Πέθανε ο σπουδαίος φωτογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, Γιάννης Κανελλόπουλος




Την είδηση του θανάτου του καταξιωμένου φωτογράφου, Γιάννη Κανελλόπουλου, έκανε γνωστή ο παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών δημοσιογράφος και συγγραφέας, Βασίλης Λούκας:

“Ο Γιάννης
Παιχνίδια που σου παίζει το καλοκαίρι…. Αυτό όμως είναι πολύ σκληρό. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, ο Γιάννης, ένας από τους κορυφαίους, για μένα ίσως ο top Έλληνας φωτογράφος, δεν μένει πια εδώ. Έφυγε ξαφνικά. Το έμαθα σήμερα από τον Ιάσονα τον γιό του. Ράγισα. Δεν έχω λόγια… Έχω ζήσει τα πάντα με τον Γιάννη. Έχουμε κάνει μαγικά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουμε δει αμέτρητες συναυλίες μαζί με έχει φωτογραφήσει με πολλά ονόματα της μουσικής του έχω κάνει συνεντεύξεις στην τηλεόραση έχει υπογράψει τα πιο ροκ πορτραίτα έχει φωτογραφήσει όλους τους θρύλους της ποπ και της ροκ μουσικής, έχει υπογράψει μοναδικές εικόνες χορού και έχει απαθανατίσει σκηνές και παραστάσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση, έχει καταγράψει εκατομμύρια ώρες σε καλλιτεχνικό ρεπορτάζ εικόνες του έχουν μπει σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έργα του έχουν εκτεθεί εδώ και έξω και το σπουδαιότερο είναι ένα από τα πλέον αγαπητά ονόματα του χώρου. Το Γιατί είναι λίγο… Α ρε Γιάννη…”

Δείτε το αφιέρωμα του in.gr στον Γιάννη Κανελλόπουλο, με αφορμή την έκθεση του “Χορός 2012”:
Οι φωτογραφίες του μοιάζουν με στιγμιότυπα ενός φιλμ που μέσα του κρύβουν τις ομορφότερες παραστάσεις χορού της τελευταίας δεκαετίες που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας. Από το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο και το Παλλάς μέχρι το Θέατρο Μπάντμιντον και το Λυκαβηττό.

Ο χορός είναι η μεγάλη αγάπη του Γιάννη Κανελλόπουλου. Έτσι και αλλιώς απεχθάνεται τις στατικές φωτογραφίες. Όπως και τον «τακτοποιημένο» τρόπο ζωής. Ξεκίνησε το ’78 για τη Ρώμη για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Στη διαδρομή άλλαξε γνώμη. Κατέληξε λίγο πιο βόρεια, στη Στοκχόλμη. Έμαθε τα σουηδικά, το πώς το φως τυλίγει τα πρόσωπα που φωτογράφιζε, καθώς τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και τέχνης. Αρχικά φωτογράφιζε μόδα για τρία χρόνια. Στη συνέχεια δοκίμασε το ελεύθερο ρεπορτάζ. Στην «Πρώτη», την «Καθημερινή» (όπου ήταν υπεύθυνος φωτογραφικού τμήματος), αλλά αργότερα τον κέρδισε το πολιτιστικό ρεπορτάζ και συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα περιοδικά (κυρίως τον “Ταχυδρόμο”) και τις εφημερίδες. Αποτυπώνοντας μέσα από το φακό του άπειρες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, εικαστικών τεχνών και χορού που είναι και η μεγάλη του αγάπη.



«Η φωτογραφία είναι μια ρεαλιστική τέχνη που με τη βοήθεια του φωτός δημιουργεί μια νέα οπτική αντίληψη. Που μεταμορφώνει το φαινομενικά στατικό σε »ζωντανή» οπτική πραγματικότητα», μας λεει καθώς μας ξεναγεί στα έργα του στο φιλότεχνο χώρο του “Pinocchio”. Εκεί όπου από αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί από τη Leica, την Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας, η έκθεση του “Χορός 2012”, με φωτογραφικές δημιουργίες από παραστάσεις που αγαπήσαμε και μας ταξίδεψαν. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελούν μέρος ενός μεγάλου βιβλίου του αφιερωμένου στο χορό που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.