Ο “Οδοστρωτήρας” του Βαγγέλη Παπαδόπουλου έρχεται στο Παλαιό Φάληρο
Ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και οι εκδόσεις M PRESS σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Φλοίσβος”, στην παρουσίαση του τρίτου βιβλίου της μυθιστορηματικής τριλογίας του συγγραφέα και δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τίτλο “ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ”.

Ομιλητές: Παπαδόπουλος Βαγγέλης-Συγγραφέας
Χιδίρογλου Νίκος-Δημοσιογράφος
Ζαχαρίου Ανδριάνα-Δικηγόρος
Καβέτσου Κατερίνα-Δικηγόρος
Γνωστοί ηθοποιοί θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η π.Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου,
Δημοσιογράφος-Μέλος ΕΣΗΕΑ Ανδρικοπούλου Βίκυ

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το βιβλίο:

Ο «Οδοστρωτήρας» είναι το τρίτο βιβλίο της μυθιστορηματικής τριλογίας «Πορεία» του βετεράνου δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου.

Ο Οδοστρωτήρας ολοκληρώνει το μυθιστόρημα του συγγραφέα που άρχισε με το πρώτο βιβλίο «Αίμα Σπέρμα Ψέμα», και συνεχίστηκε με το δεύτερο «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης». Το έργο αυτό του Βαγγέλη Παπαδόπουλου παρουσιάζει την Ελλάδα και την πρόσφατη πολιτική της ιστορία από το 1922 ως σήμερα που σχεδόν κλείνει ένας αιώνας ! Μέσα στις σελίδες του ζωντανεύουν τα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και δημιούργησαν το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν και έδρασαν οι ήρωες του μυθιστορήματος . Έρωτας, πάθη, περιπέτειες, ανταγωνισμοί, δολοπλοκίες, αγώνες, όνειρα και οράματα, ταλαιπωρίες και βάσανα είναι τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν τις ζωές και την πορεία των ανθρώπων….

Η ιστορία που διηγείται ο συγγραφέας είναι ένα μεγάλο παραμύθι, ένα ατελείωτο τραγούδι ζωής, όπου μέσα στις σελίδες του, ο καθένας θα βρει τον εαυτό του ή την ίδια του τη ζωή. Ίσως να είναι και όλα όσα πέρασαν οι δικοί του άνθρωποι και οι ίδιοι από τότε που άνοιξαν τα μάτια τους στον κόσμο…

Αναρωτιέται συχνά ο συγγραφέας αν το βιβλίο αυτό είναι ο καθρέφτης μας…Εφόσον λοιπόν οι άνθρωποι πορεύονται πάνω στη γη και διαγράφουν μια πορεία, το βιβλίο αυτό, θα μένει παντοτινά σύντροφός τους, γιατί περιγράφει αυτή ακριβώς την πορεία των ανθρώπων….

Αν στο πρώτο βιβλίο παρουσιάζεται η παιδική ηλικία των ηρώων και οι μικροί έρωτες στις μικρές πολιτείες, στο δεύτερο περιγράφεται η ζωή τους στην ενηλικίωση και στη δράση τους, και ο έρωτας ενός 70χρονου με μια πανέμορφη γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια… Το φινάλε της ζωής και της πορείας του συμπίπτει και με τον έναν αιώνα ιστορίας…. Τι σημαίνει το κλείσιμο του κύκλου της ζωής και του πεπρωμένου; Τι κέρδισε ο άνθρωπος από την παρουσία του στον κόσμο. Τι σημαίνει ζωή και τι θάνατος; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ποιός τελικά είναι ο σκοπός του ανθρώπου; Τι είναι ο έρωτας και ποια δύναμη κρύβει ώστε να κινεί τα ακίνητα; Τι πετύχαμε σαν κοινωνία; Τι αφήνουμε στα παιδιά μας; Ποιός υπηρετεί την πατρίδα και πως; Πως χρεοκόπησε η χώρα και έχασε την εθνική της κυριαρχία; Ποιός ευθύνεται για την εξαθλίωση του λαού και την υποθήκευση του εθνικού πλούτου; Ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτών και ποιες των ηγετών του που τον κυβέρνησαν; Μήπως φταίνε οι ξένοι;

Για πρώτη φορά ο αναγνώστης μέσα από τη μυθοπλασία του έργου μαθαίνει τα ιστορικά γεγονότα και τα παρασκήνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Εθνικό Διχασμό, τα κινήματα και τη δικτατορία του Μεταξά, το Έπος του 40, την Εθνική Αντίσταση, τα αιματηρά χρόνια 46-49, τον Παπάγο, την 8ετία του Καραμανλή, το Κυπριακό, την Ένωση Κέντρου και τον Γεωρ. Παπανδρέου, την Αποστασία, την 21η Απριλίου, το κίνημα του Κωνσταντίνου, το Πολυτεχνείο, τη δικτατορία του Ιωαννίδη, το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή, την εθνική προδοσία και τη Μεταπολίτευση το δημοψήφισμα, την δεύτερη 8ετία Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, την Αλλαγή και το Πασόκ, τον Κων. Μητσοτάκη, το σκάνδαλο Κοσκωτά και την Οικουμενική, τα Ίμια και την 8ετία Σημίτη, τους Ολυμπιακούς αγώνες ως τις μετέπειτα κατοχικές κυβερνήσεις των μνημονίων και την κυβέρνηση της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα.

Τι είναι λοιπόν ο Οδοστρωτήρας; Είναι οτιδήποτε προσβάλλει και εξαφανίζει την προσωπικότητα την ιδιοπροσωπία και την ελευθερία του ανθρώπου. Είναι το μπούλιγκ που επιβάλλουν : η θρησκεία, τα κόμματα, οι ιδεολογίες, τα καθεστώτα, ο ολοκληρωτισμός, ο πόλεμος, τα οικονομικά συμφέροντα, η παγκοσμιοποίηση, η μόδα, οι ουσίες, ο έρωτας ….

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε στα γράμματα το Ι968 με το διήγημα του Μη φοβάσαι κουτέ τόλμησε… Το διήγημα κρίθηκε άσεμνο και βρέθηκε κατηγορούμενος για προσβολή της δημοσίας αιδούς!!! Και παρόλο που αθωώθηκε πρωτόδικα ο εισαγγελέας της έδρας εφεσίβαλε την υπόθεση στο Εφετείο αλλά και εκεί ο συγγραφέας αθωώθηκε…Έγραψε πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Πολλά απ αυτά δημοσιεύτηκαν και το θρησκευτικό του δράμα Λυδία ανέβηκε σε αρχαία και υπαίθρια θέατρα της χώρας.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.