Κορονοϊός: Μην κάψετε ξύλα στο τζάκι φέτος




Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, του οποίου οι προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας έχουν αποδειχθεί έγκυρες, μέχρι σήμερα.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο κακό σενάριο Έχει αρχίσει και κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 21 Οκτωβρίου που είχαμε πει». Παράλληλα, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε πως το «μάσκες παντού» μπορεί ακόμη να λειτουργήσει και συμπλήρωσε τα εξής: «Τέλος Νοεμβρίου, αν δεν πάρουμε μέτρα, τα κρούσματα θα έχουν φτάσει τα 1.400 καθημερινά και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.000 κρούσματα. Αν επιβάλλουμε το “μάσκα παντού”, τα καθημερινά κρούσματα θα πέσουν στα 170… Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι θάνατοι, αν δεν παρθούν μέτρα, θα έχουν φτάσει συνολικά τους 900».

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού. Όσο για την θέρμανση προτείνει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποφύγουμε την καύση ξύλων για θέρμανση.



Πρέπει ο κόσμος να το καταλάβει ότι με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας θα μεταδίδεται πιο εύκολα και ο κορονοϊός. Και αφενός να μην καίει ξύλα για να δημιουργεί ατμόσφαιρα στο τζάκι, αφετέρου -για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρεύμα ή αέριο ή καυστήρες πετρελαίου λόγω οικονομικής δυσχέρειας-, να δώσει η Πολιτεία περισσότερα επιδόματα θέρμανσης ειδικά αυτό το χειμώνα, για να αποφύγουμε την έκλυση των ρύπων στις μεγάλες πόλεις. Αυτό φέτος είναι πιο σημαντικό από άλλους χειμώνες».

Βατόπουλος: Έρχονται σκληρά μέτρα – Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος
Την ίδια ώρα, μιλώντας και εκείνος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε πως φτάσαμε στο σημείο που «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα. Δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων». Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει ο αναγκαίος συνωστισμός και ο μη αναγκαίος. Φτάσαμε σε ένα σημείο: όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραψε η χώρα μας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με 865 νέα περιστατικά μόλυνσης από κορονοϊό, επισπεύδουν τις αποφάσεις για λήψη επιπρόσθετων και πιο ισχυρών μέτρων, ειδικότερα στις περιοχές με «κόκκινο» επιδημιολογικό φορτίο, καθώς το ενδεχόμενο για 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες είναι πιο ορατό από ποτέ. Ενδεικτικό είναι ότι η Καστοριά, από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, εισέρχεται σε καθεστώς μίνι lockdown.

Κορονοϊός: Οι φόβοι για 1.000 κρούσματα φέρνουν μέτρα – Σήμερα διάγγελμα Μητσοτάκη
Η κατάσταση αυτή έχει θέσει σε επιφυλακή την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή λοιμωξιολόγων για να γίνει αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Μάλιστα, πρόκειται να οριστικοποιηθεί και η ανακοίνωση των μέτρων από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω διαγγέλματος προς τους πολίτες. Ένα από τα μέτρα που θα πέσει στο τραπέζι από τους ειδικούς και είναι πιθανό να εφαρμοστεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θεωρείται πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. (Πηγή: ethnos.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.