Η Δήμητρα Λυκογιάννη μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «θαύμα» του Γ.Σ. Ηλιούπολης




Το γυναικείο τμήμα βόλεϊ του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης υπήρχε, βεβαίως, εδώ και πολλά χρόνια, διάνυσε μια τετραετία (1999-2001) στην ανώτατη κατηγορία, αλλά αίσθηση άρχισε να προκαλεί στο χώρο την τελευταία διετία και ειδικά την εφετινή περίοδο.

 Τον Μάρτιο του 2014 ο σύλλογος των νοτίων προαστίων της Αθήνας εξασφάλισε βαθμολογικά την άνοδό του στην Α1, επιστρέφοντας ύστερα από 13 χρόνια, και πέρυσι, ως νεοφώτιστος, κατόρθωσε να παραμείνει σε μια ανταγωνιστική κατηγορία.

 Αν πέρυσι, λοιπόν, η χρονιά υπήρξε μεταβατική, φέτος μπορεί να λεχθεί χωρίς υπερβολή ότι τα κορίτσια της Ηλιούπολης έκαναν την υπέρβασή τους. Σταθεροποιώντας την απόδοσή της σε πολύ καλό επίπεδο, η ομάδα κατόρθωσε να εδραιωθεί στην έβδομη θέση, κι ας διαθέτει υποπολλαπλάσιο προϋπολογισμό όχι μόνο από τις ομάδες που βρίσκονται μπροστά της, αλλά και από κάποιες που ακολουθούν.

 Εκτός από την καταξίωση στο πρωτάθλημα, όμως, η Ηλιούπολη κατόρθωσε να επιβάλει την παρουσία της και στο Κύπελλο φτάνοντας ως το φάιναλ-4, σε μια χρονιά που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του τμήματος, καθώς είναι μακράν η κορυφαία του.

 Υπό τις οδηγίες της Δήμητρας Λυκογιάννη, που πήρε στα χέρια της την τελευταία επταετία από την ανάπτυξη ως την ομάδα των Γυναικών, το εξαιρετικό συγκρότημα που δημιούργησε θα παίξει στον ημιτελικό της Παρασκευής 4 Μαρτίου με την ΑΕΚ διεκδικώντας στα ίσα συμμετοχή στον τελικό.

 Το αποκορύφωμα σε μια εξαιρετική χρονιά, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για να επενδύσουν στο μέλλον οι άνθρωποι του σωματείου στοχεύοντας μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα να καταξιωθεί η Ηλιούπολη στις δυνάμεις του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Λυκογιάννη.

-Πως σας προέκυψε αυτή η εξαιρετική χρονιά;

«Αν και ξεκινήσαμε με άγχος και χωρίς να έχουμε το δέσιμο που θέλαμε, μετά τα Χριστούγεννα άρχισε η ομάδα να μπαίνει σε έναν ρυθμό, να πραγματοποιεί καλύτερες εμφανίσεις και ήταν θέμα χρόνου να έρθουν κάποια αποτελέσματα. Τα κορίτσια έδειξαν δύναμη ψυχής, πίστεψαν στον εαυτό τους, βγήκαν τα καλά παιχνίδια και ήρθαν τα καλά αποτελέσματα».

-Φέτος ζείτε το «παραμύθι» σας. Πως θα πράξετε εφεξής, όμως, για να μην αποτελέσετε ακόμη μία «φωτοβολίδα» στον ελληνικό αθλητισμό;

«Θέλω να πηγαίνουμε με σταθερά βήματα, χωρίς υπερβολές. Πηγαίνουμε βήμα – βήμα και όσο μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας και ο σχεδιασμός που κάνουμε κάθε φορά. Για μένα, πολύ σημαντικός στόχος εκτός από την πρώτη ομάδα είναι η υλοποίηση των ακαδημιών μας: η ανάπτυξη να έχει σταθερή εξέλιξη, να βγαίνουν αθλητές που θα στελεχώνουν Εθνικές ομάδες και θα πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα, χωρίς αυτό να γίνεται αυτοσκοπός».

-Καλή πορεία σε οποιαδήποτε ομάδα και σπορ χωρίς «χημεία» και καλά αποδυτήρια είναι δύσκολο να υπάρξει.

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί έχω να κάνω με πολύ καλές αθλήτριες που δεν δημιουργούν προβλήματα. Είναι πολύ καλά παιδιά, συνεργάσιμα, αγαπούν αυτό που κάνουν, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχω δεινοπαθήσει ».

-Ο δήμος συμπαραστέκεται στην προσπάθειά σας;

«Έχουμε στήριξη. Φέτος είχαμε παρουσία του δήμου και της Περιφέρειας και τους ευχαριστούμε. Ελπίζω στη συνέχεια να έχουμε ακόμη περισσότερη βοήθεια, γιατί, αν δεν είμαστε ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια και εκπροσώπηση της πόλης μας, θα είναι δύσκολη και η πορεία μας».

-Οι ακαδημίες σας, πάντως, λειτουργούν υποδειγματικά.

«Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχουμε στα πανελλήνια πρωταθλήματα, υπάρχουν αθλήτριες που συμμετέχουν στις Γυναίκες κι αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα, γιατί μέσα σε μια πενταετή και συνεπή προσπάθεια έρχονται τα αποτελέσματα. Έχουμε τέσσερα κορίτσια στα κλιμάκια, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο».

-Σε ένα άθλημα τύποις ερασιτεχνικό αλλά με επαγγελματικές απαιτήσεις, πως μπορεί να αντεπεξέλθει ένας σύλλογος όπως η Ηλιούπολη;

«Αυτό είναι, σίγουρα, ένα δύσκολο κομμάτι. Η μεγαλύτερη δεξαμενή οικονομικών είναι οι ακαδημίες μας, είναι ο κύριος πόρος που συντηρεί το όλο οικοδόμημα. Φέτος υπήρχε μια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το δήμο, που ήταν πολύ σημαντικό, αλλά από εκεί και πέρα ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας, με την ανάπτυξη».

«Θα ζήσουμε την εμπειρία και θα πάρουμε ό,τι μας αξίζει στο Κύπελλο»

Στο πρωτάθλημα ο στόχος έχει επιτευχθεί, οπότε το φάιναλ-4 του Κυπέλλου αποτελεί την ευκαιρία για το κάτι παραπάνω φέτος. Η ΑΕΚ δεν φοβίζει, σε καμία περίπτωση, και τα κορίτσια του Γ.Σ.Η. αισιοδοξούν ότι όλα μπορούν να συμβούν.

Ένα γεγονός που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ο τρόπος που προκρίθηκε η ομάδα στο φάιναλ-4. Η Ηλιούπολη έπρεπε να παίξει προημιτελικά με την Ελπίδα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου. Με την οικονομική κατάσταση που γενικά επικρατεί στον αθλητισμό της χώρας, δεν υπήρχε η άνεση των αεροπορικών εισιτηρίων και της διανυκτέρευσης, οπότε οι κοπέλες μπήκαν το πρωί στο τρένο, έφτασαν Θεσσαλονίκη στις 13:00 και στις 17:00 μπήκαν στο γήπεδο των Αμπελοκήπων για να παίξουν, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει την ταλαιπωρία.

-Σίγουρα θα πρέπει να αισθάνεστε οι «τυχεροί» της κλήρωσης, αφού με αντίπαλο την ΑΕΚ στα ημιτελικά αποφύγατε τα δύο φαβορί για τον τίτλο, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

«Θεωρητικά ναι, είχαμε μια καλή κλήρωση. Εμείς θεωρούμαστε το αουτσάιντερ. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, θα ζήσουμε την εμπειρία και θα πάρουμε ό,τι μας αξίζει σε αυτό το φάιναλ-4. Βεβαίως η ΑΕΚ είναι σπουδαία ομάδα, αλλά εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας για ό,τι καλύτερο και στο μυαλό μας είναι όλα πιθανά».

-Για το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ποια είναι η εκτίμησή σου;

«Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει κάποια άσχημα παιχνίδια, οπότε θεωρώ ότι το προβάδισμα το έχει ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός δείχνει σταθερότητα, ο Παναθηναϊκός όχι τόσο, αλλά ξαναλέω ότι την ώρα του παιχνιδιού για όλες είναι το ίδιο».

-Προσωπικός στόχος της Δήμητρας Λυκογιάννη;

«Θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία προπονητή. Είμαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε καλή πρόταση. Φιλοδοξίες υπάρχουν σε οποιοδήποτε επαγγελματία, είτε αφορά ένα ΄΄μεγάλο΄΄ σύλλογο, είτε Εθνικές ομάδες».

-Κινείσαι πάντως και ξεχωρίζεις σε ένα χώρο «ανδροκρατούμενο», ούσα η μοναδική γυναίκα τεχνικός στις 12 ομάδες της Α1.

«Είναι δύσκολο από την άποψη ότι όντως ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος, αλλά αυτό δεν με πτοεί, καθώς έχω πολύ καλές σχέσεις με τις αθλήτριες και τους υπόλοιπους προπονητές. Όλα καλά».

Ως επίλογο, η Δήμητρα Λυκογιάννη θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην Ομοσπονδία. Ποιο; «Να αρχίσει να κατανοεί περισσότερο τα προβλήματα που έχουν τα σωματεία. Καταλαβαίνω ότι έχουν καλή πρόθεση, αλλά τα σωματεία κάθε χρόνο, τουλάχιστον εγώ που το ζω εκ των έσω, έχουμε σοβαρότατα προβλήματα. Βρισκόμαστε στα όρια της κατάρρευσης και, για να σώσουμε το άθλημα, θα πρέπει όλοι να το δούμε από καρδιάς και να σκύψουμε από πάνω με σοφία, γιατί δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε».

ilioupoliwomenvolley.gr

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.