Bάρκιζα: Χειροπέδες σε ηγετικό μέλος διεθνούς οργάνωσης που έκανε λαθρέμπορο πετρελαιοειδών




Σε υπερπολυτελή βίλα στη Βάρη ζούσε ένας 48χρονος Ιταλός, ο οποίος καταζητείτο ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που κάνει λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών με κέρδη που ξεπερνούν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, ο 48χρονος είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα και διήγαγε υπερπολυτελή βίο. Διέμενε με την οικογένειά του σε μία βίλα αχανούς έκτασης ενώ κινείτο με πλήθος πανάκριβων αυτοκινήτων. Σε δημοσιεύματα του διεθνή τύπου για την εγκληματική οργάνωση στην οποία φέρεται να συμμετείχε αναφέρεται ότι τα κέρδη από το λαθρεμπόριο «ζαλίζουν».

Το κύκλωμα φέρεται να διατηρούσε δεξαμενόπλοια, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιρειών. Προμηθευόταν δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης από αχρησιμοποίητα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας και τα τοποθετούσε σε πλοία ιδιοκτησίας της που φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου σε λιμάνια της Βενεζουέλας.

Στη συνέχεια τα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν τα προϊόντα πετρελαίου απενεργοποιούσαν τα συστήματα προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να ιδιοποιηθούν το φορτίο εξαπατώντας τους ναυλωτές.



Από τη δράση τους ζημιώθηκαν οι ναυλωτές της «νόμιμης» ναυτιλιακής εταιρίας όσο και το κράτος της Βενεζουέλας. Τα κέρδη τους εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 21 δισ. δολάρια.

Ηγετικό μέλος ήταν ο 48χρονος Ιταλός που ήρθε στη χώρα μας για να κρυφτεί. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής τον εντόπισαν χθες, Παρασκευή (29/03), στην παραλιακή, στο ύψος της Βάρκιζας και του πέρασαν χειροπέδες. Σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Interpol.

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Από την Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη χθες, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, κατόπιν ενδελεχών ερευνών, σε περιοχή της Βάρκιζας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, με έδρα χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκδοθείσα ερυθρά αγγελία από την INTERPOL και με πληροφορίες από Αρχές του εξωτερικού, ο αλλοδαπός ήταν ηγετικό μέλος της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών διεθνώς.

Η εν λόγω οργάνωση, ως ιδιοκτήτρια δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών, φόρτωνε προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και επετύγχανε την ιδιοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα.

Ειδικότερα, προμηθεύονταν συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης και αναγνώρισης από ακινητοποιημένα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια της Ασίας, τις τοποθετούσαν στα δεξαμενόπλοιά τους, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τις απενεργοποιούσαν, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν τους ναυλωτές.

Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., ζημιώνοντας τόσο τους ναυλωτές όσο και το κράτος τους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.