Γαλλίδα ΥΠΕΞ σε Δένδια: Στο πλευρό της Ελλάδας έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της




Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του Γάλλου προέδρου, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, στο Παρίσι. «Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας» διαμήνυσε εξίσου η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία και μια περιοχή ανησυχίας.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Κατρίν Κολονά έκανε λόγο για ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με τον Νίκο Δένδια την καλή συνεργασία που είχε με τον προκάτοχό της Ζαν-Ιβ Ντριάν.



Κάνοντας απολογισμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που από το προηγούμενο καλοκαίρι συμπληρώνει την παλιά φιλία μεταξύ των κρατών, η Γαλλίδα υπουργός είπε πως από τους πρώτους μήνες «είδαμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας».

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αλληλεγγύη που κατέδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Γαλλία. «Είναι μια αλληλεγγύη η οποία κατέδειξε στην πράξη με δύο Καναντέρ, τα οποία μάς βοήθησαν πολύ στη μάχη κατά των πυρκαγιών» ανέφερε και υπενθύμισε αντίστοιχα πως το προηγούμενο καλοκαίρι τη γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ και διαμήνυσε πως «μαζί είμαστε πάντοτε πιο ισχυροί».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινής προσέγγισης της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αναγκαιότητα να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις που έρχονται από τη Μόσχα, η οποία επιδιώκει να ξεχάσουμε τις αιτίες του πολέμου» και υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά τη ρωσική στάση και να εξεταστούν οι συνέπειες αυτού του πολέμου στην Ευρώπη και πέρα αυτής. «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη των οικονομικών και των γεωπολιτικών συνεπειών που απορρέουν από την εισβολή στην Ουκρανία» προσέθεσε και έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου στην ενέργεια.
Άλλωστε η ενεργειακή ασφάλεια συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών και ειδικά οι τελευταίες αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση και διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή ομογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας» και θα πρέπει να πάμε ακόμα παραπέρα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προέταξε την ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και ειδικότερα από τη Ρωσία. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης του με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna (Παρίσι, 29.07.2022)

“Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ, στο Παρίσι, σε μία φίλη χώρα, έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας, με τον οποίο μας συνδέουν αρχές και αξίες.

Σας συναντώ σε διμερές πλαίσιο για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας και θέλω πάλι να σας συγχαρώ. Αντικαταστήσατε τον αγαπητό μου φίλο Jean – Yves Le Drian, με τον οποίο είχαμε μια άριστη συνεργασία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που τα Canadair μας προσέφεραν στη Γαλλία κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αλλά πρέπει και εγώ να σας ευχαριστήσω, από την πλευρά μου, για την αποστολή 25 Γάλλων πυροσβεστών στην Αττική, όπου θα παραμείνουν για όλο τον Αύγουστο.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των στενών σχέσεων των χωρών μας.

Οι σχέσεις μας έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και αιώνες. Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, υπάρχει πλατεία, η οποία έχει το όνομα των Γάλλων Φιλελλήνων. Ο πιο γνωστός πίνακας για την Ελληνική Επανάσταση, είναι ο πίνακας του Delacroix για την σφαγή της Χίου, και κάτω από το σπίτι μου στην Αθήνα υπάρχει η προτομή ενός σπουδαίου Γάλλου, του Σατωβριάνδου, η οποία τοποθετήθηκε εκεί το 1939.

Στους δύο μεγάλους πολέμους βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά και θέλω να υπογραμμίσω, ότι και στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο σήμερα, η Γαλλία έχει υπογράψει και τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Σύμβαση του Montreux για τα Στενά, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Η πορεία των εξαιρετικών μας σχέσεων συνεχίζεται με τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Έφτασε στο υψηλότερο σημείο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Μία ξεχωριστή Συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας.

Αλλά είναι και ένας αμυντικός εταίρος της Ελλάδας. Πρόσφατα συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra, ήδη γαλλικά Rafale πετούν με τα ελληνικά χρώματα και, χάρη στα γαλλικά όπλα, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή.

H σχέση μας, όμως, έχει μια στερεή βάση: τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, και βέβαια, την αποφυγή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να κλονίσει αυτές τις αρχές, αυτό το πλαίσιο.

Συζητήσαμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και το πόσο ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα.

Θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω την προσήλωση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις αρχές στην εξωτερική της πολιτική.

Σας ενημέρωσα, μετά τη χθεσινή μου επίσκεψη στη Λευκωσία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξετάσαμε μαζί τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή και σας ενημέρωσα, επίσης, για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, και υπογράμμισα τη σημασία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Θέλω, όμως, να σας αναγνωρίσω, και να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό, ότι η Γαλλία βρέθηκε πάντα στο πλευρό μας, χωρίς περιστροφές.

Συζητήσαμε, επίσης, για το ΝΑΤΟ και σας είπα – και λέω και δημοσίως – ότι η Ελλάδα είναι – και θα παραμείνει – θιασώτης της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αυτονομίας.

Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική.

Θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ γιατί οι επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδωσαν καρπούς. Άνοιξαν τον δρόμο για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Συζητήσαμε, επίσης, για την ανησυχητική κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο διάχυσης της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σας ενημέρωσα για τα πράγματα που κάνει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή της Αφρικής και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Νομίζω ότι η στάση της Γαλλίας ήταν πάντα εποικοδομητική σε αυτά τα θέματα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια για τη συνεργασία μας στον ΟΗΕ. Για εμάς, η στήριξη για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από ένα μόνιμο μέλος είναι πάρα πολύ σημαντική.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελα και δημοσίως να πω, ότι η Ελλάδα είναι περήφανη που συνεργαζόμαστε και στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας.

Γενικά, θα ήθελα τελειώνοντας να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή και σήμερα εδώ στο Παρίσι, να επαναλάβω το πόσο σημαντική για εμάς είναι η συνεννόηση με τη Γαλλία, και να εκφράσω την ελπίδα ότι σύντομα θα έχω τη χαρά και την τιμή να σας υποδεχθώ και στην Αθήνα. Ευχαριστώ πολύ.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.