Γλυφάδα: Υψηλό το ενδιαφέρον του κοινού στη διάλεξη για την κλιματική αλλαγή




Οι πιέσεις που ασκούμε στον πλανήτη μας είναι τόσο μεγάλες, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Γη έχει εισέλθει σε μια εντελώς νέα γεωλογική εποχή: την Ανθρωπόκαινο ή, αλλιώς, την εποχή των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που ζούμε σε μια εποχή η οποία ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες επιλογές και στην οποία ο κυρίαρχος κίνδυνος για την επιβίωσή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η τροποποίηση του περιβάλλοντος ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, προκαλεί ήδη σοβαρές επιπτώσεις, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογική κρίση και, εν τέλει, σε οικολογική κατάρρευση.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. Μαρία Χατζάκη ανέπτυξε, στη χθεσινή διάλεξή της στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας το πολύ επίκαιρο θέμα: «Κλιματική μεταβλητότητα ή αλλαγή; Φυσικές διεργασίες και ανθρωπογενείς επιδράσεις στο κλίμα της Ανθρωπόκαινου Εποχής» και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, που παρακολούθησε με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον και αυτή την επιστημονική βραδιά.

Οι διαλέξεις στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα. Εκτάκτως, όμως, θα γίνει και αύριο -Τετάρτη 22 Νοεμβρίου- ομιλία, ιστορικού περιεχομένου αυτή τη φορά. Πρόκειται για την επιστημονική διάλεξη του Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελου Συρίγου, με θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης 100 χρόνια μετά».
Η λειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 2019, κατά την πρώτη θητεία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και αγαπήθηκε από τον κόσμο, που παρακολουθεί με αμέριστο ενδιαφέρον τις διαλέξεις και συμμετέχει με ουσιώδη ερωτήματα προς τους ομιλητές. Όλοι εκδηλώνουν την ευαρέσκειά τους για το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο καταρτίζεται κάθε φορά έτσι ώστε να απευθύνεται σε ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Ο θεσμός της διά βίου μάθησης στη Γλυφάδα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εξελίξουν τις γνώσεις τους, αξιοποιώντας δημιουργικά το χρόνο τους.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται από τις 7:00 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» (Γεωρ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ Γλυφάδας είναι οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Μάριος Κασσέρης και Εσόδων/Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.