Μήνυμα του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης για τα Χριστούγεννα




symeonΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ>

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών
προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αγαπητοί μου αδελφοί,
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και πάλι σήμερα. Ιερή ημέρα. Κορυφαία εορτή. Λαμπρή πανήγυρη της Εκκλησίας. Χαρά και αγαλλίαση των χριστιανών. Χριστός γεννάται! Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος. Κατέρχεται στη γη. Εισέρχεται στην ιστορία. Προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση. Σαρκώνεται «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεώς μας. Για ποιο λόγο; Για χάρη μας. Για τη δική μας σωτηρία. «Δι ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν». Ο άγιος Αθανάσιος, ένας από τους μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους μας, που εμβάθυνε όσο λίγοι στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Λόγου, διδάσκει :

«Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν·
και αυτός εφανέρωσεν εαυτόν δια σώματος,
ίνα ημείς του αοράτου Πατρός έννοιαν λάβωμεν·
και αυτός υπέμεινε την παρ’ ανθρώπων ύβριν,
ίνα ημείς αθανασίαν κληρονομήσωμεν».

Δηλαδή : Ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς οι άνθρωποι θεοί κατά χάριν. Αυτός μάς φανερώθηκε με σώμα, για να γνωρίσουμε εμείς τον αόρατο Θεό και Πατέρα. Αυτός υπέμεινε βρισιές από τους ανθρώπους, για να μπορέσουμε εμείς να κληρονομήσουμε την αθανασία.

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ είναι η αγάπη του Θεού! Το μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως είναι πρωτίστως μυστήριο αγάπης. Η κατά σάρκα γέννηση του Κυρίου Ιησού μάς αποκαλύπτει την άπειρη αγάπη του Θεού και Πατέρα μας. Ο Λόγος του Θεού, κατά τον άγιο Αθανάσιο, «κατά φιλανθρωπίαν και αγαθότητα του εαυτού Πατρός διά την ημών σωτηρίαν εν ανθρωπίνω σώματι ημίν πεφανέρωται».
Μεγάλη όμως είναι και η αξία του ανθρώπου. Η ενανθρώπηση του Κυρίου μας δεν αποκαλύπτει μόνο το μέγεθος της αγάπης του Θεού· αναδεικνύει παράλληλα και τη δική μας αξία. Όταν ο Θεός αποστέλλει στον κόσμο τον Υιό Του για χάρη μας· όταν καταδέχεται να προσλάβει και να ενώσει με τη θεία φύση Του τη δική μας ανθρώπινη φύση, αυτό δηλώνει και την αξία πού έχουμε οι άνθρωποι.
Όλοι οι άνθρωποι χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις. Όποιοι κι αν είμαστε. Όπου κι αν κατοικούμε. Όποιο κι αν είναι το χρώμα του δέρματός μας. Όποιο κι αν είναι το μορφωτικό μας επίπεδο. Όποια κι αν είναι η στάθμη του πολιτισμού μας. Όποια κι αν είναι η οικονομική μας κατάσταση.
Και την αξία που αποδίδει ο ίδιος ο Θεός στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, οφείλουμε να την αναγνωρίζουμε κι εμείς.
• Να τιμούμε κάθε άνθρωπο.
• Να σεβόμαστε και να μην παραβιάζουμε τα απαράγραπτα δικαιώματά του.
• Να συμπονούμε και να συντρέχουμε κάθε άνθρωπο στον πόνο, στη δυστυχία, στην ανάγκη του.
• Να βλέπουμε στο πρόσωπο κάθε ταπεινού και κάθε καταφρονεμένου τον ίδιο τον Χριστό.

Ο ΛΟΓΟΣ του Μεγάλου Αθανασίου επισημαίνει και τον σκοπό της θείας Ενανθρωπήσεως : Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μπορέσουμε εμείς οι άνθρωποι να «θεοποιηθούμε». Να φτάσουμε, δηλαδή, σε αυτό που ονομάζουμε θέωση. Να πραγματώσουμε το «καθ’ ομοίωσιν». Να γίνουμε κατά χάριν, σύμφωνα με τον λόγο του αποστόλου Πέτρου, κοινωνοί της θείας φύσεως (Β’ Πέτρ. 1,4).
Πόσο μεγάλος, πόσο υψηλός ο προορισμός μας, αδελφοί μου!  Κι εμείς, δυστυχώς, οι Χριστιανοί αντί να αγωνιζόμαστε για να τον πραγματοποιήσουμε, τον ακυρώνουμε καθημερινά με την αδιαφορία μας. Με την ασυνέπειά μας. Με την προκλητική, πολλές φορές, αθέτηση των εντολών του Χριστού μας. Έτσι γινόμαστε αιτία, όπως γράφει ο απόστολος Παύλος, να διασύρεται το όνομα του Θεού (Ρωμ. 2,24). Να χλευάζεται η πίστη. Ν᾽ αμφισβητείται η αναγεννητική δύναμη του Ευαγγελίου.

Αδελφοί μου,
ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ εφέτος στην προσέγγιση του νοήματος των Χριστουγέννων ο λόγος του Μεγάλου Αθανασίου. Και καθώς σήμερα εορτάζουμε την κορυφαία εορτή της Εκκλησίας μας, ο λόγος του θεοφώτιστου διδασκάλου θα πρέπει να αγγίξει τις ψυχές μας.
«Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν»!
• Οι χριστιανοί τιμούμε και σεβόμαστε τον άνθρωπο, την εικόνα του Θεού.
• Οι χριστιανοί στεκόμαστε κοντά στον άνθρωπο, τον όποιον άνθρωπο, αφού κοντά σε όλους μας ήρθε και στάθηκε ο Θεάνθρωπος Κύριος.
• Οι χριστιανοί απλώνουμε το χέρι της αγάπης και συντρέχουμε κάθε άνθρωπο, αφού από αγάπη για τον καθένα μας έγινε άνθρωπος ὁ Χριστός. 

Με μια τέτοια στάση ζωής, αυτήν που υπαγορεύει το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, ανταποκρινόμαστε και στον σκοπό της θείας Ενανθρωπήσεως. Γινόμαστε θεοί κατά χάριν!

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !
Ο Επίσκοπός σας
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.