Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου συμμετέχει στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»




Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχει ενταχθεί στον κατάλογο των 62 πρώτων Δήμων της χώρας, που ανέλαβαν ως αποστολή την πιλοτική εφαρμογή του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος “Νταντάδες της Γειτονιάς”. Στο μητρώο επιμελητών του προγράμματος μπορούν να εγγραφούν και οι συγγενείς των γονέων, δηλαδή γιαγιάδες, παππούδες, θείοι και θείες.

Η σχετική πλατφόρμα ntantades.gov.gr είναι ανοικτή για να καταθέσουν αίτηση οι επιμελητές και ωφελούμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές για ένταξη στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά) για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών τους από επιμελητή που θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμελητών. Το ποσό αυτό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος.

Επίσης, άνεργες μητέρες, γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν άλλο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα λαμβάνουν κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ (από 150 που ήταν αρχικά).



Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
  • είναι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας,
  • είναι απόφοιτοι επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή απόφοιτοι Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου σε συναφείς ειδικότητες, ή κάτοχοι πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματο Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου.

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν κατέχουν κάποιον από τους ανωτέρω τίτλους σπουδών, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση παρακολούθησης σεμιναρίου διαδικτυακής εκπαίδευσης

  • Έχουν γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών σε παιδιά,
  • Έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου γλωσσομάθειας Β1,
  • Έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα
  • Δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης,
  • Δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς
  • Δεν εκκρεμεί εις βάρος τους μήνυση ή έγκληση ενώπιον αρμόδιας αρχής, δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα, για αδικήματα

Σε περίπτωση που οι συγγενείς δεν είναι κάτοχοι κάποιου τίτλου σπουδών, προβλέπεται η δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακής εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν τίτλο σπουδών τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Άρα, λοιπόν, στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, αρκεί να κατέχουν απολυτήριο γυμνασίου και να παρακολουθήσουν το ανωτέρω σεμινάριο, υποβάλλοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα.

Πώς θα παρακολουθήσετε το σεμινάριο

Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκπαίδευση, θα ακολουθήσετε τα κάτωθι βήματα:

Θα μεταβείτε στην εφαρμογή του προγράμματος ntantades.gov.gr και με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών taxisnet θα εισέλθετε στην αίτηση συμμετοχής «Εγγραφή στο μητρώο επιμελητών».

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα μεταβείτε στην ΕΝΟΤΗΤΑ Β – ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ/Επίπεδο Εκπαίδευσης της αίτησής σας και θα επιλέξετε το σύνδεσμο ώστε να εισέλθετε στο ασύγχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Αφού μελετήσετε το εκπαιδευτικό υλικό που θα βρείτε στον παραπάνω σύνδεσμο, θα μεταβείτε στις ερωτήσεις αξιολόγησης, όπου θα πρέπει να απαντήσετε σε 30 ερωτήσεις της μορφής «σωστό/λάθος» ή «πολλαπλής επιλογής».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης μπορείτε να μεταβαίνετε στις ερωτήσεις πατώντας “Επόμενη σελίδα” ή “Προηγούμενη σελίδα” στο κάτω μέρος της οθόνης. Έχετε τη δυνατότητα να αγνοήσετε μία ερώτηση και να επανέλθετε αργότερα ή να διορθώσετε μία απάντηση πριν την τελική υποβολή. Αφού απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάτε “Υποβολή όλων και τέλος”.

Για την εξέταση έχετε στη διάθεσή σας 45 λεπτά.

Η αξιολόγηση των απαντήσεων γίνεται αυτόματα από το σύστημα και επιτυχών θεωρείται όποιος συγκεντρώσει το 70% και πάνω των σωστών απαντήσεων.

Αν αποτύχετε στην εξέταση, έχει το δικαίωμα να προσπαθήσετε ξανά ύστερα από μία εβδομάδα. Συνολικά, μπορεί να προσπαθήσετε έως δύο φορές.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα

Τονίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μητέρες και πατέρες, φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα (και αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες). Καθώς επίσης και άνεργες μητέρες, φυσικές, θετές ή ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 ευρώ και να μην τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου. Και φυσικά η διεύθυνση διαμονής των ωφελούμενων προσώπων να είναι εντός των δήμων που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της δράσης.

Ποιοι Δήμοι συμμετέχουν

Οι 62 Δήμοι της πιλοτικής εφαρμογής είναι οι ακόλουθοι:

  1. Αβδήρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  2. Αλεξανδρούπολης
  3. Καβάλας
  4. Κομοτηνής
  5. Ορεστιάδας
  6. Αγίων Αναργύρων Αττικής
  7. Αθηναίων
  8. Καλλιθέας
  9. Κρωπίας
  10. Μάνδρας – Ειδυλλίας
  11. Νέας Ιωνίας
  12. Παλαιού Φαλήρου
  13. Περιστερίου
  14. Ανατολικής Σάμου Βορείου Αιγαίου
  15. Ικαρίας
  16. Μυτιλήνης
  17. Αγρινίου Δυτικής Ελλάδας
  18. Αμφιλοχίας
  19. Πηνειού
  20. Πύργου
  21. Βοϊου Δυτικής Μακεδονίας
  22. Γρεβενών
  23. Εορδαίας
  24. Φλώρινας
  25. Αρταίων Ηπείρου
  26. Ηγουμενίτσας
  27. Ζίτσας
  28. Πρέβεζας
  29. Σουλίου
  30. Ελασσόνας Θεσσαλίας
  31. Καρδίτσας
  32. Παλαμά
  33. Ρήγα Φεραίου
  34. Φαρκαδόνας
  35. Αργοστολίου Ιονίων Νήσων
  36. Βόρειας Κέρκυρας
  37. Κέρκυρας
  38. Λευκάδος
  39. Σάμης
  40. Δίου – Ολύμπου Κεντρικής Μακεδονίας
  41. Εμμανουήλ Παππά
  42. Κορδελιού-Ευόσμου
  43. Αποκορώνου Κρήτης
  44. Γόρτυνας
  45. Σητείας
  46. Χανίων
  47. Καρπάθου Νοτίου Αιγαίου
  48. Άνδρου
  49. Κω
  50. Μυκόνου
  51. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  52. Σύρου-Ερμούπολης
  53. Βέλλου-Βόχας Πελοποννήσου
  54. Βόρειας Κυνουρίας
  55. Ευρώτα
  56. Κορινθίων
  57. Ναυπλιέων
  58. Πύλου-Νέστορος
  59. Ιστιαίας Αιδηψού Στερεάς Ελλάδας
  60. Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας
  61. Λεβαδέων
  62. Χαλκιδέων

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με  το helpdesk της δράσης, είτε τηλεφωνικά στους αριθμούς 210 3258080 και 210 3258090 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-20.00),είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος τονίζει ότι “το πρόγραμμα εμπίπτει σε έναν από  τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής που στοχεύει στην  εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή”.

Τον συντονισμό του προγράμματος για τον Δήμο Π. Φαλήρου έχουν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας Γιάννης Αρκουμάνης, η Πρόεδρος των Βρεφονηπιακών Σταθμών-Βιβλιοθηκών, Μαίρη Τρύφων και η υπηρεσιακή υπάλληλος-κοινωνική λειτουργός Λίλιαν Φανιδάκη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.