Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για τους παιδικούς σταθμούς;




(anatropistiglyfada.com)

Κατά τη χθεσινή 1η συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, ο κ. Δήμαρχος επιβεβαίωσε τη ζοφερή κατάσταση που βρίσκει και φέτος τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας ένα μήνα μετά την επίσημη «έναρξη λειτουργίας» τους.

Είναι γεγονός ότι η καταστροφική πολιτική του μνημονίου με την επιβολή λιτότητας και την ουσιαστική απαγόρευση προσλήψεων για τις κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα οδηγήσουν και φέτος πάνω από 450 παιδάκια στη Γλυφάδα να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Ήδη την 1η Οκτωβρίου οι υπάρχουσες δομές δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί κανονικά και γι’ αυτό απασχολούν αρκετά λιγότερα παιδιά από όσα απασχολούσαν πέρσι. Εκκρεμεί η πρόσληψη 23 εργαζόμενων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ είναι αβέβαιες οι εγκρίσεις 23 παιδαγωγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι αναφορές του κ. Δημάρχου για τη στελέχωση των παιδικών σταθμών με προσωπικό από τον «άσχετο» διαγωνισμό που ψηφίσθηκε χθες (αφορά κυρίως προσωπικό καθαριότητας και οδηγούς επίσης με 8μηνες συμβάσεις) παραπέμπουν ευθέως στον περσινό κίνδυνο όποτε και παρουσιάσθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο της «κάλυψης» της έλλειψης παιδαγωγικού προσωπικού με έκτακτους ασχέτων ειδικοτήτων.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το επείγον και καθοριστικό πάγιο αίτημα για μόνιμες θέσεις εργασίας όπως επιβάλλουν οι παιδαγωγικές ανάγκες (σχέσεις των νηπίων με τη δασκάλα κλπ), αλλά και η ανάγκη να λάβει τέλος η «ομηρία» των απασχολουμένων στους παιδικούς σταθμούς.

Αυτά βέβαια, αποτελούν ψιλά γράμματα για την συγκυβέρνηση και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που ψάχνουν εναγωνίως 6.500 εργαζόμενους προς άμεση απόλυση και άλλους 15.000 για την επόμενη φάση.

Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε και στη χαμηλή απορρόφηση παιδιών μέσω ΕΣΠΑ. Φέτος εντάχθηκαν 104 παιδάκια στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και περίπου άλλα 200 σε ιδιωτικούς σταθμούς. Όμως οι θέσεις που είχε διαθέσει προς ένταξη στο πρόγραμμα η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν μόλις 108 και μάλιστα στους 3 μόνο από τους 5 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πως θα αυξήσετε τις επιδοτούμενες θέσεις κ. Δήμαρχε χωρίς νέες κατάλληλες κτιριακές δομές και χωρίς επαρκή και εξειδικευμένη στελέχωση των παιδικών σταθμών;

Δεν επιχαίρουμε γιατί επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά τα στοιχεία που είχαμε εκθέσει από καιρό και με επανειλημμένες ανακοινώσεις μας στους συμπολίτες μας σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει για εκατοντάδες οικογένειες της πόλης μας και τα παιδιά τους, με τον αποκλεισμό πάνω από 500 παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς. Εμείς διατυπώνουμε και πάλι τις προτάσεις μας και ζητάμε λύσεις.

Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για:

Την επίλυση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που ανακύπτει κάθε χρόνο για εκατοντάδες οικογένειες της πόλης μας που σε συνθήκες δυσβάστακτης οικονομικής δυσπραγίας αναγκάζονται να επιβαρυνθούν για τη φύλαξη των παιδιών τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς
Την ΑΜΕΣΗ στελέχωση των παιδικών σταθμών με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.
Την ίδρυση 3 νέων παιδικών σταθμών και εγκατάσταση όλων των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με παροχές υψηλής ποιότητας, χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους.
Την πλήρη εκμετάλλευση και κρατική χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με την αναγκαία δημιουργία υποδομών.
Την ικανοποίηση του δικαιώματος εγγραφής για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και με απόλυτα διαφανή κριτήρια και διαδικασίες.
Τη συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας τους
Γλυφάδα 1 Οκτωβρίου 2014

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.