Αγωνία για δεκάδες συμβασιούχους του Δήμου Παλαιού Φαλήρου




Το θέμα που μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιού Φαλήρου (19/10), δεν ήταν άλλο από τους δεκάδες συμβασιούχους υπαλλήλους του Δήμου, που παρότι επανήλθαν στην υπηρεσία προσωρινά με ασφαλιστικά μέτρα, κινδυνεύουν άμεσα να απολυθούν.

Κι αυτό διότι ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης κατέθεσε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση (όπως ορίζει ο νόμος) – έφεση που εκδικάζεται στις 3 Νοεμβρίου του 2015. Μαζί τους ήταν και άλλοι, ήδη απολυμένοι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου μας, που οι δικαστικοί αγώνες τους δεν είχαν επιτυχία. Ο Δήμαρχος, μάλιστα, όταν τους είδε τους ρώτησε γιατί βρίσκονταιι στο χώρο.

Δεκάδες συμβασιούχοι υπάλληλοι μπροστά στο φάσμα της απόλυσης

Μια υπάλληλος από την ομάδα όσων απειλείται με απόλυση στο Δικαστήριο του Νοεμβρίου, ανέλαβε να εξηγήσει το θέμα και ζήτησε να αποσύρει ο Δήμαρχος την έφεση. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε και είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει αναβολή, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικηγόρων που υπερασπίζονται τους υπαλλήλους είναι πιθανό να μη δοθεί.

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Γιάννης Μπίτσικας που επεσήμανε ότι οι υπάλληλοι αυτοί είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Δήμου, γιατί το έργο που παράγουν είναι σημαντικό και αν απολυθούν η αντικατάστασή τους θα είναι αδύνατη.

«Σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Μπίτσικας, «οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε ηλικία στην οποία θα βρουν δύσκολα άλλη εργασία». Επεσήμανε, επίπλέον, ότι η ΡΑΚ έχει ήδη κάνει παρέμβαση για το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο Γεν. Γραμματέας κ. Κώστας Πουλάκης μάς είπε ότι επίκειται τροπολογία, με την οποία η άσκηση έφεσης κατά τέτοιων αποφάσεων, που επαναφέρουν υπαλλήλους στην υπηρεσία, θα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των Δημάρχων.

Ο κ. Μπίτσικας υπενθύμισε στο Δήμαρχο την τροπολογία του προηγούμενου Υπουργού  κ. Κατρούγκαλου, που απάλλαξε όσους Δημάρχους δεν είχαν ασκήσει εφέσεις κατά τέτοιων αποφάσεων. Του τόνισε, επίσης, ότι και ο ίδιος ο Δήμαρχος μίλησε με το Υπουργείο και διαπίστωσε ότι το κλίμα είναι θετικό και πως δεν πρόκειται να υπάρξουν διώξεις κατά των Δημάρχων που δεν θα εξαντλήσουν το δικαίωμα των εφέσεων κατά των υπαλλήλων.

«Αν δεν παραιτηθείτε από την έφεση και απολυθούν οι υπάλληλοι, θα είναι αδικία σε σχέση με άλλη ομάδα υπαλλήλων, για τους οποίους η έφεση εκδικάζεται τον Απρίλιο του 2016, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά για να κλείσει λέγοντας «Θα προτιμούσαμε όλοι, να γίνονται οι προσλήψεις με άλλο τρόπο, διαφανή και αδιάβλητο, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η παρούσα κατάσταση, πρέπει να αγωνιστούμε για την παραμονή των υπαλλήλων αυτών στην υπηρεσία».

Σε εκείνο το σημείο, επικράτησε αναταραχή και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας, κ. Κανέλλος βγήκε από την αίθουσα για να μιλήσει με τους υπαλλήλους. Όταν ο Δήμαρχος τον κάλεσε μέσα στην αίθουσα ο κ. Κανέλλος είπε ότι «δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν τη νύφη». Ο Δήμαρχος επέμεινε στην αρχική του θέση και ο κ. Μπίτσικας ανταπάντησε ότι θέλουμε να παραμείνουν οι υπάλληλοι οπωσδήποτε στο Δήμο. Στο σημείο αυτό ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάκοβλεφ , που εκτελούσε χρέη γραμματέα του Δ.Σ., φώναξε προς τον κ. Μπίτσικα: «όλοι θέλουμε να παραμείνουν οι υπάλληλοι και μην κάνετε σπέκουλα».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κ Κώστας Μερκουράκης, ο οποίος επέλεξε να στείλει επιστολή στον Δήμαρχο Π. Φαλήρου, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και λίγες μέρες πριν την κρίσιμη εκδίκαση της έφεσης.

Ο κ. Μερκουράκης στην επιστολή του ζητά από τον κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει την απόφαση του για πρόταση αναβολής της Δίκης και ζητά από τη Δημοτική Αρχή να τολμήσει να διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις, αποσύρωντας την έφεση. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Παλαιό Φάληρο, 22/10/2015

Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Δ. Χατζηδάκη,

Όπως γνωρίζουμε όλοι, εδώ και χρονιά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται στα αυξημένα καθήκοντά της απέναντι στον Δημότη, μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών θεσμικών και οικονομικών περιορισμών.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας είναι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (συμβάσεις έργου, προγράμματα stage κ.α.). Οι εν λόγω εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε καθεστώς «ομηρίας», καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την ίδια στιγμή είναι αναγκασμένοι να διεξάγουν έναν μακρόχρονο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ δεν έχουν πάψει ποτέ να ανταποκρίνονται στις εργασιακές υποχρεώσεις τους έτσι ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος να είναι σε υψηλά επίπεδα. Γνωρίζουμε όλοι, και εσείς και εμείς, εξ ίσου καλά ότι υπάρχουν τομείς που κυριολεκτικά θα καταρρεύσουν χωρίς την παρουσία των εκατοντάδων «αλά καρτ» υπαλλήλων.

Συνεπώς, η ετυμηγορία της – πρώτης κατά σειρά – έφεσης που εκδικάζεται στις 3 Νοεμβρίου δεν αφορά μόνο την παύση ή μη της εργασιακής σχέσης 13 υπαλλήλων προερχόμενων από τα παλιά προγράμματα «stage», αλλά αφορά και τη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκρίνεται ομαλά στις λειτουργικές του υποχρεώσεις.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου δεν είναι ο μόνος στην Ελλάδα που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Υπήρξαν δεκάδες Δημοτικές Αρχές το προηγούμενο διάστημα που επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, και να μην ασκήσουν τα ένδικα μέσα στα οποία ο Νόμος υποχρεώνει τους Δήμους να καταφύγουν. Η πρόσφατη τροπολογία του πρώην Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δικαίωσε Δημάρχους και Εργαζόμενους που αποφάσισαν να αντισταθούν. Αν είχαμε την τόλμη να ακολουθήσουμε αντίστοιχη στρατηγική, σήμερα και ο Δήμος και οι εργαζόμενοί του δεν θα βρισκόντουσαν σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσχερή και οριακή θέση.

Δεν επιθυμούμε και δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας απέναντι στο πρόβλημα την προηγούμενη δεκαετία. Στις παρούσες συνθήκες, όμως, οφείλουμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία θα επι-διώξει να δώσει οριστική λύση στο θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπόμνημα των εργαζομένων προς το Δημοτικό Συμβούλιο αξίζει την προσοχή μας επειδή αποτελεί μια γνήσια προσπάθεια να αποκατασταθεί το δίκαιο, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των δημοτών. Θα ήταν εξαιρετικά αναντίστοιχο των απαιτήσεων και των προκλήσεων της εποχής, να συνεχίσει να κρατά ο Δήμος μας μια παθητική στάση, που θα καταστήσει ανεξέλεγκτες τις εξελίξεις.

Είναι ορατός ο κίνδυνος η ακαμψία να μετατραπεί σε αδικία, αφήνοντας θέσεις εργασίας να χαθούν και μάλιστα λίγο πριν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πρώτιστα πολιτικά κι όχι σαν έναν νομικό μονόδρομο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είχε ήδη αποσύρει τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει, όπως την υποχρεώνει ο Νόμος, εναντίον των εργαζομένων. Αν επιμείνετε στην πρόσφατη απόφαση σας για ματαίωση της δίκης, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε για το γεγονός ότι αναβολή της εκδίκασης ακόμα κι αν τη ζητήσουν και οι δύο αντίδικοι δεν υποχρεώνει στην αποδοχή της από τον Εφέτη. Στην περίπτωση λοιπόν που η αναβολή δεν γίνει αποδεκτή, ο κίνδυνος να μείνουν εκτός αναμενόμενης τροπολογίας οι εργαζόμενοι των οποίων η υπόθεση θα εκδικαστεί την 3η Νοεμβρίου, είναι εξαιρετικά υψηλός. Εξίσου υψηλή είναι και η συνακόλουθη πολιτική ευθύνη, αφού οι επόμενες ομάδες εργαζομένων – που η εκδίκαση των υποθέσεων τους δεν περιορίζεται σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια – θα επωφεληθούν από αυτή και θα τακτοποιηθούν εργασιακά.  Ο μόνος σίγουρος τρόπος εξασφάλισης του απαιτούμενου χρόνου για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, είναι η ματαίωση.

Εκεί οπού υπάρχουν επιλογές που ανταποκρίνονται στο καλό του Δήμου και των εργαζομένων σας, καθήκον όλων μας είναι να τις εξαντλούμε.

ΠΗΓΗ: rak-pfalirou.gr (Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.