Παλαιό Φάληρο: Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο




 

11198567_859457494119843_1743745300_n-300x219

(Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου)

Με οριακή απαρτία (21 στους 41 Συμβούλους) και με ημίωρη καθυστέρηση έως ότου συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων ξεκίνησε ένα καλοκαιρινό κι άνευρο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 27 Ιούλη. Οι υψηλές θερμοκρασίες (στην αίθουσα δεν υπάρχει ή υπολειτουργεί ο κλιματισμός), η απουσία πολλών Συμβούλων –  13 από τους 27 Συμβούλους της Πλειοψηφίας – καθώς και ο καταιγισμός ειδήσεων και εξελίξεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, συμπαρέσυραν το κλίμα της Συνεδρίασης. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι εντάσεις και μάλιστα στην έναρξη της Συνεδρίασης, για ένα θέμα που πολλές φορές έχει προκαλέσει διαξιφισμούς μεταξύ Πλειοψηφίας και Μειοψηφίας.

Αντιπολίτευση: Αντιπαραγωγικά τα μεγάλα πλεονάσματα – Χατζηδάκης: “Ο Δήμος είμαι εγώ”

Το ένα και μοναδικό θέμα της 10ης ειδικής Συνεδρίασης που προηγήθηκε του Δημοτικού Συμβουλίου και το οποίο αφορούσε την Έγκριση απολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2014, ήταν ικανό για να ανάψουν τα “αίματα” και συγκεκριμένα, αμέσως μετά και την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο», κ. Βασιλείου.

Ο κ Βασιλείου στην παρέμβαση του τόνισε τα εξής: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άθλια, με μερικές καλυτερεύσεις και κάποιες επιδεινώσεις. Κι ενώ ξέρετε αυτήν την κατάσταση, βλέπω το αποθεματικό συνεχώς να αυξάνει. Έχουμε πει να σταματήσουμε τα έργα της παραλίας και να αυξηθούν τα έργα στην περιφέρεια. Είχαμε πει πολλές φορές να πληρώσουμε το δάνειο, τώρα ούτε αυτό γίνεται έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Και να σας θυμίσουμε πως δεν έχουμε αποφύγει το κούρεμα. Κατά κει πάμε. Το βουνό έρχεται».

DSC_00222-300x290

Ο Δήμαρχος στην απάντηση του ξεκίνησε λέγοντας: «Ειλικρινά πρώτη φορά ακούω να μας επιπλήττουν γιατί έχουμε αποθεματικό…», χωρίς ωστόσο να προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, αφού ο κ. Τριάντος από την παράταξη του κ. Βασιλείου σχολίασε: «Δεν είπαμε να τα χαρίσεις» για να λάβει την απάντηση του κ. Χατζηδάκη: «Το Δήμο θα τον λειτουργήσω με την αντίληψη που έχω εγώ κι όχι με την αντίληψη που έχετε εσείς». Ο κ. Τριάντος σχολίασε εκ νέου: «Είμαστε εταίροι εδώ μέσα, δεν αποφασίζεις μόνο εσύ, ούτε δικαίωμα ψήφου δεν έχεις. Απλά εισηγείσαι. Δεν είσαι ο Δήμος» για να ακούσει τον κ. Χατζηδάκη να εκρήγνυται λέγοντας: «Εγώ είμαι ο Δήμος. Εσύ είσαι εκεί που σε ενέταξε ο Φαληρικός Λαός».

Αφού τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από μια μικρή διακοπή, το λόγο ξαναπήρε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε αποθεματικό σε μια οικονομία που δε ξέρουμε που οδηγείται. Πείτε μου σε ποια άλλη εποχή είχαν γίνει τόσα πολλά έργα; Υπάρχει μια Αρχή στην Οικονομία: Να μη σκορπάς παραπάνω από όσα χρωστάς. Ε λοιπόν, εγώ αυτή τη λογική υπηρετώ».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μερκουράκης, ο οποίος στην τοποθέτηση του σχολίασε ότι δεν είχε σκοπό να παρέμβει, αφού ο Οικονομικός Απολογισμός του 2014, δεν έχει συναποφασιστεί (η παράταξή του μπήκε στο Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2014) κι ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να έχει ολοκληρωμένη γνώμη.

Ωστόσο, θέλησε να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν λέγοντας: «Δεν υπάρχει λόγος να ανεβαίνουν οι τόνοι. Ούτε η εικόνα του Συμβουλίου σήμερα, ούτε η εποχή, ούτε οι προκλήσεις του αύριο μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε τους τόνους χωρίς λόγο, απλά και μόνο για το εφέ. Ο κ. Βασιλείου σχολίασε το ζήτημα του υψηλού πλεονάσματος και δεν έχετε δίκιο κ. Χατζηδάκη, να λέτε πως δεν έχει ξανασυμβεί να σας ‘επιπλήττουν’ για το μέγεθος του. Για παράδειγμα, πολλές φορές εμείς σαν ‘Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση’ έχουμε παρέμβει και έχουμε ζητήσει μέρος αυτού του πλεονάσματος να πάει είτε σε έργα, είτε στην αλληλεγγύη και την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου, γιατί αυτή θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα και να μην είναι αναγκασμένη να υπακούει στα χαμηλά όρια του νόμου που πολλές φορές αφήνει συμπολίτες μας χωρίς βοήθεια. Δεν μας έχετε ακούσει. Και πρέπει να παραδεχτείτε ότι παρά της εγκλήσεις μας, βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε πολλά εκατομμύρια ως Δήμος. Αν δεν ήταν η αποτελεσματικά προστατευτική παρέμβαση της Κυβέρνησης κάτι τέτοιο θα είχε συμβεί. Φυσικά συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρχει ένα πλεόνασμα – μαξιλάρι για ασφάλεια, αλλά εδώ παρατηρούμε και επισημαίνουμε μια τάση να συγκεντρώνετε συνεχώς κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τέτοια ανάγκη. Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές Οικονομικές λογικές, στρατηγικές αντιλήψεις κι όχι μόνο μια. Θα πρέπει να τις εξετάσουμε όλοι μαζί, γιατί αυτή η στρατηγική που ακολουθείται θυμίζει τη στρατηγική των Δανειστών έναντι της Ελλάδας και είδαμε που μας οδηγεί».

Ο κ. Χατζηδάκης αφού άκουσε χωρίς να διακόψει τον κ. Μερκουράκη, ζήτησε συγγνώμη για την ένταση που προηγήθηκε και σχολίασε: «Δε μπορώ να καταλάβω τη στρατηγική μπορεί να υπάρχει σε επίπεδο κράτους όταν εισπράττεις λιγότερα από όσα ξοδεύεις. Όταν έχεις ελλείμματα βγαίνεις στις αγορές και δανείζεσαι με επιτόκια. Και επειδή κάθε χρόνο έχεις δάνεια, πρέπει να πληρώνεις συνεχώς τόκους. Υπάρχουν περισπούδαστοι Δήμαρχοι που παρουσιάζουν το έργο τους και χρωστούν πολλά εκατομμύρια. Μέχρι πότε θα κοροϊδεύουν; Μέχρι πότε θα ζούμε με δανεικά; Άρα η στρατηγική είναι μια. Μιλάμε λιγότερο – προσπαθούμε περισσότερο και λειτουργούμε το φορέα μας, ώστε να μη δανείζεται. Εμένα με ανησυχεί ότι τα έσοδα μας συνεχώς μειώνονται. Αυτή είναι η στρατηγική μου και νομίζω πάει καλά» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ελλιπής η προετοιμασία του Δήμου για τον καύσωνα

Στα προ ημερησίας θέματα, ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης», έθεσε 3 ζητήματα. Το πρώτο από αυτά αφορά την προετοιμασία του Δήμου σχετικά με το επικείμενο (τότε) κύμα καύσωνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μερκουράκης θέλησε να μάθει ποια ΚΑΠΗ και ποια πολιτιστικά κέντρα θα λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχείς με κλιματισμό για τους Δημότες που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει οριστεί ως κλιματιζόμενος χώρος υποδοχής το ΚΑΠΗ στη Σειρήνων για κάθε μέρα, κάτι που προκάλεσε την απορία των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης, καθώς ο χώρος του ΚΑΠΗ δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Παίρνοντας το λόγο για δεύτερη φορά, ο κ. Μερκουράκης πρότεινε να ανοίξουν αίθουσες και στην Αγ. Βαρβάρα και στην Αμφιθέα, κάτι που θα διευκολύνει τους Δημότες των γύρω περιοχών, για να ακούσει τον κ. Χατζηδάκη να του απαντά πως «αν χρειαστεί κι αν δούμε πως η ζέστη επιμένει θα ανοίξει και το ισόγειο του Δημαρχείου». Φυσικά το γεγονός ότι το Δημαρχείο απέχει τόσο από την Αμφιθέα, όσο κι από την Αγ. Βαρβάρα δε φάνηκε να προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή, ούτε σε αυτή την δεύτερη επισήμανση της ΡΑΚ.

Χωρίς ψυγείο το νεκροταφείο

Στη συνέχεια της προ ημερησίας συζήτησης, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης ζήτησε να επιβεβαιώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα νεκροταφεία, κ. Δούμας, την πληροφορία που έφτασε στην παράταξη της ΡΑΚ και που ανέφερε πως έχει χαλάσει το ψυγείο που «φιλοξενούνται» οι νεκροί. Ο κ. Μερκουράκης θέλησε να μάθει αν ισχύουν οι πληροφορίες που έχει, προσθέτοντας πως αν κάτι τέτοιο ισχύει, σημαίνει πως ο Δήμος έχει διαφεύγοντα κέρδη κι άρα θα πρέπει να φτιαχτεί άμεσα.

Ο κ. Δούμας ανέλαβε να απαντήσει στον εκπρόσωπο της ΡΑΚ λέγοντας: «Όντως ισχύει η πληροφορία σας. Προχθές χάλασε και κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό γιατί είχε 10 άτομα μέσα. Για να το φτιάξουμε όμως, χρειάζονται χρήματα, αλλά δεν έχουμε μετρητά. Φωνάξαμε ειδικό που διαπίστωσε ότι έχει χαλάσει το κομπρεσέρ. Τώρα έχουμε κάνει μια πατέντα για να λειτουργεί και περιμένουμε».

Ο κ. Μερκουράκης δεν ικανοποιήθηκε με την απάντηση του κ. Δούμα και με νέα ερώτηση του ζήτησε να μάθει το κόστος της επισκευής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 1200 ευρώ – ποσό όχι μεγάλο για να δικαιολογεί τη μη επισκευή του ψυγείου. Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Μερκουράκης, αναρωτήθηκε «πόσο δύσκολο είναι να εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό ή να μεταφερθεί σε κάποιο λογαριασμό», χωρίς να λάβει κάποια πειστική απάντηση εκ μέρους της Πλειοψηφίας, παρά μόνο την αόριστη δέσμευση πως κάποια στιγμή θα φτιαχτεί.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής

4218ea4b544ceaa16cf39ca9d02beeb3_L

Το τρίτο και πολύ σημαντικό θέμα που έθιξε ο κ. Μερκουράκης αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο που αφορούν την υλική συνδρομή σε τρόφιμα πολιτών που έχουν ανάγκη, ανατρέπουν πλήρως το σκηνικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού στη Θέση των Κοινωνικών Παντοπωλείων θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, χωρίς ΜΚΟ και μεσάζοντες.

Η άμεση παροχή τροφίμων θα γίνεται με τη συνδρομή των Δήμων, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μερκουράκη και την τοποθέτηση – ερώτηση του στο Συμβούλιο «προκύπτει ζήτημα με την ενημέρωση όσων ήταν δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

«Έχω δει τις ανακοινώσεις στο Ίντερνετ και στη σελίδα του Δήμου, ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω: Υπάρχουν διαπιστευμένοι υπάλληλοι όπως ορίζει το Υπουργείο για να ενημερώνουν δικαιούχους; Κι από εκεί και πέρα, ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει για να ενημερωθούν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου που τροφοδοτούνταν μέχρι πρόσφατα μέσω της ΜΚΟ ‘Άνοδος’; Γιατί φαντάζομαι πως δεν έχει καμία υποχρέωση (σσ. η Άνοδος) να πραγματοποιήσει κάποια ενημέρωση στους Δικαιούχους», ρώτησε ο κ. Μερκουράκης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Φωστηρόπουλο.

sisitio-300x155

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος απάντησε: «Καλά έκανε και ρώτησε ο Συνάδελφος και απευθύνομαι σε όλους εσάς, όσοι γνωρίζεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν την ενισχυτική προσπάθεια που οργανώνει η Περιφέρεια και που συμμετέχει ο Δήμος μας, καλό θα είναι να ενημερώσει. Υπάρχουν 3 άνθρωποι εντεταλμένοι που μαζεύουν δικαιολογητικά για όσους δε μπορούν να το κάνουν από το Ίντερνετ, ενώ έχουν τοποθετηθεί στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων. Και για να ολοκληρώσω, να πω πως όσοι δικαιούχοι ήταν στις δομές προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε και νομίζω πως ήδη έχουν ενημερωθεί οι περισσότεροι».

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ λήγει στις 26 Αυγούστου και οι ωφελούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν (και τηρούν τις προυποθέσεις) μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στο site της ΗΔΙΚΑ (https://www.idika.org.gr/teba/),

Το Πρόγραμμα εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις Κοινωνικές συμπράξεις και αφορά σε υλική βοήθεια, όπως παροχή τροφίμων, ρουχισμού, ειδών ατομικής υγιεινής κλπ.

Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι μπορούν να λάβουν ενημέρωση από τους Εταίρους των Κοινωνικών Συμπράξεων (ΔΗΜΟΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ http://www.palaiofaliro.gr/Documents/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΕΒΑ.pdf) ή από τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (για το Φάληρο: ΝΟΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ  6973209410).

Η υποβολή της αίτησης γίνεται ιδιωτικά: στην ηλεκτρονική διεύθυνση, https://www.idika.org.gr/teba/ ή μέσω του Δήμου Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ή εναλλακτικά μέσω της δομής “ΝΟΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ”. Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Τον Σεπτέμβριο η διαβούλευση για τα έργα στα Σχολεία

Το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη λήψη απόφασης για την έγκριση εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων 2015» , προϋπολογισμού 150.000,00€ µε ανοικτό διαγωνισμό. Για το θέμα αυτό, ο κ. Μερκουράκης ζήτησε να μάθει ποια έργα έχουν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη εργολαβία και ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Στην απάντηση του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κορόμηλος, τόνισε στον κ. Μερκουράκη, πως τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν Σχολικές Επιτροπές για να αποφασίσουν ποια έργα θα πραγματοποιηθούν και ποια έχουν προτεραιότητα το επόμενο διάστημα. «Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα ζητήματα και να δούμε ποια έχουν προτεραιότητα για να τα προχωρήσουμε» τόνισε.

Από τα παραπάνω, συνάγεται πως το επόμενο διάστημα, τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμάσουν λελογισμένα και αναλυτικά τις απαιτήσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στη νέα αυτή εργολαβία. Αυτονόητο είναι επίσης, το γεγονός ότι η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, θα πιέσει εκ νέου για να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για τα σχολεία από τον νέο χρόνο, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχώς δημιουργούνται νέες.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.