Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Αττική




Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Αττική, η κατασκευή του “Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, που περιλαμβάνει την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου, τη δημιουργία πάρκου έκτασης 170.000 τ.μ. και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το έργο, προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ (συνολικό κόστος σχεδιασμού και κατασκευής), χαρακτηρίζεται ως “όαση” στο άνυδρο εγχώριο κατασκευαστικό τοπίο καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή και, το κυριότερο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ίδρυμα και από κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής. Έρχεται, δε, σε μια στιγμή που τα προβλήματα χρηματοδότησης των άλλων μεγάλων έργων έχουν παγώσει κάθε μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα.

Στο διαγωνισμό για το κατασκευαστικό αντικείμενο του project ανταποκρίθηκαν τέσσερις κοινοπραξίες, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ιταλική Impregilo, η J&P Αβαξ με τη γαλλική Bouygues, η Intrakat με τον ισπανικό όμιλο OHL (Obrascon-Huarte-Lain) και ο όμιλος Ελλάκτωρ, αρχικά με τη γερμανική Hochtief. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προ ημερών εξετάστηκαν οι προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων και ήδη αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, ο οποίος και ενημερώθηκε σχετικά. Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται η οριστικοποίηση του αποτελέσματος και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, καθώς και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έως το 2015, οπότε και θα παραδοθεί και το Κέντρο Πολιτισμού. Από τη συνολική έκταση του οικοπέδου (240.000 τ.μ.), 210.000 τ.μ. αφορούν στο Κέντρο Πολιτισμού και την Εσπλανάδα και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου. Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και προβλέπει μεταξύ άλλων την «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου και την ενοποίηση του όλου χώρου με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου.

Το έργο πραγματοποιείται σε κρατική γη και μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία και η διαχείριση του Κέντρου θα περιέλθουν εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο. Μελέτη της Boston Consulting Group εκτιμά ότι το έργο θα δώσει ετήσια απασχόληση 1.500 – 2.400 ατόμων κατά την κατασκευή και 1 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων κατασκευαστικών δαπανών. Η λειτουργία του Κέντρου αναμένεται να αποφέρει στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Νίκος Χρυσικόπουλος

[email protected]

 

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.