Πότε επιστρέφει ο Δακτύλιος




Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος χρόνος για την επαναφορά του Δακτυλίου στην Αθήνα, ωστόσο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται πως η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για τα κριτήρια ελεύθερης μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο νέος τρόπος υπολογισμού των μέσων εκπομπών CO2 στα αυτοκίνητα, φέρνει αλλαγές στο περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό μέτρο του Δακτυλίου.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση αλλάζει τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CΟ2, ενώ προβλέπει ορισμένες προσθήκες στις εξαιρέσεις, αλλά και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

  • Τα οχήματα που κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας είναι:
  • Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km.
  • Όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης έχουν επίσης: Τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας. Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών.



Επίσης, εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Τα οχήματα που μένουν «εκτός» είναι:

  • Όλα τα οχήματα προδιαγραφών έως EURO 5.
  • Τα οχήματα κατηγορίας EURO 6, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

Υπενθυμίζεται πως ο Δακτύλιος θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη τις ώρες 07:00-20:00 και την Παρασκευή 07:00-15:00.

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης του μέτρου για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Να σημειωθεί ότι πέρσι είχε ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου. Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.