Ημερίδα: «Bullying: Aναγνωρίζω, Προσεγγίζω, Ακυρώνω τις μορφές του» 




Oλοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η Ημερίδα: «Bullying: Aναγνωρίζω, Προσεγγίζω, Ακυρώνω τις μορφές του» που διοργάνωσε το «Hikarikwai / Ελληνο Ιαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης», υπό την Αιγίδα του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ ΚΑΠΗ Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.

Το πλέον  σημαντικό υπήρξε η προσέλευση και παρακολούθηση ενός, τέτοιας σημασίας, θέματος από νέους κυρίως ανθρώπους (μαθητές – φοιτητές), οι οποίοι λάμπρυναν την Ημερίδα με την κατάθεση εμπειριών τους, μέσω των οποίων διεφάνη και η διαιώνιση του προβλήματος, λόγω της μη προσοχής και ορθής αντιμετώπισής του, από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ τονίσθηκε ότι και ο «θύτης» του bullying πρέπει να τυγχάνει της αυτής προσοχής με το «θύμα».

Οι Ομιλίες «χτύπησαν» την καρδιά του προβλήματος, έδωσαν τα στοιχεία που συγκροτούν το πρόβλημα, αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα από γονείς και δασκάλους και τόνισαν την εγρήγορση στην οποία πρέπει να βρισκόμαστε άπαντες, ανά πάσα στιγμή, ως αρωγοί κάθε παιδιού που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

Eκ μέρους του Δημάρχου του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Βαγγέλης Νικοθόδης, αναφερόμενος στο θέμα και στην συμπαράσταση του Δήμου, σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που αφορούν την ολότητα.

Οι Ομιλίες είχαν τα εξής θέματα:

  • «Τι είναι το Bullying (Γιώργος Πιντέρης, Δρ. Ψυχολογίας – Συγγραφέας)
  • «Τα δέκα (10) αθόρυβα σημάδια του, για τους γονείς» (Έλσα Μπάρδα, Κλινική Ψυχολόγος – Αναλύτρια Εφαρμ. Συμπεριφοράς)
  • «Το λεγόμενο Bullying (εκφοβισμός) στον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας» (Αναστασία Ευαγγέλου – Στολίγκα, Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας)
  • «Ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων στην αντιμετώπιση του φαινομένου» (Μιχάλης Τσικαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Μέλος Δ.Σ Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής),
  • «Η Επίδραση των Πολεμικών Τεχνών κατά του bullying» (Αντώνης Χιωτάκης, Στρατιωτικός – Εκπαιδευτής Αυτοάμυνας Ειδικών Δυνάμεων)
  • «Ποιος και πώς δημιουργεί τον παλικαρισμό» (Μάνος Δασκαλάκης, Δάσκαλος yawara / αρχαίου judo),
  • «Σχολικός Εκφοβισμός και Διαδίκτυο» (Αλεξάνδρα Μαλεβίτη, Ψυχοπαιδαγωγός – Εκπαιδευτικός, Παιδο-ψυχολόγος)
  • «Οι Νομικές πτυχές του Σχολικού και Διαδικτυακού Εκφοβισμού» (Φώτης Χαρίτος, Δικηγόρος)
  • Συμμετείχαν με μορφή παρέμβασης οι κες Ευαγγελία Μιμίδου, Δρ Παν/μίου Αθηνών Τμήματος Φιλολογίας και Ζωή Κορέα, Ψυχολόγος.

Για πρώτη φορά σε Επιστημονική Ημερίδα τέθηκε το θέμα των Πολεμικών Τεχνών και του ρόλου επιρροής των, απέναντι στο φαινόμενο του bullying  από δύο Εκπαιδευτές – Δασκάλους του χώρου. Τονίσθηκε πως, μέρος του προβλήματος αποτελεί η σχέση εμπόρου – πελάτη, που υφίσταται στους χώρους δραστηριοποίησης των νεαρών και η στείρα εκμάθηση των αντικειμένων χωρίς την ουσιαστική γνώση και τον ενστερνισμό των αξιών στις οποίες και βασίζονται.

Η σχέση Δασκάλου και μαθητή είναι σχέση ουσίας και αγάπης. Η συνειδητοποίηση αυτού από μεριάς των πρώτων θα σημάνει και την αρχή του τέλους αυτών των φαινομένων.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Νομικού Φώτη Χαρίτου, ο οποίος έδωσε πληροφορίες για το νομικό υφιστάμενο πλαίσιο (καταλήγοντας στην… ανυπαρξία αυτού) και συμβουλές, εξωδικαστικής και νομικής αντιμετώπισης του φαινομένου.

Aκολούθησε εκτενής συζήτηση με το ακροατήριο, τέθησαν ερωτήσεις, τις οποίες οι ομιλητές απάντησαν,  καλύπτοντας όλες τις απορίες.

Ο Συντονιστής της Ημερίδας Γ. Πιντέρης,  κάνοντας τον απολογισμό, αναφέρθηκε σε όσα συνθέτουν το πρόβλημα και τόνισε πως σημαντικό στοιχείο της πρόληψης αυτού, είναι η ουσιαστική επικοινωνία του νεαρού ατόμου με το γονεϊκό, φιλικό και σχολικό περιβάλλον.  «Η σιωπή σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ο καλύτερος φίλος μα ο χειρότερος εχθρός για τον εαυτό», μας είπε .  Η ταυτόχρονη και πολλαπλή δημοσιοποίηση του προβλήματος σε κάθε αρμόδιο, υπεύθυνο και οικείο πρόσωπο, χωρίς συστολές, αποτελεί την αρχή του τέλους αυτού του φαινομένου. Η ρίζα του, εξάλλου, βρίσκεται στο σκοτάδι της ντροπής και του φόβου. Ο φόβος είναι αυτός που, όπως τονίσθηκε στην Ομιλία του Μ. Δασκαλάκη, «γεννά» και θέτει πολλές φορές εκτός ελέγχου την όλη κατάσταση, οδηγώντας την σε οδυνηρά και ανεπίστροφα αποτελέσματα.

Η παρουσίαση και η επιμέλεια του έντυπου υλικού της εκδήλωσης, έγινε από την κα Κατερίνα Ν. Κουτσουλιέρη, μέλος του Δ.Σ. του «Hikarikwai / Ελληνο Iαπωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Αργυρούπολης».

► Η Ημερίδα αυτή είναι η πρώτη από τη σειρά Ημερίδων, που θα πραγματοποιηθούν για το θέμα αυτό, μέχρις εξαντλήσεώς του.

► Στο τέλος της Ημερίδας, οι παριστάμενοι και οι μετέχοντες στην Ημερίδα,  υπέγραψαν  Δήλωση – Ψήφισμα, μέσω της οποίας, διαβεβαίωσαν  ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια οριστικής ακύρωσης του φαινομένου, συντασσόμενοι  με τις μέλλουσες ενέργειες, προς δημοσίους και αρμοδίους φορείς, του «Hikarikwai / Ελληνο Ιαπωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Αργυρούπολης»

► Το Ψήφισμα θα βρίσκεται στα γραφεία του Κέντρου μας (Κολοκοτρώνη 117, Αργυρούπολη), για όποιον θελήσει να γίνει κοινωνός και συμπορευτής της προσπάθειάς μας.

Πληροφορίες:

Kατερίνα Ν. Κουτσουλιέρη

Τηλ: 6974825526

E mail: [email protected][email protected]

Fb : Club Hikarikwai

Instagram : Hikarikwaiclub

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.