Δύο χρόνια Αργυρούπολη:Ο π.δήμος με λαμπρό παρελθόν, τελματωμένο παρόν και άγνωστης εξέλιξης μέλλον!




(http://www.silvercity.gr)

O π. δήμος Αργυρούπολης ήταν για πολλές δεκαετίες ένας δήμος- πρότυπο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διοικήθηκε – κατά κοινή ομολογία – με επιτυχία και επι μακρόν από τον π. δημάρχο κ. Δ. Ευσταθιάδη, και τους κ.κ. Χ. Σαραφίδη και Ι. Τσαρπαλή.

Με προεξέχοντα τον κ. Δ. Ευσταθιάδη, όλοι οι προαναφερθέντες συνεισέφεραν στην ραγδαία άλλα και συνεχή ανάπτυξη του δήμου και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σωρεία υποδομών (π.χ. οδοποιία, πλήρη αποχέτευση, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης, πρότυπα ειδικά σχολεία για ΑΜΕΑ, περιβαλλοντολογικά κέντρα, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, ωδεία, ανοιχτά και κλειστά θέατρα, εμπορικά κέντρα κ.α.), που – σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό του – κανένας άλλος δήμος της χώρας δεν είχε δημιουργήσει.

Και δεν αναφερόμαστε στις πολλές, ιδιαίτερα αξιόλογες κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει τα στενά όρια του π. δήμου.

Με την εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη, η Αργυρούπολη ενοποιήθηκε με το Ελληνικό και αποτέλεσε το νέο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Οι εκλογές του 2010 ανέδειξαν ως δήμαρχο του ενιαίου πλέον δήμου τον προερχόμενο εκ του Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδη.

Αυτό που συνόδευε τον εκλεγέντα δήμαρχο, ήταν η φήμη του ως…. «λαϊκού αγωνιστή» υπέρ των συμφερόντων του λαού, που ο ίδιος είχε εξάλλου με «ιερή» επιμέλεια καλλιεργήσει, ως…. βασικό και “αναμφίβολο προσόν” του, που θα περνούσε στους ψηφοφοόρους και θα συνέβαλε στη νίκη του.

Αυτό το βασικό “προσόν” του, αποδείχθηκε στην πορεία και …. το μοναδικό που διέθετε! Στα δύο σχεδόν χρόνια που έχει αναλάβει τα ηνία του μεγάλου ενιαίου δήμου, αυτό που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει, είναι συνεχώς να… διαμαρτύρεται και να… «αγωνίζεται» ανά την Ελλάδα, ενάντια στην εκάστοτε κακή κυβέρνηση, στην ξενόφερτη τρόικα, στα μονοπώλια κλπ, φροντίζοντας όμως παράλληλα για την, με κάθε μέσο, προβολή της “αγωνιστικότητάς” του, για…. “ενημέρωση” των πολιτών. Είναι επιλογή και δικαίωμά του, αλλά δεν ενδιαφέρει τους πολίτες.

Και οι μεν κυβερνήσεις και οι ακολουθούμενες πολιτικές τους είναι όντως κακές, πολύ κακές, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η αυτοδιοικητική πολιτική του δημάρχου είναι καλή και, κυρίως, η πρέπουσα για τις ειδικές περιστάσεις των καιρών και για τις ιδιαίτερα πολλαπλές απαιτήσεις του ενιαίου δήμου, που κουβαλάει στα σπλάχνα του το μεγάλο ιστορικό παρελθόν της Αργυρούπολης. Οι ειδικές καταστάσεις απαιτούν ειδικές ικανότητες και ανάλογες πολιτικές. Αυτές δυστυχώς δεν υπάρχουν στο Ελληνικό – Αργυρούπολη.

Πολλοί Αργυρουπολίτες, γοητευμένοι ίσως από τη φήμη του «αγωνιστή» δημάρχου, τον εμπιστεύτηκαν, πιστεύοντας ότι θα ήταν συνεχιστής των έργων και δράσεων των δημάρχων της Αργυρούπολης. Η πίστη είναι δικαίωμα του πολίτη, αρκεί να δικαιώνεται και στην πράξη. Όμως, στα δύο σχεδόν χρόνια που μεσολάβησαν από τις δημοτικές εκλογές μέχρι σήμερα αποδείχθηκε, κατά κοινή ομολογία, το αντίθετο και, έτσι, η όποια πίστη απέμεινε έγινε πλήρης απογοήτευση.

Δυστυχώς, ο κ. Χρ. Κορτζίδης δεν απέδειξε μέχρι σήμερα – όπως περίμεναν πολλοί που τον εμπιστεύθηκαν – ότι διαθέτει εκείνες τις ικανότητες που χρειαζόταν να έχει ο δήμαρχος του νέου μεγάλου δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για να τον ενοποιήσει αποτελεσματικά, να τον διοικήσει συνετά, με διαφάνεια και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, να τον διαχειριστεί στιβαρά, να αξιοποιήσει τις πολλές δυνατότητές που του παρείχε και να τον πάει ένα τουλάχιστον βήμα πιο πέρα από τους προκατόχους του. Σχεδόν τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε και τα παραδείγματα πολλά.

Μένει το βασικό προσόν της «αγωνιστικότητας» του προσώπου. Χρειαζούμενο, αλλά καθόλου αρκετό για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις, προκλήσεις και προσκλήσεις των καιρών. Είναι πολλές αυτές οι προκλήσεις και η επίλυσή τους απαιτεί ικανότητες, πρωτοβουλίες, καλές εναλλακτικές λύσεις, καλό σχεδιασμό-προγραμματισμό, καλές και κυρίως φρέσκιες ιδέες, και, τέλος, αποτελεσματική υλοποίηση στόχων και οραμάτων για να αντιμετωπίσουν, κατά τον καλύτερο τρόπο, το πολύ δύσκολο σήμερα και για να μπορέσουν να χαράξουν το αύριο, προς όφελος των απογοητευμένων – από όλους και όλα – πολιτών.

Θεωρούμε ότι η Αργυρούπολη βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένη σε ένα τελματωμένο παρόν και, αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, θα έχει μιας άγνωστης εξέλιξης μέλλον! Το ίδιο ισχύει και για το Ελληνικό!

Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, αλλά τα πολλά παραδείγματα και οι επιτυχημένες πολιτικές που ακολουθούν άλλοι γνωστοί δήμοι μάς το επιβεβαιώνουν. Δυστυχώς ….

Γ.Β.ΤΖ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.