Περίεργες μεθοδεύσεις με τον συντελεστή δόμησης στο Λαγονήσι!




lagonisi sintdom

Μια απίστευτη υπόθεση ουσιαστικής υποβάθμισης του Λαγονησίου εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες με νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του notioanatolika.gr στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπάρχει διάταξη για αύξηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή Λαγονησίου!
Όμως η ύπαρξη της διάταξης αυτής – και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό – προκύπτει όχι από σχετικό άρθρο αλλά από τη σχετική αναφορά της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο.
Όπως καταγγέλλει ο Δήμος Σαρωνικού με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε ο δήμαρχος προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Τουρισμού, τον αναπληρωτή υπουργό Οκονομικών, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής και τους προέδρους των κομμάτων, η επίμαχη διάταξη, «ανοίγει την πόρτα», μεταξύ άλλων, και σε συντελεστή δόμησης για τις παραλίες!
Όπως τονίζεται στο ίδιο έγγραφο με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου αυξάνονται όλοι οι συντελεστές δόμησης που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Λαγονήσι «προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις και οι παρανομίες που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο χώρο».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο συντελεστής δόμησης για ξενοδοχείο-κατοικίες από 0,10 ανεβαίνει στο 0,13, για συνεδριακό χώρο από 0,015 σε 0,02 και επί της συνολικής έκτασης από 0,30 σε 0,40!

lagon sintdom1
Ο κ. Φιλίππου, κάνοντας μεταξύ άλλων σαφές ότι πρόκειται και για φωτογραφική διάταξη προς όφελος της ξενοδοχειακής μονάδας «Grand Resort Lagonissi», αναφέρει στο ίδιο έγγραφο: «Το κυριότερο όμως είναι ότι με το παραπάνω άρθρο δίνουν συντελεστή δόμησης και στην παραλιακή έκταση 85 στρέμματα που βρίσκεται ανατολικά του ξενοδοχείου και που μέχρι σήμερα με τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή Η, στην οποία επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις λουομένων (αποδυτήρια, ντους, αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις για εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού κ.λπ.). Θεωρούμε την παραπάνω ρύθμιση σκανδαλώδη, γιατί από τη μία νομιμοποιεί τις τεράστιες πολεοδομικές υπερβάσεις που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και από την άλλη “ανοίγει πόρτα” για να δοθεί συντελεστής δόμησης στις παραλίες που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον, το οποίο προστατεύεται με τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής».
Στο σοβαρότατο θέμα παρενέβησαν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας (Αττικής) και Χαρά Καφαντάρη (Β΄ Αθήνας). Στην ανακοίνωσή τους οι δύο βουλευτές δηλώνουν την αντίθεση τους στην προσπάθεια εισαγωγής διάταξης που προβλέπει την αύξηση των συντελεστών δόμησης στην περιοχή «Τουρισμού και Αναψυχής Λαγονησίου», αφού πρόκειται «για μια σκανδαλώδη φωτογραφική διάταξη που μόνο σκοπό έχει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και την τακτοποίηση αυθαιρεσιών».
Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η προσπάθεια εισαγωγής μιας τέτοιας διάταξης «αποτελεί προσπάθεια να ανοίξει η Κερκόπορτα για να δοθούν συντελεστές δόμησης σε παραλίες που δεν υπήρχε σήμερα και ιδιαίτερα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η συγκεκριμένη που ανήκει στην ΖΟΕ Λαυρεωτικής».
Όπως είναι φυσικό οι δύο βουλευτές εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους σε μία τέτοια μεθόδευση!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.