Παρέμβαση Νίκου Δένδια για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων




Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Ραδιομαραθώνιο του «ΑΘΗΝΑ 9,84» για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στην εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου σε 1 ώρα», με τις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε έναν άλλο Υπουργό, αν μου επιτρέπεις, γιατί ηγείται ενός υπουργείου που καλύπτω δημοσιογραφικά και μου έχει λείψει, γιατί δεν τον έχω δει τόσο καιρό λόγω των συνθηκών δεν πηγαίνω στο Υπουργείο Εξωτερικών να καλύψω εκ του σύνεγγυς τις συναντήσεις που έχει. Παρόλα αυτά τον ευχαριστούμε θερμά που είναι μαζί μας. Είναι ο κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εξωτερικών. Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γεια σας κυρία Βουδούρη. Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία και εσάς και την κυρία Κορλίρα και να συγχαρώ και το Δήμο και τον σταθμό και τον Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία σας και για την ευαισθησία που αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει σε στιγμές που είναι δύσκολες.
Άκουσα και τον Κωστή (Χατζηδάκη) προηγουμένως να το περιγράφει, νομίζω, με πολύ σωστό τρόπο. Είναι περίεργες οι γιορτές. Γιορτές όπου τα πράγματα που έχουμε πάντοτε μάθει να συνδυάζονται δεν είναι εκεί και μένει η απόσταση ακόμα και απόσταση από ανθρώπους απόλυτα οικείους μας που τους αγαπάμε και που μας λείπουν.

Και από την άλλη, το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η κατάσταση στην αγορά και στην οικονομία, τις ανάγκες δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.



Και υπό αυτήν την έννοια, αυτό που κάνετε είναι όχι απλώς θεάρεστο, αλλά απολύτως χρήσιμο και αποδεικτικό ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντοχές, έχει δυνάμεις μέσα της οι οποίες τις επιτρέπουν να διατηρήσει σε ζωή τον κοινωνικό ιστό και σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

Ας ελπίσουμε να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα που περνάει κανείς με τον τρόπο που τα περνάμε φέτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευχή που μπορείτε να κάνετε για όλους μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά. Να είναι καλά οι ακροατές σας και κυρίως να γίνει αυτό το οποίο επιδιώκετε. Να μαζευτεί ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση. Εάν χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους και της πολιτείας ως προς την ενίσχυση τέτοιων προγραμμάτων, ή τέτοιων κέντρων για τους πιο αδύναμους κ. Υπουργέ. Τώρα βέβαια είναι μια ερώτηση εκτός του χαρτοφυλακίου σας, αλλά είσαστε πολιτικός, έχετε μια συγκεκριμένη ευαισθησία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πειράζει. Νομίζω η ερώτηση είναι ερώτηση που απευθύνεται σε άνθρωπο και όχι σε πολιτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν θα πρέπει να εμπλέκεται και ο ιδιωτικός τομέας, γιατί πολλές φορές βλέπουμε κάποιους να επικρίνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας ότι αυτή καλύπτει προφανώς την έλλειψη του ρόλου της πολιτείας και του κράτους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να είμαι ειλικρινής, πολλές τοποθετήσεις έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που η ιδεολογία του καθενός του επιτρέπει να βλέπει τα πράγματα. Όπως εμείς που είμαστε από ένα χώρο ο οποίος δίνει πάντοτε μια μεγάλη σημασία στον ιδιωτικό τομέα και στη συμμετοχή του.
Λέμε κατ’ αρχήν ότι δεν είναι κακό. Ίσα – ίσα είναι απολύτως απαραίτητο και δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και κοινωνικής ευθύνης ο ιδιωτικός τομέας να βοηθά. Όμως πρέπει να σας πω, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, ότι με πολύ σημαντικές παγκόσμιες κρίσεις, όπως η κρίση για το περιβάλλον και η κρίση του κορωνοϊού αναδεικνύεται πάλι ο ρόλος του κράτους.

Είναι φανερό ότι αυτές οι δυο κρίσεις χωρίς τη σημαντική ανάμειξη του κράτους, κάτι το οποίο όλοι μας τα προηγούμενα χρόνια ίσως δεν το είχαμε δει τόσο καθαρά, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Άρα θα πρέπει να επιτευχθεί ένας ισορροπημένος συνδυασμός και των δυο. Όμως και η ευαισθησία και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με την ευρύτερη έννοια του καθενός, από εμάς δηλαδή τελικά, είναι απολύτως απαραίτητες. Απολύτως απαραίτητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Κύριε Υπουργέ, ευτυχώς για σας, αυτή ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα άλλο θέμα και να ενισχύσουμε φυσικά και το Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Δηλαδή αποφύγατε τη βάσανο των ερωτήσεών μου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ελπίζω στο επόμενο ραντεβού μας να έχω την ευκαιρία να το κάνω. Σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συμμετοχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά.
Χρόνια πολλά. Καλά Χριστούγεννα. Ό,τι καλύτερο σε όλους. Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.