Βρήκαν νέο κόλπο για να μας τα “πάρουν” – Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ.
 

teli

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται για να προσδιοριστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας θα λαμβάνονται υπόψη οι εργοστασιακές αξίες των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της αγοράς, ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα αυτοκίνητα χαμηλού και μεσαίου κυβισμού και στη φορολογική ελάφρυνση των Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.
Οι ανατροπές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος προχώρησε στη σύσταση άτυπης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ανέθεσε σ’ αυτήν το έργο της κατάρτισης αναλυτικού πορίσματος με προτάσεις για την εφαρμογή ενός νέου τρόπου φορολόγησης, βασιζόμενου στην αξία και όχι στον κυβισμό. Η επιτροπή ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της και συνέταξε πόρισμα το οποίο παρέδωσε στον κ. Μαυραγάνη.
Το πόρισμα σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων, των φόρων πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε κάθε Ι.Χ. αυτοκίνητο, θα λαμβάνονται υπόψη:
• η αρχική εργοστασιακή του αξία, δηλαδή η αξία που είχε όταν ταξινομήθηκε (πήρε πινακίδες) για πρώτη φορά, με βάση την οποία υπολογίστηκε το τέλος ταξινόμησης κατά την εισαγωγή του στην Ελλάδα και τον εκτελωνισμό του.
• οι τιμοκατάλογοι που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρίες για να υπολογίζουν τις αποζημιώσεις.
• συνδυασμός και των δύο πηγών πληροφόρησης, δηλαδή και των στοιχείων για τις εργοστασιακές αξίες και των στοιχείων για τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Επί των τιμών που θα προσδιορίζονται με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσες ανάλογα με τα έτη κυκλοφορίας, δηλαδή με κριτήριο την παλαιότητα του αυτοκινήτου. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες στο πόρισμα προτείνεται να αλλάξει ριζικά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και με το να δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας (έχουν καταθέσει πινακίδες) να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους.
e-typos.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.