To CNN στο Μπραχάμι για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους!




ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΙΖΕΛΙ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ……..(Λαχανόκηποι)

του Σπήλιου Διαβολίτση (http://imaginistes.com/)

Το CNN τραβάει πλάνα κατά την παράδοση των εργαλείων
Σαββάτο 3 Νοεμβρίου, η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται και μάλλον έχουν δίκιο!!!!!!!!

Κατηφορίζοντας δεξιά από τον Ασύρματο, τα πάντα φαντάζουν ευχάριστα, η αλλαγή είναι φανερή, μια ανεξήγητη χαρά, ένας άλλος αέρας, λες και αλλάξαμε εποχή, λες και μπήκε η άνοιξη.

Ταμπέλα αριστερά!!!!!!

Διαβάζω δημοτικοί λαχανόκηποι Δήμος Αγίου Δημητρίου, ώπα!!!! Aπό εδώ διαχέεται όλη αυτή η θετική ενέργεια, από εδώ ξεπηδάει όλη αυτή η άνοιξη μες στο Νοέμβρη.

Να γυρίσω το χρόνο πίσω;.

Να πάω στον Οκτώβριο του 2010;.

Να σας θυμίσω όλη αυτή την χλεύη που εισπράξαμε για την πρωτοποριακή ιδέα με τους λαχανόκηπους. Μισοκακόμοιρες νοοτροπίες, που νομίζουν ότι θα αποκοιμίσουν τον κόσμο και θα τον παγιδεύσουν στα γρανάζια της ανυπαρξίας τους, για να μπορούν να παίζουν τη μπάλα στο γήπεδό τους. Τώρα μπορούν να παίζουν μόνοι τους. Αυτή η ιστορία ακυρώνει την μιζέρια τους και τους ξεπερνάει.


Η ώρα είναι 8.45, έφτασα, απ ότι βλέπω είναι εδώ και η Κατερίνα…..

Έχουμε ραντεβού με τους δικαιούχους των λαχανόκηπων στις 10.00π.μ. για να τους μοιράσουμε τα εργαλεία και τα φυτά που προσφέρουν δωρεάν τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΝΤΕΜΙΣΑΡΗΣ στους δημοτικούς λαχανόκηπους του Αγίου Δημητρίου.

1600 μαρούλια, 300 λάχανα, 300 μπρόκολα, και 300 κουνουπίδια, αυτά ξεφόρτωσαν τα παιδιά από το φυτώριο και οφείλω να πω ότι ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους.

Απ ότι βλέπω αρκετοί δικαιούχοι έχουν έρθει στο ραντεβού μας μία και μιάμιση ώρα νωρίτερα, χαμογελαστοί και ανυπόμονοι αλλά με πολλή όρεξη για δουλειά.

Σε λίγο ο χώρος έχει γεμίσει από κόσμο, η διαδικασία παράδοσης των εργαλείων και των φυτών, προς τους δικαιούχους, ήταν αρκετά επίπονη αλλά κανείς δεν έχανε το κουράγιο και το χαμόγελό του.

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα στον κόσμο και έπιασε αμέσως δουλειά. Ήταν από το παγκόσμιο δίκτυο CNN, που για πάνω από δύο ώρες τραβούσε πλάνα προς κάθε κατεύθυνση.

Εκτός από την συνέντευξη που παραχώρησε η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, οι άνθρωποι του συνεργείο του CNN τριγύριζαν συνεχώς όλο το 2ωρο που παρέμειναν μέσα στους λαχανόκηπους, συνομιλώντας με τους καλλιεργητές, καταγράφοντας όλες τις εργασίες που πραγματοποιούσαν. Δεν τους ξέφευγε τίποτα. Το ενδιαφέρον τους για αυτή την πρωτοβουλία του δήμου ήταν πολύ μεγάλο.

Η αλήθεια είναι ότι το όλο εγχείρημα έχει τύχει πολύ μεγάλης αποδοχής, από πολλά μέσα επικοινωνίας. Ενημερωτικά αναφέρουμε τη παρουσίαση των λαχανόκηπων από τη εκπομπή ECO NEWS στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, την παρουσίαση στα ένθετα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ » και σε διάφορα ενημερωτικά σάιτ τοπικού ενδιαφέροντος, στο ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ και φυσικά έπεται συνέχεια. Να είστε βέβαιοι γιαυτό.


Τοπικοί παράγοντες και ο τοπικός <<τύπος>> το πέρασε στα ψιλά ή προσπάθησε να το υποβαθμίσει, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Καλό θα ήταν να σταθούμε λίγο στην φιλοσοφία του project (όπως λένε) και να αναφέρουμε πως είναι μια πρωτοποριακή δράση, όπου στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες. Στο επίκεντρο της δράσης είναι ο πολίτης, στοχεύει στην αλληλεγγύη και στην συνύπαρξη των εμπλεκομένων, είναι τρόπος εκτόνωσης, με περιβαλλοντικές και οικολογικές επεκτάσεις, ασχολείται με την κομποστοποίηση (που είναι το επόμενο εγχείρημα του δήμου), όπου οι καλλιεργητές θα απολαμβάνουν τους βιολογικούς καρπούς των κόπων τους, θα υπάρξει μια θετική παρέμβαση στο μικροκλίμα της περιοχής, θα πρασινίσει ο τόπος, θα γίνει χώρος συνάθροισης και εκδηλώσεων, και όλα αυτά με ελάχιστο κόστος για τον δήμο και σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο. Σημειώνουμε ότι όλα όλα αυτά δημιουργήθηκαν σε μια ιδιαίτερα παραμελημένη περιοχή.

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί και η σημαντική προβολή του δήμου προς τα έξω, τότε μιλάμε για την απόλυτα επιτυχημένη, οργανωμένη δράση.


Αυτό που είναι αξιοσημείωτο επίσης είναι οι πολλοί επισκέπτες, «επώνυμοι και ανώνυμοι». αφού ξεπερνούν την αρχική τους έκπληξη, στην συνέχεια θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους λαχανόκηπους, πως δηλαδή προέκυψαν σαν δράση και αν υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντικές παρόμοιες κινήσεις . Επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν για τους λαχανόκηπους εκπρόσωποι γειτονικών δήμων, όπως η αντιδήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κα Καραβιά, που επισκέφθηκε τον χώρο και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας των λαχανόκηπων.

Τελειώνοντας, για να κάνεις ουσιαστικές παρεμβάσεις, δεν χρειάζονται περίπλοκες μελέτες και πολλά χρήματα. Πρωτοποριακές ιδέες και στοχευόμενες ενέργειες χρειάζονται με μεράκι και όρεξη για να αλλάξουμε το τοπίο γύρω μας.


Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “To CNN στο Μπραχάμι για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους!

  • 17/12/2012 at 4:32 μμ
    Permalink

    ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΑΤΙ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΤΩΝ. ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.