H άγρια ομορφιά της ορνιθοπανίδας του ρέματος της Πικροδάφνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Λίγοι γνωρίζουν ότι το ρέμα της Πικροδάφνης διαθέτει εξαιρετικά πλούσια και μεγάλη σε ποικιλία πανίδα, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι υπάρχει σε έναν τόσο έντονα αστικοποιημένο χώρο. Παρά την κακοποίησή του και παρά τη λεηλασία των χώρων του, το ρέμα της Πικροδάφνης εξακολουθεί να είναι χώρος ενδιαίτησης, φιλοξενίας και αναπαραγωγής ακόμα και προστατευόμενων ή απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών.

Αυτή η πανίδα είναι ένα στοιχείο ανεκτίμητου πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής. Ένας πλούτος που συστηματικά απαξιώνουν, υποβαθμίζουν ή μηδενίζουν όσοι, με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους, φέρουν την ευθύνη για την τύχη του. Είναι θλιβερό πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί να μην μπορούν από «επαρχιώτικη» άγνοια να αντιληφθούν αυτό τον πλούτο. Ακόμα πιο θλιβερό είναι να δημιουργούν με την πολιτεία τους βάσιμες υπόνοιες ότι υπηρετούν ιδιοτελή μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής.

Όλοι αυτοί, σε όσους τους επισημαίνουν τον μεγάλο πλούτο που συνιστά η πανίδα του ρέματος, έχουν ακαταμάχητα επιχειρήματα στη φαρέτρα τους να αντιτάξουν. «Αυτά τα λένε οι οικολόγοι», λένε δηλαδή ευγενικά «Αυτά τα λένε ψωνάρες». «Ενδιαφέρονται για τις χελώνες και αδιαφορούν για τους ανθρώπους». «Τους νοιάζουν τα πουλιά και δεν τους νοιάζει αν θα πνιγούν άνθρωποι». Αυτά και άλλα εξίσου φαιδρά και ευτράπελα θεωρούν πως έχουν απήχηση, δεδομένου ότι είναι πολύ λίγοι οι κάτοικοι που γνωρίζουν πόσο πλούσια πανίδα υπάρχει δίπλα στα σπίτια τους.

Εμείς στο «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως οικολογική ομάδα, άσχετα αν κάποια μέλη μας δηλώνουν οικολόγοι. Δεν έχουμε συγκροτηθεί ως ομάδα στη βάση κάποιας ιδεολογικής ή πολιτικής άποψης ή ρεύματος. Βάση της συγκρότησής μας είναι η αναγνώριση της μεγάλης αξίας του ρέματος για όλους τους κατοίκους και η ανάγκη προστασίας αυτής της αξίας. Και στην πανίδα του ρέματος της Πικροδάφνης βλέπουμε ένα μεγάλο πλούτο για όλους τους κατοίκους που θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε.

Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς οικολογικές ευαισθησίες για να εκτιμήσει αυτό τον πλούτο. Αυτός ο πλούτος δείχνει τι προοπτικές θα μπορούσε να δώσει το ρέμα της Πικροδάφνης σε όλη την περιοχή. Αν το ρέμα στην κατάσταση που είναι σήμερα, παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του και χωρίς καμιά φροντίδα από την Πολιτεία εδώ και πενήντα χρόνια, φιλοξενεί μία τόσο πλούσια σε ποικιλία πανίδα, φαντασθείτε πως θα ήταν αν η Πολιτεία είχε προστατεύσει στοιχειωδώς τους χώρους τους και αν του είχε αφιερώσει λίγη από τη φροντίδα που χρειάζεται.

Θα ήταν μία όαση πρασίνου, ένας πνεύμονας ζωής στον οποίο ο κάτοικος, όχι μόνο της περιοχής αλλά του λεκανοπεδίου, θα μπορούσε να απολαύσει έναν περίπατο μέσα στη φύση, βλέποντας άγρια πανίδα που σε λίγα μέρη θα μπορούσε να δει και ακούγοντας ήχους που δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες να τους ακούσει αλλού. Και όλα αυτά δίπλα στο σπίτι του ή εύκολα προσβάσιμα από κάθε κάτοικο του λεκανοπεδίου.

Και μπορεί να φαίνεται ότι τα παραπάνω δεν έχουν οικονομικό αντίκρισμα, άρα στερούνται νοήματος σε μία εποχή που όλα αποτιμώνται σε «φράγκα». Όμως ούτε έτσι είναι. Ας υποθέσουμε ότι κρατάγαμε στα χέρια μας ένα μαγικό ραβδάκι και κουνώντας το, μεταμορφωνόταν αίφνης το ρέμα της Πικροδάφνης και γινόντουσαν οι παραρεμάτιες εκτάσεις όπως οι αντίστοιχες σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Μπορείτε να φαντασθείτε την αύξηση της αξίας των ακινήτων της περιοχής; Μόνο ένα μικρό κλάσμα του παραπανίσιου ΕΝΦΙΑ ή των παραπανίσιων φόρων μεταβίβασης που θα εισέπραττε το κράτος, θα αρκούσε να είχε διαθέσει για να αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της περιοχής και να προσποριστεί νέα έσοδα.

Άρα η πανίδα του ρέματος της Πικροδάφνης κρύβει ένα μεγάλης αξίας δυναμικό. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τη γνωρίσουμε στους κατοίκους της περιοχής έτσι ώστε να πάψουν να ποντάρουν στην άγνοιά τους. Ήδη έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά στην κατεύθυνση αυτή από το Δήμο Αγίου Δημητρίου που μαζί με την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» εξέδωσαν το 2012 το βιβλίο «Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνης» (βλ. προγενέστερη ανάρτηση στη σελίδα αυτή) στο οποίο παρουσιάζεται, ανάμεσα στα άλλα, η πλούσια ορνιθοπανίδα του.

Εμείς βρήκαμε στο site «… Deep in Birds … • World of Nature» (https://deepinbirds.wordpress.com) μοναδικές φωτογραφίες από τα πουλιά που φιλοξενούνται στο ρέμα της Πικροδάφνης, τις οποίες παρουσιάζουμε. Παρότι στο site δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα αυτού που τις έχει τραβήξει, από την υπογραφή MichalisK που υπάρχει στις περισσότερες, συμπεραίνουμε ότι έχουν ληφθεί από το φωτογράφο Μιχάλη Κωτσάκη, ο οποίος πρέπει να διαθέτει και πλούσιες γνώσεις ορνιθολογίας όπως αποδεικνύεται από τα σχόλια που έχει βάλει στις φωτογραφίες του. Τα σχόλια αυτά, την ημερομηνία λήψης της καθώς και το URL της, μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που συνοδεύει κάθε φωτογραφία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.