“Αντίο Νικόλα, και ο Θεός ας αναπαύει τη ψυχούλα σου”




Ο επικήδειος που δεν εκφώνησα
Για την κηδεία του 14χρονου Νικόλα.

Αργυρούπολη 10 Ιουλίου 2018
Όσες φορές κι αν σκεφτώ λογικά, όσες φορές κι αν προβληματιστώ με τα λόγια της Ακολουθίας, ότι δεν πρέπει να λυπόμαστε «ώσπερ οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα», όσες φορές κι αν θελήσω να σχεδιάσω κάποιες φράσεις παρηγοριάς, η πραγματικότητα της απώλειάς σου δεν με αφήνει να εκφραστώ. Δεν χωράει ο νους μου το γεγονός ότι το Σάββατο το βράδυ σε έβλεπα να είσαι χαρούμενος και να περνάς όμορφες στιγμές με τους κολλητούς σου φίλους και μετά από λίγες ώρες κόπηκε τόσο άδοξα το νήμα της ζωής σου, πλημυρίζοντας με αφάνταστο πόνο ολόκληρη την πόλη μας, τους φίλους και συμμαθητές σου, όλους τους κατοίκους, που βρίσκονται κατά εκατοντάδες εδώ αυτήν την ώρα. Αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει για πόνο μπροστά στους γονείς σου και στον αδελφό σου, που βιώνουν τον αποχωρισμό σου με τόση καρτερικότητα.
Μακάρι να λάμψει η αλήθεια και να φανερωθεί τι ή ποιοί προκάλεσαν αυτό το κακό. Και να διορθωθεί ο λάθος δρόμος που ακολούθησαν όσοι έφταιξαν. Να καταλάβουν ότι δεν είναι δύναμη το να πράττουν το άδικο και να προκαλούν πόνο στους άλλους.
Δεν είναι δύναμη το να κακοποιούν με κάθε τρόπο όσους θεωρούν αδύναμους ή ευαίσθητους. Δεν είναι δύναμη το να λοιδορούν και να επιτίθενται εναντίον όποιων θεωρούν ότι είναι του χεριού τους.
Αντίθετα δύναμη είναι να έχει κάποιος ευαισθησίες και αισθήματα, όπως εσύ, σε έναν κόσμο όπου επικρατεί ο ατομισμός και το συμφέρον. Δύναμη είναι να προσφέρεις καλοσύνη και αποδοχή στους γύρω σου, όπως εσύ, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η κακία και η απόρριψη. Δύναμη είναι να βλέπεις τους άλλους με συμπάθεια, όπως εσύ, σε έναν κόσμο, όπου ο ένας θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου.
Δύναμη είναι να μην ικανοποιείσαι από όσα άδικα συμβαίνουν γύρω σου και να επιζητείς την εφαρμογή του δίκιου και τη βελτίωση των πραγμάτων.
Η εντύπωσή μου από το λίγο που σε γνώριζα αλλά και από όσα άκουγα για σένα από τους συμμαθητές σου είναι πως αυτή η δύναμη σε χαρακτήριζε και αυτή η εικόνα του δυνατού, του ευαίσθητου, του προβληματισμένου για την κατάσταση που επικρατεί και αυτού που επιδιώκει τη διόρθωση ελπίζω να μείνει για πάντα στις ψυχές των
δικών σου και των συγγενών σου και όλων των φίλων σου που πονάνε αυτήν την ώρα του αποχωρισμού σου.
Εδώ μπροστά στο φέρετρο που περικλείει το υλικό σου σώμα, μια και η ψυχή σου έχει πετάξει για τα ουράνια, το μόνο που θα ήθελα είναι όλοι όσοι είμαστε παρόντες, συγγενείς, φίλοι, καθηγητές, ιερείς, δημοσιογράφοι, αρχές και εξουσίες, να δώσουμε μια υπόσχεση στους πονεμένους σου γονείς: Ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε η θυσία
σου να μην πάει χαμένη. Να ορκιστούμε στη μνήμη σου ότι θα δώσουμε όλη μας τη δύναμη ώστε να μην βιώσουν άλλοι γονείς τέτοια άδικη απώλεια. Ότι θα είμαστε κοντά στα παιδιά, ότι θα έχουμε όλα τα κανάλια επικοινωνία με αυτά ανοικτά, ότι θα τα ακούμε και θα προσπαθούμε να τα καταλάβουμε, ώστε να προλάβουμε κάθε πράξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στα ίδια ή να πληγώσει άλλα παιδιά.
Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό που προτείνω και πόσο βαρύ για να εφαρμοστεί.
Χρειάζεται να κάνουμε μεγάλο αγώνα, προσωπικό και κοινωνικό, ώστε να δώσουμε φωνή στα παιδιά μας και να τα ενισχύσουμε για να μπορούν να εκφραστούν για ότι τους συμβαίνει. Χρειάζεται να αφήσουμε παράμερα τους εγωισμούς και τις εμμονές μας, για να αποδεχθούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Χρειάζεται πολύ μεγάλη
ευαισθησία για να αφουγκραστούμε τις κραυγές αγωνίας των παιδιών μας και να bπρολάβουμε παρόμοια δυστυχήματα. Αλλά νομίζω ότι αξίζει ο κόπος να προσπαθήσουμε και με κάθε τρόπο να αγωνιστούμε ώστε να μη βρεθεί άλλος νέος στη θέση σου, να μην πονέσει άλλος τόσο πολύ που να μην μπορεί να το αντέξει.
Ελπίζω ότι η σιωπηλή κραυγή σου θα ακουστεί και ο χαμός σου θα προκαλέσει ποτάμι ελπίδας για κάποια άλλα παιδιά, που εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε με πιο ελπιδοφόρο τρόπο και θα νιώσουν ότι έχουν πού να στηριχθούν.
Αντίο Νικόλα, και ο Θεός ας αναπαύει τη ψυχούλα σου «εν χώρα ζώντων, ένθα ουκ έστι πόνος ου λύπη ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος»!
Γεώργιος Β. Τσούπρας
Καθηγητής Θεολόγος
Λαϊκός ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.