Ο Κασσελάκης, οι Χούθι και η αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη)




Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η υποκρισία και η σκόπιμη αμνησία. Έτσι, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία του για την συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας σε πολυεθνική δύναμη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος. Αλλά ξεχνά ότι το δικό του κόμμα έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επιχείρησε τυχοδιωκτικά να εμπλακεί πουλώντας πυρομαχικά και λάμβανε μέρος σε διεθνείς αποστολές εκτός συνόρων.

Ως γνωστόν, η ελληνική φρεγάτα θα επιχειρήσει στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν είκοσι χώρες.

Είναι επίσης γνωστό πως οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύουν πυραύλους και drones, βάζουν στο στόχαστρό τους ή καταλαμβάνουν εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα να απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία και ευημερία. Αλλά κυρίως απειλείται η ζωή των ναυτικών.

Υποτίθεται ότι οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία που πλέουν προς το Ισραήλ. Αλλά στην πραγματικότητα επιτίθενται γενικώς. Σε μία περίπτωση κατέλαβαν εμπορικό πλοίο που έπλεε από την Τουρκία προς την Ινδία, δεν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας και δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.



Επομένως, οι Χούθι, που από το 2014 ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, μετέχουν στον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ, μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Πολλές χώρες και εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τα ταξίδια στην περιοχή, αναζητώντας άλλες θαλάσσιες οδούς.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο. Και επομένως έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των θαλασσίων οδών και την προστασία της ζωής των ναυτικών.

Ταξίδια με… φιλάκια στους Χούθι!

Αλλά μόλις ανακοινώθηκε ότι φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα λάβει μέρος στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών και της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να αραδιάσει μια σειρά κοινοτοπίες.

Αδιαφορώντας για την ανάγκη η Ελλάδα να προασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα όπου γης, αλλά και να μην απέχει από διεθνείς δράσεις από τις οποίες, στο κάτω-κάτω, επωφελείται, ο κ. Κασσελάκης μας είπε πως «προτεραιότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Και πως «ο  ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή – πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».

Μας είπε δηλαδή ότι τα ελληνικά πλοία θα ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνοντας… φιλάκια στους Χούθι και με τους καπετάνιους τους να λαμβάνουν μέρος σε κάποια… διπλωματική δραστηριότητα!

Προσθέτει, βέβαια, ο κ. Κασσελάκης πως «πέραν των στρατιωτικών πρωτοβουλιών η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικές ενέργειες για την ειρήνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις».

Μάλιστα! Αλλά στο μεταξύ τι προτείνει να συμβεί ο κ. Κασσελάκης; Να διακόψουν όλοι τα ταξίδια για να κάνουν το χατίρι των Χούθι;

Κόλαση επί της γης

Οι συγκρούσεις στην Υεμένη ξεκίνησαν το 2014 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα από τους αντάρτες Χούθι. Τον Μάρτιο του 2015 έχει σχηματιστεί μια στρατιωτική συμμαχία κρατών υπό την διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι με τη δράση τους είχαν ήδη προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, με χιλιάδες νεκρούς αμάχους και μαστιζόμενη από την πείνα και τις επιδημίες χολέρας. Αλλά και με εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, φθάνοντας φυσικά στην Ευρώπη – και στην Ελλάδα.

Μιλάμε για την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, καθώς ο εμφύλιος διαρκεί πλέον σχεδόν δέκα χρόνια, η οικονομία έχει καταστραφεί, το ίδιο και οι υποδομές, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να αντιμετωπίσει τον λιμό, τις επιδημίες, τις ελλείψεις σε καθαρό νερό και αποχετευτικά συστήματα.

Πάνω από οκτώ εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται και υποχρεώνονται σε εξαναγκαστική εργασία. Σύμφωνα με τη UNICEF, η Υεμένη είναι το χειρότερο μέρος στον κόσμο για να ζει ένα παιδί.

(Εδώ να σημειώσω πως δεν βλέπω όλα αυτά τα χρόνια να εξεγείρεται κανείς για την κατάσταση στην Υεμένη).

Θα έπρεπε να τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Κασσελάκης, που υποστηρίζει πως η επιχείρηση έπρεπε να τελεί υπό τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, λες και οι χώρες που μετέχουν δεν ανήκουν σ’ αυτούς τους συνασπισμούς. 

Από τον Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησαν οι πολύμηνες και πολύνεκρες εχθροπραξίες της περίφημης Μάχης της Μαρίμπ, του έσχατου οχυρού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Υεμένης, με τους Χούθι να προσπαθούν λυσσαλέα να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Με ένα παιδί να πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από την πείνα ή τις αρρώστιες, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, μιλάμε για την κόλαση επί της γης.

Την ίδια ώρα, οι Χούθι συλλαμβάνουν δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία και τους δολοφονούν με εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετούνται στα αυτοκίνητά τους.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση και μετά από πολλές καταγγελίες στους κόλπους της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, στις 30 Νοεμβρίου του 2017, ψήφισμα για εμπάργκο πώλησης όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς την Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή έφεραν και φέρουν οι Χούθι. Κι’ αυτό, διότι η ανθρωπιστική καταστροφή είχε καταστεί ήδη ανυπόφορη. Όπως ακριβώς και στην σημερινή μεσανατολική κρίση, παρά τις αγριότητες της Χαμάς, η διεθνής κοινότητα καλεί σε προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Εκείνο το ψήφισμα είχαν εγκρίνει όλες οι πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς.

Ήδη από το 2015, ο κ. Τσίπρας και ο συνεταίρος του, υπουργός Άμυνας τότε, κ. Καμμένος, μιλούσαν για την τραγική κατάσταση στην Υεμένη και για τον κίνδυνο ασφάλειας, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης. Με τον κ. Τσίπρα να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε διεθνή διάσκεψη τα γνωστά περί διπλωματίας και προσπάθειας για ειρήνευση.

Στο μεταξύ, όμως, αποφάσιζαν να πουλήσουν πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία. 

«Δεν θα πουλήσουμε ούτε σε τρομοκράτες, ούτε σε όσους εξοντώνουν παιδιά, αλλά σε χώρες με τις οποίες είμαστε στον ίδιο άξονα, και με τη Σ. Αραβία είμαστε στον ίδιο άξονα: μην ξεχνάτε ότι στηρίζει την Αίγυπτο», είπε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου 2017, προσθέτοντας ότι… «η Υεμένη είναι παλιά υπόθεση».

Έτσι, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, σε συνέντευξή του στο «Ντοκουμέντο», ο κ. Καμμένος είπε, αναφερόμενος στην δημόσια διαφωνία του Νίκου Φίλη: 

«Αντιλαμβάνομαι την ηθική διάσταση και τον προβληματισμό του κ. Φίλη και τον προβληματισμό όλων που θέτουν το θέμα αυτό τώρα. Καταρχάς δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα που να απαγορεύει την πώληση στη Σαουδική Αραβία. Όταν έγινε η συμφωνία δεν υπήρχε σχετικός διάλογος. Η Σαουδική Αραβία χτυπούσε τρομοκράτες στην Υεμένη, δεν χτυπούσε το κράτος της Υεμένης και άμαχο πληθυσμό. Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και γι’ αυτό είπα ότι αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε πάλι και να το δούμε. Η δε Σαουδική Αραβία είναι από τους κύριους συνεργάτες της Αιγύπτου, με την οποία έχουμε στενή συμμαχική σχέση. Αλίμονο λοιπόν αν εμείς εκείνη την περίοδο που δεν υπήρχε καμία σκιά δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Θα σας πω όμως τώρα και αυτό που δεν αναλογίστηκε κανείς, πόση ζημιά δηλαδή μπορεί να κάνει στη χώρα μας μια τέτοια συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι στοχοποιείται η χώρα απέναντι σε εκείνους που θα χρησιμοποιούσαν τα πυρομαχικά τα οποία εμείς θα πετούσαμε».

Τότε δηλαδή δεν ήθελαν ούτε συζήτηση για την απόφαση πώλησης (που τελικά ακυρώθηκε λόγω του ψηφίσματος) για να μην στοχοποιηθεί η χώρα. Ενώ τώρα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κανένα τέτοιο πρόβλημα!

Και πάντως είχε πει ο κ. Καμμένος ότι δεν υπήρχε κανένα ψήφισμα (υπήρχαν ήδη δύο), ότι η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ανοίξει πριν από λίγες μέρες (είχαν γίνει άλλες δύο συζητήσεις με ισάριθμα ψηφίσματα) και ότι την περίοδο που ελάμβανε τις αποφάσεις του, δεν υπήρχε καμιά σκιά – ενώ η υφήλιος ολόκληρη μιλούσε για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη!

Συγγνώμη, αλλά κατά τον κ. Κασσελάκη, όταν το κόμμα του ήθελε να πουλήσει πυρομαχικά κατά των Χούθι ήταν καλά, αλλά τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μια αποστολή προστασίας των εμπορικών πλοίων, εναντίον των οποίων επιτίθενται σήμερα οι Χούθι;

Δεν αποτελούσε τότε αυτό επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας και για τα πλοία της που κυκλοφορούσαν στην περιοχή;

Τότε που έφεραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Και, για να μην ξεχνιόμαστε, το κόμμα του δεν ήταν εκείνο που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τον Φεβρουάριο του 2016, αφού τα έκαναν μαντάρα με το μεταναστευτικό; Οι ίδιοι που μας έλεγαν πως «στρατηγικά το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που πρέπει να διαλυθεί», ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης», ότι αγωνίζονται «για μια Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό», ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άχρηστος και επικίνδυνος. Πρέπει να εργαζόμαστε για να διαλυθεί. Από ποιους μας προφυλάσσει το ΝΑΤΟ σήμερα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ», ότι «αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»;

Προφανώς το έφεραν κοντά μας, στο Αιγαίο, για να… το διαλύσουν καλύτερα!

Και όταν, στις 11 Ιουνίου 2016, μεθυσμένοι Βρετανοί ναύτες πολεμικού πλοίου του ΝΑΤΟ που εκτελούσε περιπολίες στο Αιγαίο, διαπληκτίστηκαν και τραυμάτισαν λιμενεργάτη, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο, πώς χαρακτήρισαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός. Μα απλά… «θλιβερό»!

Φαντάζεται κανείς τι θα ακούγαμε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – μας κουβαλήσατε τους δολοφόνους, είστε τσιράκια και όργανα των Αμερικανών, είστε καλοί μαθητές των νατοϊκών επιθετικών επιλογών, υπονομεύετε την ειρήνη, χτυπούν τους λιμενεργάτες μας και άλλα τέτοια…

Θυμίζω, τέλος, στον κ. Κασσελάκη ότι τον Ιούνιο του 2016, από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για την σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο κ. Καμμένος όχι μόνο είχε ταχθεί υπέρ της παράτασης παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Είχε μάλιστα αναφερθεί κυρίως στην νότια διάσταση, με θέατρο επιχειρήσεων τη Μεσόγειο και επίκεντρο τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή. Όπως είχε πει μιλώντας σε δημοσιογράφους, «οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας, τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας, και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ».

Μπήκαν στον άξονα κατά του ισλαμικού φονταλισμού

Όπως είπε, «πρόκειται για έναν άξονα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και για την επέκταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Είπε επίσης ότι «η Αθήνα επιδιώκει τη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia». Και πως «με καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας, μπορεί να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων». 

Με λίγα λόγια, επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα λάμβανε μέρος σε εκτός συνόρων επιχειρήσεις στη θάλασσα για την ασφάλεια στις θάλασσες και την αποτροπή της τρομοκρατίας. Και δεν χρησιμοποιούσε τις ένοπλες δυνάμεις της μόνο με τη στενή έννοια της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Άλλωστε, μια χώρα συχνά χρειάζεται να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εκτός των συνόρων της.

Αλλά τώρα ο κ. Κασσελάκης μας λέει ότι η κυβέρνηση «θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Ωστόσο, από διακοπές σε διακοπές πού να προλάβει να ενημερωθεί για την πρόσφατη κυβερνητική ιστορία του κόμματός του. Αρκείται να ανακοινώνει αυτά που του σερβίρουν οι παλιότεροι, οι οποίοι προφανώς μας θεωρούν όλους λωτοφάγους… (το άρθρο δημοσιεύθηκε στο liberal.grH Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.