Νομιμοποίησαν τις καντίνες στο Καβούρι




Εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινούν οι υπηρεσίες του Δήμου, για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση που αφορά στον Ελληνικό Στρατό.

Οι 5 καντίνες στο Καβούρι έχουν μια απίστευτη ιστορία: Είναι εμφανώς παράνομες, έχουν τοποθετηθεί σε εντελώς λάθος μέρος, έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις και κάποιες από αυτές χρωστάνε στον Δήμο εκατομμύρια ευρώ με υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια. Παράλληλα, ορισμένες από αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πολύ πρόσφατα να μεταφερθούν, ενώ “δέσμευση” της δημοτικής αρχής είναι άλλες να καταργήσει και άλλες να μετακινήσει.
Κι όμως, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τις “τακτοποιήσει” σύμφωνα με το σχετικό νόμο, με άλλα λόγια να τις “νομιμοποιήσει” όπως είθισται να λέγεται.
Ο λόγος είναι ακόμη πιο παράλογος: Για να σβηστούν τα πολεοδομικά πρόστιμα που επέβαλαν οι υπηρεσίες του Δήμου στον …Δήμο! Πρόκειται για πολεοδομικές παραβάσεις στις οποίες προχώρησαν οι χρήστες των καντινών, τα πρόστιμα για τις οποίες ανέρχονται σε 1.380.000 ευρώ και τα οποία πρέπει να πληρώσει ο …ιδιοκτήτης, δηλαδή ο Δήμος.
Και επειδή ο δήμος “δεν μπορεί να πληρώσει”, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο μόνος τρόπος για να τα …σβήσει, είναι να τα νομιμοποιήσει! Και αφού τα νομιμοποιήσει, μπορεί να τα κατεδαφίσει ή να τα αλλάξει θέση. Εδώ οι προθέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής θολώνουν, καθώς ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο για το μέλλον. “Εδώ είμαστε να αποφασίσουμε” είπε αόριστα.
Το απίστευτο αυτό μπάχαλο απλώς υπογραμμίζει το καθεστώς ασυδοσίας μέσα στο οποίο κάποιοι επιτήδειοι με “δόντια” στον Δήμο, γνωριμίες και μεγάλο θράσος λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια. Το χειρότερο είναι ότι διαχρονικά ο Δήμος και η τωρινή διοίκηση δεν δείχνει την απαραίτητη πυγμή για να σταματήσουν διά παντός οι παρανομίες και να ξηλωθούν τα απαράδεκτα παραπήγματα που λειτουργούν παράνομα, εμποδίζουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές, θησαυρίζουν πολλές φορές σε βάρος του Δήμου και έχουν γίνει “κράτος εν κράτει”.
Οι επιλογή τακτικής πάντως της δημοτικής αρχής να νομιμοποιήσει τις παρανομίες προκειμένου να τις τιθασεύσει αμφισβητήθηκε έντονα. Με έγγραφό τους και προφορική παρέμβαση της Άννας Σκουλούδη, οι Σύλλογοι της Βούλας αντέδρασαν στην επιλογή της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι η διαδικασία πρέπει να αναβληθεί, σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου.
Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Θάνος Ματόπουλος, τονίζοντας ότι μερικές από τις νομιμοποιήσεις γίνονται σε χώρους που δεν προβλέπεται.
Ο Δημοσθένης Δόγκας είπε ότι “νομιμοποιείται κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί” και κάλεσε “να πληρώσουν τα πρόστιμα οι κύριοι της Βουλιαγμένης που άφησαν αυτή την κατάσταση να δημιουργηθεί”. Ακόμη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης εξέφρασε την ανησυχία, μήπως η “τακτοποίηση” αυτή τελικώς δηλώνει την πρόθεση της δημοτικής αρχής να επεκταθεί η εμπορευματοποίηση στην περιοχή.

3vita.gr – Γιώργος Λαουτάρης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.