Aπάντηση στο δημοσίευμα για τα δημοτικά τέλη
Aπάντηση από το δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης  στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, το οποίο ανέφερε ότι “πήραν τον ανήφορο τα δημοτικά τέλη”. 

Τους λόγους εξίσωσης των δημοτικών τελών στον ενιαίο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης εξηγεί με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του δήμου.

1 Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει το κάθε νοικοκυριό αφορούν αποκλειστικά την καθαριότητα και τον φωτισμό. Αν δεν έχουμε έσοδα δεν έχουμε καθαριότητα.

2 Στον ενιαίο δήμο εδώ και 5 χρόνια αντί για την ίδια υπηρεσία καθαριότητας να πληρώνουν όλοι οι πολίτες το ίδιο, στο Ελληνικό πλήρωναν 0,86 και στην Αργυρούπολη 1,15 . Ειλικρινά υπάρχει πολίτης που το θεωρεί δίκαιο και ισόνομο αυτό ή θα επικρατήσει η λαϊκίστικη άποψη της αντιπολίτευσης που ζητάει να πληρώσουν διαφορετικά τέλη οι κάτοικοι μας;

3  Από 1η Γενάρη του 2016  ο ΕΣΔΝΑ διπλασιάζει την τιμή που πληρώνουμε στην χωματερή  για  τον τόνο , από 45 ευρώ σε 80. Τον απαράδεκτο αυτόν διπλασιασμό θα τον πληρώνουν ποιοι; Οι κάτοικοι της Αργυρούπολης που ήδη πλήρωναν 30% πιο ακριβά τέλη; Δεν είναι λογικό να εξισωθούν και οι κάτοικοι του Ελληνικού στην ίδια τιμή ώστε όλοι οι δημότες να πληρώνουν για τα σκουπίδια το ίδιο, ισότιμα και ισόνομα;

4 Αν μείνουμε στα διαφορετικά τέλη με την αύξηση που γίνεται στην χωματερή, ο δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην αποκομιδή των σκουπιδιών, κινδυνεύουμε με κατάρρευση. Θα υποχρεωθούμε επίσης να προσλάβουμε λιγότερους 8μηνητες.

5Η αύξηση είναι μηδαμινή και μιλάμε για 1,93 ευρώ σε κάθε λογαριασμό για σπίτι 80 τ.μ.  Να σημειωθεί πως για την ΕΡΤ πληρώνετε 3 ευρώ χαράτσι σε κάθε λογαριασμό και ορισμένοι σας παραπληροφορούν για λίγα παραπάνω σεντς που αφορά την καθαριότητα της πόλης και της γειτονιάς σας.

Τα τέλη μας ήταν και είναι τα χαμηλότερα στην Αττική.

 

 Δήμος Αλίμου  Γλυφάδας Π. Φαλήρου Ν. Σμύρνης Καλλιθέας Ελλ.-Αργυρ.
 Οικίες

1,83

1,45

1,21

1,55

1,33

1,15

Καταστήματα

4,23

4,9

3,53

4,65

4,32

2,90

Φίλες και φίλοι ,

 Η εξίσωση στα 1,15 ευρώ είναι μια έντιμη και δίκαιη απόφαση για όλους.

Αν δεν συμβεί αυτό ο δήμος δεν θα μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια και να προσλάβει 8μηνους  εργάτες καθαριότητας, αφού οι προσλήψεις εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τα τέλη.

Οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για μια ασήμαντη αύξηση που ως δήμος όμως την έχουμε ανάγκη. Να διχάσουν τον κόσμο για μικροπολιτικούς λόγους, να χωρίζουν σε Βόρειους και Νότιους τους δημότες μας.

Τέλος να σημειωθεί πως θα αγοράσουμε νέους κάδους που μετά από χρόνια θα αντικαταστήσουν τους παλιούς που είναι σάπιοι και χαλασμένοι.

Θα πάρουμε νέο μηχανοκίνητο εξοπλισμό για την καθαριότητα που θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Το δημοσίευμα του “Ελεέθερου Τύπου”

Στους δήμους χτυπάνε τέλια και στους δημότες… τέλη

Αυξήσεις των δημοτικών τελών που επιβάλλονται και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίζουν ήδη ή σχεδιάζουν πολλοί δήμοι της χώρας επικαλούμενοι την οικονομική ασφυξία που πλήττει τη χώρα, τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τα ήδη ισχύοντα.

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σημάνει συναγερμός μετά την υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση, καθώς τα οικονομικά του δεδομένα δεν επέτρεπαν το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το έτος 2015! Ο ίδιος δήμος έχει ήδη επιβάλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% και αναζητά άλλους τρόπους εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του. Μεταξύ άλλων, προτείνεται δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως χορηγείται με δυσβάστακτο επιτόκιο 4,5% ή και μεγαλύτερο.
Αυξήσεις έως και 10% επέβαλε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ να αντιπροτείνει λύσεις για την εξασφάλιση εσόδων χωρίς να πληγούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά. Στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκαν αυξήσεις τελών που φθάνουν το 9%.

Τον ανήφορο πήραν τα δημοτικά τέλη και στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Τα τέλη για κατοικίες αυξήθηκαν κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης. Η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25% και αυτή επιβάλλεται και στις δύο περιοχές του εκ συνενώσεως δήμου.

Παράτυπο

Θεωρητικώς, οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα. Τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.
Για παράδειγμα, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη δεν επικαλείται στη σχετική απόφαση τα ελλείμματά του, αλλά «τη μεγάλη μείωση των εισπραττόμενων εσόδων από τα τέλη καθαριότητας από το 2011 και ύστερα», τις προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητας για δημόσια κτίρια και υποδομές και το μεγάλο αριθμό κλειστών επιχειρήσεων και οικιών που φυσικά δεν πληρώνουν ούτε τη ΔΕΗ, αν και είχαν προϋπολογιστεί τα σχετικά έσοδα.

Βάσει προγράμματος

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των δημάρχων της Αττικής, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας προσπάθησε να ωραιοποιήσει κάπως την εικόνα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (βασικό στοιχείο της επιχορήγησης προς δήμους) υλοποιείται όπως ήταν προγραμματισμένη και πρόσθεσε: «Η πεποίθηση του υπουργείου είναι πως έως το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού. Οι υποχρεώσεις έως το τέλος του χρόνου είναι περίπου 323 εκατ. και εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν. Σε αυτές υπολογίζεται και το ποσό για τα παρακρατηθέντα των δήμων».
Ο κ. Μπαλάφας προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την Οικονομική Βιωσιμότητα των δήμων και των άλλων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και «αποκάλυψε» ότι εκτός του Δήμου Σαλαμίνας, που ήδη εντάχθηκε επίσημα σε πρόγραμμα εξυγίανσης, υπάρχουν δύο ακόμη που δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμό για το έτος που τελειώνει: Οι Δήμοι Γόρτυνας και Φαιστού στην Κρήτη.

Πάντως, σε επικοινωνία που είχε με τον «Ε.Τ.», ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Αρμουτάκης μας δήλωσε ότι βρέθηκε τρόπος να κλείσει ο προϋπολογισμός, ενώ συμφωνήθηκε η λήψη δανείου 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί εάν θα επιβληθούν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το ερχόμενο έτος.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ – e-typos.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.