Απενεργοποιείται η βόμβα για το «Grand Resort»




Toυ Αργύρη Δεμερτζή (enet.gr)

«Στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει ρύθμιση αύξησης του συντελεστή δόμησης και ανέγερσης κτιρικών και άλλων εγκαταστάσεων στην παραλία, για ξενοδοχειακή μονάδα του Λαγονησίου».

Στο «Grand Resort» υπάρχουν εγκαταστάσεις που ελέγχονται για πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση στην «Ε», επίσημη πηγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος σπεύδει να απενεργοποιήσει τη βραδυφλεγή βόμβα, που βάζει στην κυβέρνηση μια «αδέσποτη» ευνοϊκή ρύθμιση για την ξενοδοχειακή μονάδα «Grand Resort Lagonisi». Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντοπίζεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ δεν υπάρχει στο πρωτότυπο κείμενο ούτε στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο συζητήθηκε ήδη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και εντός της εβδομάδας μπαίνει στο στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης στη Βουλή. Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αποκαλύπτει το θέμα καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως «σκανδαλώδη» και φωτογραφική», ενώ το περιεχόμενό της αποτελεί αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, καθώς κατατέθηκε ήδη σχετική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιός το έκανε;

Αρμοδίως δεν αμφισβητείται η ύπαρξη της συγκεκριμένης ρύθμισης. Ετσι από την πλευρά της κυβέρνησης ανοίγει θέμα ανάληψης ευθύνης και επίσημων εξηγήσεων, για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και τον τρόπο που αυτή επιχειρήθηκε μέσω της συνοδευτικής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να προωθηθεί στη Βουλή. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που με κατηγορηματικό τρόπο αποκηρύσσει την επίμαχη ρύθμιση, προστίθεται και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο φέρεται να παίρνει σαφείς αποστάσεις από το θέμα. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν προς το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι το ζήτημα άπτεται των Ειδικών Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου, των λεγόμενων ΕΤΑΔ, η αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ παραμένει άγνωστο εάν υπήρξε συνεννόηση ή αιφνιδιασμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφέρουν ότι είναι γνωστό πως η ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής μονάδας «Grand Resort Lagonisi» βρίσκεται σε πολυετή διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις. Λόγοι περιβαλλοντικής προστασίας, πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων αλλά και τοπικών αντιδράσεων δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί στο σύνολό του το κτιριακό πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε με τη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε για τη συγκεριμένη τουριστική επένδυση το 2003, επί Ακη Τσοχατζόπουλου, υπουργού Ανάπτυξης. Επίσης είναι γνωστό και έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιογραφική επικαιρότητα ότι στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις που ελέγχονται για μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις και αυθαιρεσίες, οι οποίες δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν επί ουδενί τρόπο, εφόσον υπερβαίνουν τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης και όρους δόμησης στην περιοχή. Εκτιμάται βάσιμα λοιπόν ότι επιχειρήθηκε με την επίμαχη ρύθμιση να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές από το παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο δημάρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, ο οποίος έχει στα χέρια του το κείμενο της επίμαχης ρύθμισης, με την υπογραφή του αρμόδιου διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δήλωσε στην «Ε»: «Η ρύθμιση προβλέπει αύξηση των συντελεστών δόμησης, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Λαγονήσι προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις και οι παρανομίες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο χώρο, “Τουρισμού και Αναψυχής Λαγονησίου”. Ειδικότερα προβλέπεται πως ο συντελεστής δόμησης για ξενοδοχείο-κατοικίες από 0,10 ανεβαίνει στο 0,13, για συνεδριακό χώρο από 0,015 σε 0,02 και επί της συνολικής έκτασης από 0,30 σε 0,40».

Ο κ. Φιλίππου, κάνοντας μεταξύ άλλων σαφές ότι «πρόκειται και για φωτογραφική διάταξη προς όφελος της ξενοδοχειακής μονάδας “Grand Resort Lagonisi”, του ομίλου Μαντωνανάκη», αναφέρει επίσης ότι η επίμαχη διάταξη «ανοίγει την πόρτα, μεταξύ άλλων, και σε συντελεστή δόμησης για τις παραλίες». Συγκεκριμένα λέει ότι με την ίδια ρύθμιση δίνουν συντελεστή δόμησης και στην παραλιακή έκταση 85 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανατολικά του ξενοδοχείου και που μέχρι σήμερα με τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή στην οποία επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις λουομένων (αποδυτήρια, ντους, αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις για εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού κ.λπ.).

Ερώτηση βουλευτών

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας και Χαρά Καφαντάρη, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια εισαγωγής διάταξης που προβλέπει την αύξηση των συντελεστών δόμησης στην περιοχή «Τουρισμού και Αναψυχής Λαγονησίου», αφού πρόκειται «για μια σκανδαλώδη φωτογραφική διάταξη που μόνο σκοπό έχει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και την τακτοποίηση αυθαιρεσιών».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.