Ελληνικό: Κοινό μέτωπο Δούρου – Κονδύλη – Παπανικολάου




douroukonpapakolaz

Να δημοσιοποιηθούν άμεσα και να κατατεθούν στο φως της ημέρας οι λεπτομέρειες του Μνημονίου Συναντίληψης για το Ελληνικό, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

“Αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να μάθει ακριβώς τι θα γίνει στην περιοχή. Η διαφάνεια είναι δύναμη και δεν πρέπει να την φοβάται κανένας” αναφέρει το ψήφισμα που αποτελεί το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Αττικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας που ζητούσαν επανειλημμένως το περιεχόμενο των μελετών και των σχεδίων για το τι πρόκειται να γίνει στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση.

“Κανένα σχέδιο που αφορά το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού” αναφέρει το ψήφισμα . “Οι παραλίες πρέπει να περάσουν στα χέρια των δήμων και της Περιφέρειας”

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πλην όσων από τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, που παρέμειναν έως το τέλος της συνεδρίασης και υπερψήφισαν το ψήφισμα, λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι Ελένη Δημοπούλου, Κορίνα Βασιλοπούλου και Κατερίνα Κρητικού.

Απείχαν οι Πέτρος Αθανασιάδης, Κατερίνα Θανοπούλου, Παναγιώτης Πατσαβός, Γιάννα Τσούπρα και Ελισσάβετ Τασούλη.

Αντίθετος με την έκδοση ψηφίσματος ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Τζόκας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αποχωρήσεις

Την αναβολή της συζήτησης ζήτησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης με κύριο επιχείρημα την απουσία της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η οποία βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους στο Στρασβούργο, όπου η Επιτροπή των Περιφερειών συζητά για το προσφυγικό.

Περαιτέρω λόγοι για τους οποίους περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν αναβολή της συζήτησης, ήταν το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά στοιχεία της συμφωνίας για το Ελληνικό, αλλά και οι απουσίες πολλών μελών της πλειοψηφούσας παράταξης.

Aποχώρησαν πρώτες οι παρατάξεις Σγουρού και ΝΔ και στη συνέχεια και η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Για εκφυλισμό της συνεδρίασης, καθώς θα συνεχιζόταν με λιγοστούς περιφερειακούς συμβούλους, έκανε λόγο από την Λαϊκή Συσπείρωση, η Αλεξάνδρα Μπαλού πριν αποχωρήσει η παράταξή της.

Αρκετά άδεια έδρανα και στην πλευρά της «Δύναμης Ζωής».

Αναλυτικά  το ψήφισμα:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά την 21η Συνεδρίαση του στις 16.06.2016 συζήτησε, σχετικά με το ¨Μνημόνιο Συναντίληψης¨(Memorandum Of Understanding –MOU) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) της HELLENIC Global I.S.A. και της Lamda Development S.A για το ¨Ελληνικό¨.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σημειώνουμε τα παρακάτω:
• Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού σύμφωνα με την πρόταση των Δήμων της περιοχής και του ΕΜΠ (Δεκέμβριος 2010). Είναι μία πρόταση οικονομικά εφικτή και βιώσιμη.
• Η διαχείριση των ακτών της Αττικής οι οποίες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της, πρέπει να περιέλθει επιτέλους στα αιρετά θεσμικά όργανα που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, δηλαδή τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξασφαλίζοντας στο σύνολό τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
• Η πολύχρονη και εσκεμμένη εγκατάλειψη του χώρου αποτέλεσε διαχρονικά ένα από τα επιχειρήματα για να αιτιολογηθεί η υπογραφή της λεόντειου σύμβασης το 2014 και του Συμφώνου Κατανόησης.
• Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας αλλά και την συνεπή στάση μας που αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού, 21 μήνες τώρα, είμαστε αντίθετοι στο πρόσφατο Σύμφωνο Κατανόησης –MOU, το οποίο παρά τις όποιες προσπάθειες θετικών τροποποιήσεων, η προωθούμενη λύση στο σύνολό της, δεν ικανοποιεί τις χρόνιες διεκδικήσεις μας.

Επισημαίνουμε ότι ακόμη και σήμερα το σύνολο των ντοκουμέντων που αφορούν το χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού παραμένουν άγνωστα στους πολίτες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Ως εκ τούτου ζητάμε τόσο το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης όσο και η υφιστάμενη Σύμβαση να δημοσιοποιηθούν άμεσα και να κατατεθούν στο φως της ημέρας. Αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να μάθει ακριβώς τι θα γίνει στην περιοχή. Η διαφάνεια είναι δύναμη και δεν πρέπει να την φοβάται κανένας.

• Κανένα σχέδιο που αφορά το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να επιβληθούν τετελεσμένα. Οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο οφείλει να έχει την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή. Σε αντίθετη περίπτωση η Περιφέρεια θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει τα συλλογικά κοινωνικά συμφέροντα.

Τέλος θέλουμε να σταθούμε σε τρεις πιο εξειδικευμένες πτυχές του όλου θέματος που έχουν ειδική βαρύτητα για την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους Δήμους:

• Τον κρίσιμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Τόσο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων όσο και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων περιέχουν πρόβλεψη για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού. Πρόκειται για αποφάσεις και επεξεργασμένους σχεδιασμούς που δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να ανατραπούν.
• Τα εμπράγματα δικαιώματα της Περιφέρειας Αττικής εντός της περιοχής και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ και το οικόπεδο έκτασης 42 στρεμμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και θα διεκδικήσει τη δημόσια περιουσία της όπως έπραξε πριν από λίγους μήνες με την προσφυγή της στο Σ.τ.Ε., αλλά και με την παραίτηση του εκπροσώπου της από το Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε .εκφράζοντας τη διαφωνία της.
• Την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής λόγω του προβλεπόμενου εξαιρετικά υψηλού συντελεστή δόμησης και του προβλεπόμενου casino και το πλήγμα στην εμπορική δραστηριότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη δημιουργία πληθώρας εμπορικών κέντρων (τύπου mall).

Τα παραπάνω αποτελούν το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Αττικής.

kapataisaerodromio

Η τοποθέτηση του Αντιπερειφερειάρχη Νότιου Τομέα Χρήστου Καπάταη:

• Δεν έχουμε έως σήμερα παραλάβει κανένα σχέδιο συμφωνίας και η πληροφόρηση που έχουμε είναι ανεπίσημη. Άρα η όποια τοποθέτηση επί τεχνικών θεμάτων είναι προβληματική. Ξεκινάμε λοιπόν την ιστορία του Ελληνικού 15 χρόνια πριν. Από τότε έως και σήμερα κανένας πολιτειακός παράγοντας δεν όρισε με νόμο το τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή. Έως και σήμερα δεν είναι νομοθετημένο Α). το τι θα γίνει στην περιοχή Β). που θα γίνει Γ). με ποιους όρους. Βάζω λοιπόν πρώτο αυτό το θέμα προσπαθώντας όλοι να αντιληφθούμε την αναξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους στην διαχείριση της περιουσίας του.
Τα τελευταία 15 χρόνια εσκεμμένα απαξίωσαν την περιοχή και καλλιεργούν την λογική «ας γίνει κάτι επιτέλους».
Κάποιοι και μάλιστα αρκετοί λοξοδρόμησαν από αυτήν την άποψη και απαιτούν την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Εδώ μπαίνει το Πολυτεχνείο μπροστά και καταθέτει μια πρόταση ως βάση ήπιας ανάπτυξης.
Από τότε έως και σήμερα πάλι δεν γίνεται τίποτα απολύτως στην περιοχή. Αρχίζει εν τω μεταξύ μια αδιαφανής διαδικασία η οποία καταλήγει σε μια σύμβαση με ανάδοχο τον ένα και μοναδικό μειοδότη. Η σύμβαση αυτή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό έως και σήμερα. Την γνωρίζουν επίσημα μόνο αυτοί που αγοράζουν και πουλάνε. Ούτε και τότε που η Περιφέρεια Αττικής με τον πιο επίσημο τρόπο ζητά να παραλάβει την σύμβαση δεν το καταφέρνει 11ος 2014. Ούτε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής στο ΔΣ στο Ελληνικό Α.Ε καταφέρνει να πάρει επισήμως την σύμβαση.
Με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και στο απόλυτο σκοτάδι, τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε αντί να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τον ιδιώτη.
Είναι τόσο αδιαφανείς οι διαδικασίες που ακόμα και το Συμβούλιο Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρεμβαίνει σε ότι αφορά την αλλαγή βασικών όρων του διαγωνισμού. Να υπενθυμίσω ότι ο μόνος κρατικός φορέας ο οποίος παρενέβει στα Ελληνικά Δικαστήρια για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος ήταν η Περιφέρεια Αττικής. Παρά το γεγονός ότι στο δικαστήριο χάσαμε η συμβολή μας ήταν καθοριστική ώστε να μπορέσει άλλος διαπραγματευτής να αλλάξει ότι είναι δυνατόν να αλλαχτεί.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και μετά την δικαστική απόφαση η σύμβαση είναι πλέον ισχυρή.
Έτσι λοιπόν μετά από ισχυρές τοπικές και άλλες παρεμβάσεις αναλαμβάνει η ομάδα Μπελαβίλα να διερευνήσει τις πιθανές αλλαγές προς το καλύτερο. Η ομάδα αυτή διορίζεται επίσημα από την Κυβέρνηση με ΦΕΚ. Αναλαμβάνει μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Το τι μπόρεσε και το τι δεν μπόρεσε να κάνει είναι στην κρίση του καθενός. Γνωρίζοντας όμως την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων την ετοιμότητα του Νίκου και το πόσο μοναχικός είναι ο δρόμος που ακολούθησε θεωρώ ότι κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν άλλοι σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Η συγκεκριμένη ομάδα λειτούργησε κάτω από τρομερή πίεση και σχεδόν εκβιαστικές συνθήκες. Ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός σοβαρός αντίπαλος των αρπακτικών και θυμίζω για άλλη μια φορά τους διόρισε η Κυβέρνηση. Το τι μπόρεσαν να διορθώσουν και το τι όχι το αναφέρουν οι ίδιοι στην δήλωσή τους. Κατά την γνώμη μου, επήλθαν ουσιώδεις θετικές αλλαγές στην σύμβαση.
Χωρίς λοιπόν την πλήρη γνώση της συμφωνίας με βεβαιότητα μπορώ να αναφερθώ στα παρακάτω:
• Όσο η νέα πλέον συμφωνία δεν κοινοποιείται και δεν κατατίθεται στο φως της ημέρας ο καθένας θα λέει αυτό που τον βολεύει. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να μάθει ακριβώς τι θα γίνει στην περιοχή. Η διαφάνεια είναι δύναμη και δεν πρέπει να την φοβάται κανένας.
• Το τίμημα είτε τα 915 εκατ. είτε τα 2,40 δις παραμένει μικρό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι μελλοντικές επενδύσεις εκτός από αβέβαιες και χρονικά μη προσδιορισμένες δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική ανταποδοτικότητα.
• Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει εντός της περιοχής τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ και οικόπεδο 42 στρεμμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας και θα διεκδικήσουμε την δημόσια περιουσία της Περιφέρειας Αττικής.
• Στην όποια αξιοποίηση της περιοχής έχουν λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού και χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να επιβληθούν τετελεσμένα
• Μαθαίνουμε ανεπισήμως ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή 6 εμπορικά κέντρα , casino, και θα υπάρξει υψηλός συντελεστής δόμησης. Αυτά τα 3 στοιχεία από μόνα τους αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής. Είναι δε άξιο απορίας το πώς θα συντηρηθούν έξι εμπορικά κέντρα σε μια περιοχή που πρακτικά δεν αντέχει. Οι όμορες αγορές της Γλυφάδας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα άδεια εμπορικά κέντρα. Κατά την ταπεινή άποψη είναι παραλογισμός.
• Η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής διεκδικεί για την διαχείριση των απορριμμάτων χώρο εντός της έκτασης . Ο χώρος αυτός παραμένει ζητούμενο γιατί όπως γνωρίζεται δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην περιοχή.
• Τέλος θέλω να τονίσω ότι διακηρυγμένη θέση της παράταξης μας παραμένει ισχυρή και αναλλοίωτη._

ΑΘΗΝΑ 16/6/2016 Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. Νότιας Αθήνας
Χρήστος Καπάταης

karameros

Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γιώργου Καραμέρου:

Τη σταθερή θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για ήπια ανάπτυξη αλλά με διαφάνεια και όρους ωφέλειας της τοπικής κοινωνίας διατύπωσε, κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα, Γιώργος Καραμέρος.
Ο κ. Καραμέρος έκανε εκτενή αναφορά στις ομοιότητες της υπόθεσης του Ελληνικού, με αυτές των δυο εμπορικών κέντρων στο Μαρούσι, τονίζοντας ότι αποτελεί μείζον θεσμικό θέμα για την αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η επένδυση στο Ελληνικό.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρχίσει ακόμα για τον επενδυτή.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη.
Κύριε Πρόεδρε Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

“Θα ξεκινήσω με μια αναδρομή. Το 2004 κατασκευάστηκαν στον βόρειο τομέα και το Μαρούσι για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων και υπό συνθήκες αφόρητης πίεσης από την Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή δύο τεράστια κέντρα τύπου, το ένα αυθαίρετο και το άλλο υποτίθεται προσωρινό και λυόμενο, αλλά και 240 κατοικίες που υπολειτούργησαν ως δημοσιογραφικό χωριό.
Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αυθαίρετο κέντρο τύπου που δεν λειτούργησε ποτέ ως τέτοιο μετατράπηκε στο γνωστό The Mall, το δημοσιογραφικό χωριό που υπολειτούργησε πωλήθηκε ως συγκρότημα κατοικιών Ήλιδα και το λυόμενο προσωρινό κέντρο τύπου μετατράπηκε στο Golden Hall και έφτασε με διάφορες μεθοδεύσεις να λειτουργεί και τέλος να αποτελέσει την πρώτη ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά.
12 χρόνια μετά στην υπόθεση αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η μεθοδολογία και ο επενδυτής ίδια και απαράλλακτα. Τότε ήταν η πίεση τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, τώρα είναι το μνημόνιο η αξιολόγηση και η δόση. Τότε ήταν μια πρόθυμη κυβέρνηση τώρα μια κυβέρνηση που εκβιάζεται μπροστά σε ένα υπέρτερο εθνικό διακύβευμα δημοσιονομικής επιβίωσης.
Και αύριο τι; Αν ο επενδυτής βάλει στο μάτι π.χ το ΟΑΚΑ, που μπήκε στο υπερταμείο ποιός μας εγγυάται ότι δεν θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση η εκχώρησή του;
Και η αυτοδιοίκηση;
Υπάρχει η εμπειρία του Αμαρουσίου και δεν είναι καλή. Και εκεί επένδυση και ανάπτυξη ευαγγελίζονταν και υπερασπίζονταν κάποιοι και μόνος ωφελημένος ήταν ο ίδιος επενδυτής.
Τα προβλήματα μεγάλα και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης μηδαμινά. Μέχρι και ευνοϊκό καθεστώς για τα δημοτικά τέλη μεθοδεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια με χαμένους προφανώς τους Δημότες της περιοχής της «επένδυσης».
Οι γειτονικές αγορές του Αμαρουσίου της Κηφισιάς και ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας, υπέστησαν καθίζηση με χιλιάδες χαμένες θέσεις μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων.
Η υπερτοπική κυκλοφορία, η υποβάθμιση των αστικών υποδομών και του περιβάλλοντος τεράστια. Ένα ιλουστρασιόν καταναλωτικό τίποτα.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι λοιπόν δεν Θα είναι στο εξής μπάτλερ ή τροχονόμοι του επενδυτή όπως συνέβη στα βόρεια προάστια.
Από την άλλη πλευρά, εμείς εδώ σήμερα ακόμα και αν κάποιοι προερχόμαστε από τα κινήματα οφείλουμε να μιλήσουμε και να λειτουργήσουμε αυτοδιοικητικά και θεσμικά.
Ρεαλιστικά και όχι μαξιμαλιστικά χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί αυτό γινόταν 16 χρόνια τώρα με το Ελληνικό και φτάσαμε ως εδώ με την δημιουργία καζίνο στην καρδιά της Αττικής να είναι μια και μόνο παράγραφος της σύμβασης με μελλοντικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Αττική αλλά ακόμα και το νομό Κορινθίας!!
Είναι εξόχως προβληματικό για την Δημοκρατία και τους θεσμούς να εκβιάζονται κυβερνήσεις, Δήμαρχοι (βλέπε Χρήστος Κορτζίδης).
Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να ξέρει ο επενδυτής ότι θα διαπραγματευτεί και με την Περιφέρεια Αττικής.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτική πολεοδόμηση στην ιστορία της χώρας και το ζήτημα δεν έχει αρχίσει καν.
Εμείς αποδείξαμε ότι δεν είμαστε εκκρεμές της οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Η περιφερειάρχης σταμάτησε την δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου στο Φάληρο.
Ομοίως και στο Ελληνικό έχουμε ήδη αντιδράσει. Χρησιμοποιήσαμε ένδικα μέσα και έχουμε παραιτηθεί από το ΔΣ της Ελληνικό ΑΕ.
Υπάρχουν ερωτήματα μείζονα και ελάσσονα.
Τι θα γίνει με τα 300 στρέμματα που εξασφάλισε η κυβέρνηση επιπλέον της αρχικής σύμβασης για περισσότερο πράσινο;
Θα ξηλωθεί η όχι ο αεροδιάδρομος ώστε το πράσινο να είναι βλάστηση με ανάπτυξη και όχι επιφανειακό ντεκόρ;
Τι θα γίνει με τα 43 στρέμματα του δημόσιου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Αττικής.;
Ποιό χαρακτήρα θα έχει ο φορέας διαχείρισης του πάρκου. Θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και ποιος θα πληρώνει την συντήρηση;
Που θα πάει το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ που φιλοξενεί σήμερα το ¼ των λεωφορείων της Αττικής;
Αυτά και άλλα πολλά είναι αντικείμενα συστηματικής δουλειάς, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης.
Η προγραμματική θέση της παράταξης μας, «Δύναμη Ζωής», για το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού ήταν και είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η ήπια ανάπτυξη. Η άποψη της παράταξης δεν αλλάζει όχι για να αποφύγουμε την στείρα κριτική που συνεχίζει να ξιφουλκεί με μοτίβο «άλλα λέγατε άλλα κάνατε» αλλά γιατί τοποθετούμαστε θεσμικά πάντοτε προς όφελος των πολιτών τους οποίους και εκπροσωπούμε.
Γνωρίζουμε πολύ καλά την ζώσα οικονομική πραγματικότητα, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή του πιο πρόσφατου μνημονίου και τις διαφοροποιήσεις που επιβάλλουν τα αποτελέσματα της οικονομική κρίσης στον αρχικό σχεδιασμό μας.
Για την Περιφέρεια Αττικής, υπήρξε εξαρχής αντίθεση και στις δύο απόλυτες λογικές που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε πρέπει να ξεπουλήσουμε την έκταση ούτε να μένει στο Δημόσιο αναξιοποίητη.
Η αξιοποίηση του Ελληνικού πρέπει να αποτελέσει μέρος της γενικότερης ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου”.

kondylispapanikolaou-580x398

Δυναμίτη στην επένδυση του ομίλου Λάτση στο Ελληνικό βάζουν οι Δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας

 Ο Ανδρέας Κονδύλης και ο Γιώργος Παπανικολάου ετοιμάζονται να εμποδίσουν με κάθε νόμιμο μέσο την μεταβίβαση της έκτασης στη Lamda Development. “Θα μας βρουν απέναντι να διεκδικούμε τα συμφέροντα των Δήμων μας, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά από την επικείμενη επένδυση” λέει στην Real News και στο δημοσιογράφο Κασσιανό Τζέλη, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

“Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα με δικηγόρους και μηχανικούς να εξετάσουμε και ναπροσβάλουμε, δικαστικά αν χρειάζεται, τα σχέδια” λέει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Οι δύο Δήμαρχοι τονίζουν, ότι ενώ έχουν ζητήσει επανειλημμένως το περιεχόμενο των μελετών και των σχεδίων για το τι πρόκειται να γίνει στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Κλήθηκαν να μελετήσουν εκατοντάδες σελίδες με κρίσιμες νομικές και τεχνικές παραμέτρους και λεπτομέρειες μέσα σε λίγες ώρες.

“Αρνηθήκαμε αυτήν την εξευτελιστική πρόταση” λένε οι δυο Δήμαρχοι, “πώς θα προλάβουν να τα μελετήσουν οι σύμβουλοί μας, είμαστε κυριολεκτικά στο σκοτάδι. Κανένας στοιχειωδώς σοβαρός διάλογος δεν έχει γίνει για ένα ζήτημα που θα καθορίσει την τύχη της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες”.

Κονδύλης και Παπανικολάου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα δώσουν λευκή επιταγή σε κανέναν κι ότι χρειάζεται σοβαρή και ειλικρινής διαβούλευση για να πάρουν οι δυο Δήμοι τα ανταποδοτικά οφέλη που τους αναλογούν.

“Πώς θα γίνουν όλα αυτά μέχρι το τέλος Ιουνίου που θα κατατεθεί η επίμαχη σύμβαση στη Βουλή” αναρωτιούνται. Επικαλούνται επίσης τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το τίμημα (915 εκ. €) ιδίως όσον αφορά στην εκ των υστέρων προσθήκη του καζίνο στη συμφωνία, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχει ζήτημα νόθευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού.

real

Δεν δέχονται σε καμία περίπτωση τη δημιουργία ιδιωτικού φορέα που θα ανήκει στον επενδυτή και θα εκμεταλλεύεται τους κοινόχρηστους χώρους (μητροπολιτικό πάρκο, δρόμους, παραλίες κλπ.) και ζητούν να υπάρχει έλεγχος και από το δημόσιο και από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Καθιστούν σαφές ότι δεν είναι κατά της επένδυσης αλλά θέλουν να διασφαλίσουν οφέλη για το κοινωνικό συμφέρον και την ανταποδοτικότητα της επένδυσης στις τοπικές κοινωνίες (θέσεις εργασίας κλπ.).

Τέλος κρούουν τονκώδωνα του κινδύνουγια την άρον άρον προώθηση της σύμβασης στη Βουλή, χωρίς την απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ενδεχομένως μπορεί να καταπέσει στη συνέχεια στο ΣτΕ ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ενεργοποιηθούν λεόντειες ρήτρες υπέρ του επενδυτή.

Κονδύλης και Παπανικολάου λένε κι άλλα πολλά στην Real News που κυκλοφορεί, για την επένδυση του ομίλου Λάτση στο Ελληνικό που θα αλλάξει τις ζωές  (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;) όλων εμάς που ζούμε στα νότια προάστια και όχι μόνο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.