Σοφία Βούλτεψη: Οι κάλπες θα γεμίσουν με τα… μπακαλίστικα




(γράφει η Σοφία Βούλτεψη – υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών)

Για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας είχε, κατά δήλωσή του, γεμίσει τις κάλπες με την δήθεν 13η σύνταξη. Ήλθε, όμως, η απάντηση του λαού και φυσικά δεν δυσκολεύτηκε να το αλλάξει το τροπάρι. Και τις… άδειασε τις κάλπες! Τώρα, όπως επαναλαμβάνει, «στις 7 του Ιούλη η κάλπη είναι άδεια και θα τη γεμίσουμε εμείς»! Αδειάζει και γεμίζει τις κάλπες… «μπακαλίστικα». Δεν πρόκειται, βέβαια, για τα κανονικά μπακαλίστικα, αλλά για τα… δικά του.

Μέσα στις καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, ξεχάσαμε και τα… τσιπρομπακαλίστικα για την οικονομία. Και περνάνε στα ψιλά όλες οι επίσημες ανακοινώσεις (από την ΕΛΣΤΑΤ).

Έτσι, στις 7 Ιουνίου, ανακοινώθηκε (για άλλη μια φορά) αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το α΄ τετράμηνο του έτους κατά 7,7% με τα πετρελαιοειδή και κατά 8,8% χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Αυτό, φυσικά, το καταλαβαίνουν πολύ καλά όλοι οι μπακάληδες, που εργάζονται σκληρά και που ο κ. Τσίπρας, αυτός ο δήθεν μέγας προστάτης των λαϊκών στρωμάτων, αδυνατεί να καταλάβει.

Αδυνατεί να καταλάβει ότι όταν οι εισαγωγές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εξαγωγές, τότε το όφελος από τις εξαγωγές απλά μηδενίζεται.

Στο α΄ τετράμηνο λοιπόν, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 18.559,6 εκ. ευρώ έναντι 17.552,9 εκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7%.

Αντίθετα, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 10.942,7 εκ. ευρώ έναντι 10.483,2 εκ. ευρώ το α’ τετράμηνο πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 4,4%.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι πληρώσαμε 18,5 δις για να εισαγάγουμε προϊόντα και 11 περίπου δις για να εξαγάγουμε.

Και. πάντα κατά την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος εισαγωγής νωπών φρούτων και λαχανικών αυξήθηκε κατά 33,5% και κατά 23,4% σε αξία.

Ειδικά οι εισαγωγές των λαχανικών για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση κατά 58,9% σε όγκο και 74,4% σε αξία!

Τον δε Μάρτιο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 28,1% καθώς υπήρξε αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές, ενώ αντίθετα αυξήθηκε η αξία των εισαγωγών.

Και στο πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αύξηση 12%!

Και δεν είναι μόνο αυτό! Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (αυτής με τα… μπακαλίστικα), το 2018 είχαμε δραματική αύξηση στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της τάξης του 68%, αγγίζοντας τα 5,3 δις ευρώ από 3,2 δις ευρώ που ήταν το 2017.

Σημειώστε ότι τον Αύγουστο του 2014 (ναι, ναι επί… επαράτου κυβέρνησης Σαμαρά), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου είχε σημειώσει μείωση 29,5%. Δηλαδή, η πορεία είχε αντιστραφεί.

Μάλιστα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 είχε παρουσιαστεί ισχυρή άνοδος των εξαγωγών, με αποτέλεσμα η συνολική αξία τους για το 2014 να ξεπεράσει τα 27,2 δις.

Και τι έγινε μετά; Ήλθε ο Τσίπρας και τις έριξε, το 2015, στα 25,8 δις. Δηλαδή πτώση 5,1 δις.

Και από τότε αγκομαχάει αυξάνοντας μεν τις εξαγωγές, αλλά και το εμπορικό έλλειμμα. Μόνο το α’ τρίμηνο του 2017, αυτό εκτινάχθηκε κατά 44,8%.

Επομένως, όταν ο Τσίπρας – και τα παπαγαλάκια του – μιλούν για αύξηση των εξαγωγών, φυσικά λένε την μισή αλήθεια, αφού αποφεύγουν να μιλήσουν για τις εισαγωγές και την διαρκή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Μπακάληδες και καταναλωτές, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κοστίζουν τα εισαγόμενα προϊόντα.

Και καθώς θα προσέρχονται στις κάλπες, θα γνωρίζουν με τι ακριβώς θα τις γεμίσουν…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.