«Ω γλυκύ μου έαρ»: Στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης




«Ω γλυκύ μου έαρ»: Μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία ζουν όσοι/σες επισκέπτονται την Αγία Φωτεινή για να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής. Βυζαντινή χορωδία ψάλλει με μεγαλοπρέπεια τα εγκώμια μέσα στο Ναό, συγκινώντας τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους πιστούς.

Η περιφορά του Επιταφίου στην πόλη γίνεται με αναμμένα κεριά. Κατά την διάρκεια της περιφοράς ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα Εγκώμια.

Η πρώτη Στάση ξεκινάει με το: “Η ζωή εν τάφω, κατετέθης Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.”

Η δεύτερη Στάση ξεκινάει με το: “Άξιόν εστι, μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην, τον εν τω Σταυρώ τας χείρας εκτείναντα, και συντρίψαντα το κράτος του εχθρού.”



Η τρίτη Στάση ξεκινάει με το: “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή σου, προσφέρουσι Χριστέ μου.”

Ο Επιτάφιος Θρήνος δεν είναι γνωστό από ποιον ή ποιους γράφτηκε. Εκτιμάται ότι ο υμνογράφος τον έγραψε στα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα μικρά αυτά τροπάρια είναι πολύ αγαπητά στο λαό και προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που ακολουθεί τον επιτάφιο βιώνει μια Βυζαντινή εμπειρία! Κείμενο – φωτογραφίες: Ελένη Γρηγοριάδου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.