφανίστηκε ξαφνικά ο εκπρόσωπός του να υποστηρίζει σε μία συνεδρίαση συλλογικού οργάνου του υπουργείου μία πρόταση που δεν ήταν η πρόταση της Περιφέρειας ήταν πρόταση ατομικά δική του. Εκεί όμως βρισκόταν ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας. Άρα έχουν γίνει διάφορα περίεργα πράγματα αλλά όπως ξέρετε στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση αυτά είναι δυστυχώς πραγματικότητα.

Εμείς ενημερώσαμε τους κατοίκους και τον σύλλογο ότι μπαίνει ένα ζήτημα και από εκεί και πέρα πήρε νομίζω μία έκταση το θέμα και με την κινητοποίηση των κατοίκων που μάζεψαν υπογραφές και με τη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου που έλαβε μία απόφαση.

Αν χρειαστεί να συνδράμει οικονομικά και ο Δήμος μπορούμε να το κάνουμε

Ο δήμος μας δεν έχει καμία αντιπαλότητα με κανένα. Δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε αντιδικία με το Τριφύλλειο ούτε με κανένα. Αντίθετα κάποια δημοσιεύματα Κυθηραϊκών sites αναφέρουν ότι καλλιεργείται από την άλλη πλευρά μία αντιπαλότητα στην οποία εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι ο ιδιοκτήτης του χώρου έχει έναν προγραμματισμό, είναι αντιληπτό, είναι θεμιτό, από την άλλη είναι εξίσου θεμιτό και ο Δήμος να έχει το δικό του προγραμματισμό και να θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατοίκων του που είναι και περιβαλλοντικά και πολεοδομικά και αφορούν την ποιότητα ζωής, είναι ακόμη και εκπλήρωση του σκοπού της δωρεάς. Γιατί αν φτιαχτεί βιβλιοθήκη ή χώρος εκδηλώσεων ή μία μικρή πτέρυγα για να φιλοξενεί κάποιος γέροντες ή κάποιος φοιτητές αυτό ευνοεί και την τοπική κοινωνία. Άρα λοιπόν είναι αντιληπτό και σεβαστό ότι το Τριφύλλειο Ίδρυμα κάνει την προσπάθειά του, οφείλει να καταλάβει και να σεβαστεί ότι και ο δήμος κάνει τη δική του προσπάθεια που είναι να κατοχυρωθεί αυτή η χρήση του πολιτιστικού κέντρου και να αποπερατωθεί κάποια στιγμή για να λειτουργήσει. Για αυτό και εμείς ενώ δεν είναι δικός μας χώρος προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε σε αυτό με τη διαδικασία της αντιπαροχής. Αν δεν γίνει αυτό θα μπορούσε κάλλιστα το Τριφύλλειο να πουλήσει τα οικόπεδα που έχει για προίκα και με τα χρήματα αυτά να προχωρήσει την ανέγερση και την αποπεράτωση. Αν χρειαστεί να συνδράμει οικονομικά και ο Δήμος μπορούμε να το κάνουμε.

Οι πολυκατοικίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην περιοχή

Αυτό που δεν θέλουμε είναι να γίνουν πολυκατοικίες οι οποίες δεν θα προσφέρουν τίποτα στην περιοχή, ανατρέπουν έναν πολεοδομικό σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός είναι για ένα τρίπτυχο (σχολείο, εκκλησία, πνευματικό κέντρο), το τρίπτυχο σπάει γίνεται δίπτυχο, ο χώρος πολιτισμού από κοινωφελής γίνεται ιδιωτικός. Η θέση μας λοιπόν είναι ότι θετικά χρησιμοποιώντας μία φαρέτρα εργαλείων και όπλων που έχουμε θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την κατεδάφιση του κτιρίου αυτού και να οδηγηθούμε στη χρήση του πολιτισμού. Λένε κάποιοι ότι αν δεν δοθεί αντιπαροχή το ακίνητο θα το βλέπουμε για πολλά χρόνια να είναι έτσι ημιτελές. Εγώ προσωπικά αλλά και πολλοί από αυτούς που έχω μιλήσει, προτιμώ να βλέπω ένα κτίριο στα τσιμέντα από το να βλέπω 4 αποπερατωμένες πολυκατοικίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κτίριο δεν πρέπει να αποπερατωθεί. Το ότι το Τριφύλλειο που είναι ο ιδιοκτήτης δεν κατάφερε, δεν μπόρεσε, δεν έφτασε στην αποπεράτωσή του μέχρι σήμερα είναι ένα πρόβλημα στην περιοχή που το έχει γεννήσει όμως η διαχείριση που έχει κάνει η διοίκηση. Ο χώρος δεν ανήκε ούτε στο σύλλογο Κυθηρίων, ούτε στον συνεταιρισμό ούτε στο Δήμο. Ανήκε στο Τριφύλλειο και δεν κατέστη δυνατό να το αποπερατώσει. Αυτή η αδυναμία ή το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι επιχείρημα από τον ιδιοκτήτη για να το κάνει πολυκατοικίες. Να βοηθήσουμε όλοι το Τριφύλλειο να το αποπερατώσει.”

Ο πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος Εμμανουήλ Γ. Καλοκαιρινός, διάβασε την ανακοίνωση που ακολουθεί:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΛΙΜΟΥ

15/1/2024

Το Ίδρυμα με την επωνυμία «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει τη νομική μορφή του Ιδρύματος, [συνεπώς πρόκειται για ένωση περιουσίας (και όχι για ένωση προσώπων, όπως είναι τα σωματεία και τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ), προορισμένη στην εξυπηρέτηση κοινωφελούς σκοπού, εν προκειμένω κυρίως στη λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων], το οποίο διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 108 επ. του ΑΚ και τις (πολύ αυστηρές) διατάξεις του ν. 4182/2013, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τον Οργανισμό του (ΠΔ της 4ης/5/2023 – ΦΕΚ Β 2956/2023), το οποίο τελεί υπό την συνεχή αυστηρή εποπτεία, του Υπουργείου Οικονομικών ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά περίπτωση και το οποίο διοικείται από αιρετό διοικητικό συμβούλιο πενταετούς θητείας, σύμφωνα με το προαναφερόμενο κανονιστικό πλαίσιο, συνεπαγόμενο σοβαρές ευθύνες σε περίπτωση παραβάσεώς του.

Όσον αφορά το ζήτημα της τύχης του ακινήτου του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων στον Άλιμο Αττικής, το Ίδρυμα, αντιπαρερχόμενο την όποια παραπληροφόρηση από όπου ή όποιον προέρχεται, στη συνέχεια αναφέρει χρονικά – διαγραμματικά την ακριβή πραγματική και νομική κατάστασή του, από την κτήση του το έτος 2004 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα:

– Το έτος 2004 το ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ απέκτησε το εν θέματι ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.431,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής, στην περιοχή του τ. Οικοδομικού Συνεταιρισμού Κυθηρίων, μαζί με άλλα πέντε μικρότερα οικόπεδα, λόγω δωρεάς, από τον ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΥΔΙΩΤΙΣΣΑ, υπό τον τρόπο της ολοκλήρωσης της εντός αυτού ημιτελούς οικοδομής, τμήμα της οποίας προοριζόταν να γίνει το Πνευματικό Κέντρο των Κυθηρίων του Αλίμου, με έσοδα αποκλειστικά προερχόμενα από την πώληση των μικρότερων οικοπέδων, όπως η εποπτεύουσα αρχή υπέδειξε.

– Μέχρι τα τέλη του έτους 2011, η εκτέλεση του τρόπου, δηλαδή της ολοκλήρωσης του Πνευματικού Κέντρου, ήταν νομικά αδύνατη, διότι είχε ασκηθεί και εκκρεμούσε πλην άλλων και αγωγή του Στυλιανού Μεγαλοκονόμου κατά του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ και του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ για την αναγνώριση της ακυρότητας του συμβολαίου δωρεάς, η οποία τελικώς απορρίφθηκε αμετάκλητα τέλη του έτους 2011. Εντωμεταξύ όμως προέκυψε και η οικονομική κρίση, από την οποία προήλθε εκτός της νομικής και ουσιαστική – πραγματική αδυναμία της εκτέλεσης του τρόπου, δεδομένου ότι, αφενός απαξιώθηκαν πλήρως οι αξίες των ακινήτων και αφετέρου εντάχθηκαν τα ιδρύματα, χωρίς εξαίρεση, σε καθεστώς πλήρους φορολόγησης. Επομένως, σοβούσης της πολυετούς οικονομικής κρίσης, η δυνατότητα της αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου ανεστάλη περαιτέρω, επιβαρυνόμενο το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων, όλων των υπέρογκων δαπανών (ΕΝΦΙΑ, λοιπών φόρων και τελών κλπ), καθόλο το χρονικό διάστημα. Πάντως σε αυτό το διάστημα, οι δύο πλευρές (Ίδρυμα και Συνεταιρισμός), αρχικά το Δεκέμβριο του έτους 2009 συμφώνησαν και προχώρησαν σε συμβολαιογραφική πενταετή παράταση του συμβολαίου της δωρεάς και του τρόπου και, εν συνεχεία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ακίνητο, βάσει των νέων οικονομικών και νομικών δεδομένων, με τον πιο πρόσφορο και δόκιμο τρόπο, κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το έτος 2013 με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών (κάποιοι μάλιστα έφεραν την ιδιότητα του μέλους της διοίκησης και των δύο νομικών προσώπων), τη σύνταξη ειδικού πλαισίου συμφωνίας και την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων των καταστατικών τους οργάνων, κατέληξαν τον Οκτώβριο του έτους 2015 στην υπογραφή συμβολαιογραφικής τροποποίησης του τρόπου της δωρεάς, ο οποίος, προς γνώση κάθε ενδιαφερομένου, διαμορφώθηκε συνοπτικά ως εξής: 

Το Τριφύλλειο Ίδρυμα αποδεχόμενο τη δωρεά του ακινήτου μετά του ημιτελούς εντός αυτού κτιρίου), δεσμεύεται να μην μεταβιβάσει προς οποιοσδήποτε τρίτο (φυσικό ή νομικό) πρόσωπο την ψιλή κυριότητά του. Από την απαγόρευση του όρου αυτού ρητά εξαιρείται η περίπτωση της αξιοποίησης του παραπάνω ακινήτου (του υπ΄ αριθμ. 264 οικοδομικού τετραγώνου) με το σύστημα της αντιπαροχής. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται η μεταβίβαση του συμφωνηθέντος ποσοστού κυριότητας επί του ακινήτου στον τότε αντισυμβαλλόμενο (εργολάβο, εταιρεία κλπ). Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του διαρκούς κοινωφελούς σκοπού του, δύναται στο εξής, υπό την επιφύλαξη του άνω όρου, να αξιοποιήσει και εκμεταλλευθεί, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (και με το σύστημα της αντιπαροχής), το προαναφερόμενο ακίνητο, υπό την προϋπόθεση, ότι όταν ολοκληρωθεί το κτιριακό συγκρότημα, να παραχωρηθεί δωρεάν προς χρήση στον Συνεταιρισμό ένα αυτοτελές τμήμα του (εμβαδού μέχρι 150 τ.μ.), το οποίο θα αποτελέσει το πνευματικό κέντρο με την ονομασία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ», εντός του οποίου θα στεγαστεί και το γραφείο (ένα δίχωρο γραφείο) του Συνεταιρισμού (και του Εξωραϊστικού Συλλόγου). Η αίθουσα του πνευματικού κέντρου θα παραχωρείται κατά προτίμηση στον Εξωραϊστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» και στις υπόλοιπες Κυθηραϊκές Οργανώσεις του Αλίμου δωρεάν. Επίσης, θα παραχωρείται και σε οργανώσεις των απανταχού Κυθηρίων, καθώς και στους λοιπούς κατοίκους της περιοχής με λογική επιβάρυνση.

– Το έτος 2019 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός ελύθη δικαστικά, διότι, όπως κρίθηκε ο σκοπός του είχε εκπληρωθεί.

– Κατά το ίδιο έτος (2019) ο Δήμος Αλίμου, δια του νυν Δημάρχου του, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεργασία με το Ίδρυμα. Προς το σκοπό αυτόν έλαβαν χώρα συναντήσεις εκπροσώπων των δύο μερών και ανταλλαγή σειράς αλληλογραφίας, οι οποίες διήρκεσαν δύο περίπου έτη και οι οποίες κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση, της δυνατότητας αξιοποίησης του ακινήτου μόνο με το σύστημα της αντιπαροχής. Η αξιοποίηση του ακινήτου όμως, βάσει του ισχύοντος αυστηρού κανονιστικού νομοθετικού πλαισίου, προϋπέθετε την διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με τους επωφελέστερους για το συμφέρον του ιδρύματος όρους και πάντα υπό την γνώση και έγκριση της εποπτεύουσας αρχής, ήτοι της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προϋπόθεση που έγινε αποδεκτή από όλους.

– Ενόψει των ανωτέρω, το έτος 2022, το Ίδρυμα προχώρησε στην διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, τους όρους του οποίου υπέδειξε, έλεγξε, διόρθωσε και τελικώς ενέκρινε η εποπτεύουσα αρχή, στον οποίο συμμετείχαν δια της υποβολής νόμιμων προσφορών ο Δήμος Αλίμου και η εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ και κατόπιν της αξιολόγησης των δύο προσφορών τελικώς, υπό την έγκριση της ως άνω εποπτεύουσας αρχής, αναδείχθηκε πλειοδότης η εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ, η προσφορά της οποίας υπερτερούσε κατά πολύ της προσφοράς του Δήμου Αλίμου.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθ. 625/16-11-2022 απόφασή του, το Διοικητικό συμβούλιο του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων αποφάσισε ομόφωνα, (α) όπως και οι δύο Προτάσεις – Προσφορές, επί της από 19-01-2022 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θεωρηθούν αμφότερες πλήρεις και έγκυρες, ως προς τα τυπικά τους χαρακτηριστικά, (β) ότι συμφερότερη προσφορά – πρόταση για την αξιοποίηση, με το σύστημα της αντιπαροχής, του ακινήτου ευρισκομένου στον Άλιμο Αττικής, επί της οδού Κυθηρίων, αρ. 73-75-77, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4182/2013 όπως ισχύει, κρίνεται η πρόταση – προσφορά της εταιρείας με την επωνυμία «ΔΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», διότι:

Πρώτον: Υπερέχει καταφανώς, ως προς την έκταση (εμβαδόν) των (κύριων και βοηθητικών) χώρων, των οριζοντίων ιδιοκτησιών που θα περιέλθουν στο Ίδρυμα, σύμφωνα με το προσφερόμενο ποσοστό αντιπαροχής, ήτοι ΔΑΚΩΝ ΑΕ προσέφερε ποσοστό αντιπαροχής (36,20%) και υπερδιπλάσιο εμβαδόν κύριων και βοηθητικών χώρων, σε σχέση με το Δήμο Αλίμου που προσέφερε ποσοστό αντιπαροχής 36,09%.

Δεύτερον: Υπερέχει καταφανώς, κατά τρόπο πασίδηλο, λαμβανομένων υπόψη και των διδαγμάτων της κοινής πείρας, ως προς το όφελος που θα αποκομίσει το Ίδρυμα από την δυνατότητα εκμετάλλευσης των οριζοντίων ιδιοκτησιών και των εν γένει χώρων, ΗΤΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΑΚΩΝ ΑΕ δυνατότητα εκμετάλλευσης 12 διαμερισμάτων, 14 θέσεων στάθμευσης, 12 αποθηκών κατοικιών, pilotis, λαμβανομένου υπόψη και της ικανοποίησης του τρόπου, με την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (συμπεριλαμβανομένου χώρου κουζίνας 16,14 τ.μ. και χώρων υγιεινής 11,62 τ.μ.), έναντι ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ δυνατότητας εκμετάλλευσης 4 γραφείων (συνολικής επιφάνειας 353,12 τ.μ.) και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (με φουαγιέ, εντευκτήριο και βιβλιοθήκη).

Τρίτον: ΩΣ ΠΡΟΣ ΔΑΚΩΝ Α.Ε., το Ίδρυμα, ως οικοπεδούχος, θα αποκτήσει συνολικά 1.240,27 τ.μ. από την κάθετη ιδιοκτησία, σε διακριτό χώρο του οικοπέδου, οι δε οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα αποκτήσει περιλαμβάνονται σε αυτοτελές και ανεξάρτητο κτήριο, ΕΝΩ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ αποκτά αποκλειστικά, μόνον τις προαναφερόμενες οριζόντιες ιδιοκτησίες στο ενιαίο με το Δήμο κτήριο και παραμένει συγκύριο σε ποσοστό 36,09% με τον Δήμο Αλίμου στο οικόπεδο.

Τέταρτον: Χρόνος ολοκλήρωσης/αποπεράτωσης ΩΣ ΠΡΟΣ ΔΑΚΩΝ ΑΕ τα 3 έτη, ενώ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ τα 5 έτη, με την επιφύλαξη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (στην οποία γίνεται λόγος για 15ετία), που επισημαίνεται στην Εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και:

Πέμπτον: Η ΔΑΚΩΝ ΑΕ προσφέρει μηνιαία αποζημίωση 100 ευρώ, μέχρι την αποπεράτωση του έργου, ενώ ο Δήμος Αλίμου δεν προσφέρει καμία αποζημίωση.

– Τον Νοέμβριο του έτους 2023, σε συνέχεια της προαναφερόμενης διαδικασίας του πλειοδοτικού διαγωνισμού, μετά από αλλεπάλληλες υποδείξεις και υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και την έκδοση της με Α.Π. 72921 ΕΞ 2023 απόφασής του, περί έγκρισης του αποτελέσματος του πλειοδοτικού διαγωνισμού, υπεγράφη μεταξύ του Ιδρύματος και της εταιρείας ΔΑΚΩΝ ΑΕ, το υπ΄ αριθμ. 18.917/10-11-2023 «Προσύμφωνο μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου και εργολαβικής σύμβασης (Εργολαβικό)» του Συμβολαιογράφου Αθηνών Κυριακούλη Π. Πραστάκου, στο οποίο προβλέπεται η αξιοποίηση του εν θέματι ακινήτου με πλήρη σεβασμό στους όρους του διαγωνισμού, στους όρους της δωρεάς υπό τρόπο, στην κείμενη πολεοδομική και εν γένει νομοθεσία και βεβαίως στις επικρατούσες οικιστικές συνθήκες και στον χαρακτήρα της περιοχής.

– Τέλος, στις 18/12/2023, οπότε και συζητήθηκε, ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ AΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η «Αναθεώρηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Αλίμου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών», με έγκαιρη και νόμιμη παρέμβαση του Ιδρύματος, δια της υποβολής της σχετικής ενστάσεως και της συνακόλουθης αποδοχής της, αποσοβήθηκε ο περιορισμός της χρήσης του ακινήτου του Ιδρύματος (μόνον αυτού), ως χρήση πρόνοιας (και κατ΄ ερμηνεία πολιτιστική), περιορισμός που είχε μεθοδευτεί ήδη από το έτος 2019 από το Δήμο Αλίμου (ο Δήμος μάλιστα συμμετείχε στον προαναφερόμενο διαγωνισμό, χωρίς να εκφράσει καμία διαφωνία ή ένσταση για τη χρήση του ακινήτου ως γενικής κατοικίας και αποκρύπτοντας τον περιορισμό της χρήσης από το Ίδρυμα) και θα είχε συνέπεια την ματαίωση της αξιοποίησης του ακινήτου. Συνεπώς η χρήση του ακινήτου παραμένει γενική κατοικία, ότι δηλαδή ισχύει για τη χρήση των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής και βεβαίως ότι ίσχυε ανέκαθεν και για το συγκεκριμένο ακίνητο, ώστε το υπό εξέλιξη έργο να δύναται σύντομα (το αργότερο εντός τριετίας) και έγκαιρα να ολοκληρωθεί, προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων:

Ενημερώνει, ότι η πραγματική και η νομική κατάσταση (status) του ζητήματος του ακινήτου του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων Αλίμου, είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω, η οποία προκύπτει και αποδεικνύεται πλήρως από σειρά (ιδιωτικών και δημοσίων) εγγράφων και μόνο αυτή.

Εφιστά την προσοχή, ότι η σύντομη, προσήκουσα, νόμιμη και συμφέρουσα και για το Ίδρυμα και για τους Κυθηρίους και εν γένει για την περιοχή, αξιοποίηση του εν θέματι ακινήτου, βάσει των δεδομένων που τέθηκαν υπόψη προς κάθε ενδιαφερόμενο, είναι δυνατή μόνο με την συνέχιση και την, χωρίς εμπόδια, ολοκλήρωση του εν εξελίξει έργου.

Επισημαίνει, ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή αναφορά ή δημοσίευση, προφορική ή έγγραφη, από όπου ή όποιον προέρχεται και είναι αντίθετη ή και διαφορετική από τα παραπάνω αναφερόμενα, κρίνεται και αξιολογείται αναληθής ή/και ψευδής, άρα βλαπτική των δικαιωμάτων του Ιδρύματος και:  

Δηλώνει, ότι το Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να υπερασπίσει με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, κάθε συμπεριφορά που κατά παράβαση του νόμου, θα έχει ως συνέπεια την υπονόμευση του κοινωφελούς σκοπού του και την προσβολή των δικαιωμάτων του.

Η απόφαση του Δ.Σ του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΑΛΙΜΟΥ

Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

email: [email protected]

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» κατά το παρελθόν είχε εκφράσει κατ’ επανάληψη την επιθυμία να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου των Κυθηρίων όπως αρχικά είχε δωρηθεί «υπό τρόπον» από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό στο Τριφύλλειο Ίδρυμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αλίμου, καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Τριφυλλείου. Στην εν λόγω συνάντηση συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διερευνητικές διαδικασίες που στόχο θα είχαν την αποπεράτωση του κτηρίου με τη συμμετοχή του Δήμου Αλίμου, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την από κοινού εκμετάλλευσή του, κατόπιν συμφωνίας με το Τριφύλλειο Ίδρυμα.

Στη συνέχεια όμως, και επειδή παρατηρούνταν στασιμότητα όσον αφορά την αποπεράτωση του κτηρίου, ο Σύλλογός μας εξέφρασε την ανησυχία του αποστέλλοντας σχετική επιστολή στο Δ.Σ. του Τριφυλλείου, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020. Τελικά, την 19η Ιανουαρίου 2022, το Τριφύλλειο Ίδρυμα δημοσίευσε Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση με το σύστημα της αντιπαροχής του ακινήτου. Τότε, στα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τον Σύλλογό μας προς το Τριφύλλειο αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο επελέγη αυτή η διαδικασία, ενημερωθήκαμε ότι το Συμβόλαιο δωρεάς «υπό τρόπον» είχε υποστεί δύο τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα το 2015 να έχει πάρει την τελική του μορφή, η οποία προβλέπει: «Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του διαρκούς κοινωφελούς σκοπού του, δύναται στο εξής, υπό την επιφύλαξη του όρου -1-, να αξιοποιήσει και εκμεταλλευθεί, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (και με το σύστημα της αντιπαροχής), το προαναφερόμενο ακίνητο, υπό την προϋπόθεση, ότι όταν ολοκληρωθεί το κτιριακό συγκρότημα, να παραχωρηθεί δωρεάν προς χρήση στον Συνεταιρισμό, ένα αυτοτελές τμήμα του (εμβαδού μέχρι 150 τ.μ.), το οποίο θα αποτελέσει το πνευματικό κέντρο με την ονομασία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ» εντός του οποίου θα στεγαστεί και το γραφείο (ένα δίχωρο γραφείο) του Συνεταιρισμού (και του εξωραϊστικού συλλόγου)».

Για την ως άνω τροποποίηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε από κάποιο μέλος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού ούτε από κάποιον άλλον Φορέα. Σύμφωνα με το Τριφύλλειο, το Δ.Σ. ήταν υποχρεωμένο από τον νόμο να προβεί σε μειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να πετύχει την πλέον συμφέρουσα για το Κοινωφελές Ίδρυμα συμφωνία. Κατόπιν αυτού, τον Σεπτέμβριο του 2022 το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έστειλε επιστολή στο Τριφύλλειο με την οποία ζητήσαμε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εγγυώνται τη μη αλλοίωση και τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής, του πολεοδομικού κανονισμού με τον οποίον οικοδομήθηκε η περιοχή, όπως επίσης την εκπλήρωση της ηθικής υποχρέωσης απέναντι στους δωρητές και τον σεβασμό στον γειτνιάζοντα, περικαλλή ναό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Το Δ.Σ. του Τριφυλλείου Ιδρύματος μάς απάντησε τον Οκτώβριο του 2022 με επιστολή στην οποία μας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι η εκπλήρωση «του τρόπου» (δηλαδή να κατασκευαστεί αίθουσα εκδηλώσεων 150 τετραγωνικών, η οποία θα αποτελέσει το Πνευματικό Κέντρο με την ονομασία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ» εντός του οποίου θα στεγαστεί και το γραφείο του εξωραϊστικού συλλόγου), θα εκτελεστεί στο ακέραιο, και ότι θα γίνουν απολύτως σεβαστές οι πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού θα μας ενημερώσει σχετικά.

Πράγματι, την 23η Νοεμβρίου 2022 το Τριφύλλειο Ίδρυμα έκανε ενημέρωση στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, για το ότι κατατέθηκαν δύο προσφορές, μία από τον Δήμο Αλίμου και μία από την εταιρεία ΔΑΚΩΝ, καθώς και για το ότι επελέγη η εταιρεία ΔΑΚΩΝ, δεδομένου ότι η προσφορά της ήταν εμφανώς συμφερότερη από εκείνη του Δήμου Αλίμου. Βάσει αυτής, η εταιρεία ΔΑΚΩΝ θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του υπάρχοντος κτηρίου και στην ανέγερση τεσσάρων (4) αυτοτελών κτηρίων, το ένα από τα οποία θα ανήκει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα. Στο ισόγειο του κτηρίου αυτού θα κατασκευαστεί η αίθουσα των 150 τετραγωνικών και το γραφείο του Συλλόγου ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις επόμενες μέρες επίκειται η έκδοση ΦΕΚ στο οποίο θα αποτυπώνεται το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου. Σε αυτό, ο Δήμος Αλίμου προτείνει τον χαρακτηρισμό του οικοδομικού τετραγώνου 264 επί του οποίου βρίσκεται το ημιτελές κτήριο ως «χώρου πρόνοιας», συνέπεια του οποίου θα είναι να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του Τριφυλλείου με την εταιρεία ΔΑΚΩΝ. Επί της προτάσεως του Δήμου Αλίμου έχει υποβληθεί ένσταση από το Τριφύλλειο Ίδρυμα.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνεται ότι ο Σύλλογός μας διαχρονικά διεκδικεί τη διευθέτηση της εκκρεμότητας που υφίσταται για είκοσι και πλέον χρόνια, καθώς η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το κτήριο αφενός δεν συνάδει με την οικοδομική αρμονία της περιοχής μας και αφετέρου αποτελεί εστία προσέλκυσης περιθωριακών στοιχείων. Άλλωστε, εφόσον ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι το Τριφύλλειο Ίδρυμα και βάσει του Συμβολαίου της «υπό τρόπον» δωρεάς έχει το δικαίωμα να το αξιοποιήσει με τον τρόπο που επέλεξε, θεωρούμε ότι η ματαίωση της αξιοποίησης του τετραγώνου από το Τριφύλλειο Ίδρυμα θα διαιωνίζει την εικόνα απαξίωσης του κτηρίου, με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμισή του, και πιθανόν, τελικά, την ανάγκη κατεδάφισής του χωρίς την προοπτική εναλλακτικής αξιοποίησης. Τέλος, καλούμε και πάλι το Τριφύλλειο Ίδρυμα να τηρήσει τους όρους της «υπό τρόπον» δωρεάς και να τηρήσει την υπόσχεση για τον σεβασμό του πολεοδομικού κανονισμού με τον οποίον οικοδομήθηκε η περιοχή των Κυθηρίων Αλίμου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΑÏΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ

  1. ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  2. ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΘΗΝΩΝ
  3. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
  4. ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Με την από 8/1/2024 ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα» και την από 15/1/2024 ανακοίνωση του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων σχετικά με την αξιοποίηση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων στον Άλιμο Αττικής, τα Διοικητικά Συμβούλια των παραπάνω Κυθηραϊκών Σωματείων και Ιδρυμάτων ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα:

  1. Όλες οι ενέργειες στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπ. Οικονομικών, Περιφέρεια Αττικής και ΚΕΣΥΠΟΘΑ) σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 3.431,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής,  ιδιοκτησίας του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων και οι οποίες έγιναν με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων, τυγχάνουν της απολύτου εγκρίσεώς μας.
  • Όλα όσα είχαν προηγηθεί κατέληξαν τον Οκτώβριο του έτους 2015 στην υπογραφή συμβολαιογραφικής τροποποίησης του τρόπου δωρεάς από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων «Παναγία Μυρτιδιώτισσα» για την αξιοποίηση του ακινήτου και οι όροι της συμφωνίας αυτής έχουν τηρηθεί στο ακέραιο, όπως ακριβώς αναφέρονται στην από 15/1/2024 λεπτομερή ανακοίνωση του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων, στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περιέλθει το εν λόγω ακίνητο.
  • Οι πόροι και οι ωφέλειες που θα προκύψουν από την ανέγερση οικιών και Πνευματικού Κέντρου, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών λειτουργίας του Γηροκομείου Κυθήρων, το οποίο ήταν και παραμένει ελλειμματικό με τις ζημίες να καλύπτονται από το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων σε ετήσια βάση, αλλά και, όσον αφορά το Πνευματικό Κέντρο, για χρήση των κατοίκων, αφού θα χρησιμοποιείται από τον Σύλλογο Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου.
  • Η επιδιωκόμενη από τον Δήμο Αλίμου αλλαγή χρήσης, μόνο για το συγκεκριμένο οικόπεδο, σε αντίθεση με όλα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη περιοχή, είναι μεροληπτική και άδικη και αντιβαίνει ευθέως στο πνεύμα και το γράμμα  της δωρεάς του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Κυθηρίων «Παναγία Μυρτιδιώτισσα» προς το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων, θα έχει δε ως βέβαιο αποτέλεσμα τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης, χωρίς καμία αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο αποτελεί σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω τα Κυθηραϊκά Σωματεία και Ιδρύματα συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων να αξιοποιήσει το ακίνητο του Αλίμου με γνώμονα την υπεράσπιση του κοινωφελούς σκοπού του Ιδρύματος, τηρώντας πάντα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την τήρηση του τρόπου.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΙΤΗ ΑΡΩΝΗ-ΤΣΙΧΛΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Δείτε αποσπάσματα από τη συγκέντρωση και τις αντιδράσεις των κατοίκων στα βίντεο που ακολουθούν. Στο βήμα ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και ο δικηγόρος Πέτρος Γ. Κασιμάτης, μέλος του Δ.Σ του Τριφυλλείου Ιδρύματος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.