”Μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο καταλαβαίνεις ότι όλες οι διαφορές δέρματος, θρησκείας δεν σημαίνουν τίποτα”




(Του Γιώργου Βήχα – Καρδιολόγου, Υπεύθυνου Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού)

Με αφορμή το περιστατικό με την ρατσιστική συμπεριφορά του σεκιουριτά στον ηλεκτρικό θυμήθηκα ένα στιγμιότυπο στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού πριν από ένα χρόνο περίπου.
Ήταν απόγευμα, είχα την βάρδια μου και είχα αρχίσει να βλέπω τους ασθενείς μου. Κάποια στιγμή βγαίνω από το ιατρείο για να πάρω έναν φάκελο από την γραμματεία και βλέπω την εξής εικόνα.

Στον καναπέ στην αίθουσα αναμονής μεταξύ των ασθενών που περίμεναν ήταν και δύο ασθενείς μου που καθόντουσαν ό ένας δίπλα στον άλλον, ΄εκείνος Ελληνας μου είχε εκφραστεί πολλές φορές με θετικά σχόλια για την Χρυσή Αυγή και εκείνη από την Αφρική.

Μέσης ηλικίας και οι δύο. Μόλις αντίκρυσα αυτή την εικόνα είπα στις εθελόντριες της γραμματείας να τους αφήσουν και τους δύο τελευταίους. Πράγματι εξέτασα όλους τους υπόλοιπους ασθενείς και για δύο ώρες περίπου καθόντουσαν δίπλα δίπλα. Κατά διαστήματα έβγαινα και τους παρατηρούσα.

Στην αρχή εκείνος έδειχνε έκδηλα την αμηχανία του και ήταν φανερό πως ένιωθε ”περίεργα”. Εκείνος με πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, και κεινη το ίδιο, αλλά πιό παλιό. Μετά από πολύ ώρα τους βλέπω να μιλάνε μεταξύ τους και περνώντας από δίπλα τους άκουσα εκείνον να περιγράφει την πρόσφατη δύσκολη νοσηλεία του στο νοσοκομείο και εκείνη να τον παρηγορεί λέγοντας του πως ” ο χρόνος όλα τα γιατρεύει”.

Δεν χόρταινα να τους παρατηρώ! Στο τέλος πέρασε πρώτος εκείνος στο ιατρείο. Αφού συζητήσαμε για την υγεία του και τον εξέτασα , όσο περιμέναμε να του φέρουν τα φάρμακα από την διπλανή αίθουσα, τον ρώτησα χωρίς περιστροφές: ” πως ένιωσες που ήσουν τόση ώρα δίπλα σε αυτή τη γυναίκα; γνωρίζω τις ρατσιστικές σου απόψεις γι αυτό σε ρωτάω.”

Ξαφνιάστηκε. Δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Χαμήλωσε το κεφάλι και ψέλλισε: ”μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο καταλαβαίνεις ότι όλες οι διαφορές δέρματος, θρησκείας δεν σημαίνουν τίποτα. Ο άνθρωπος μετράει και η ψυχή που κουβαλά. Αυτό κατάλαβα σήμερα.” Από τότε εκείνος δεν μου ξαναμίλησε ποτέ για την Χρυσή Αυγή ή οτιδήποτε παρόμοιο.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.