Ανδρέας Κονδύλης στον Ε.Τ.: «Οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τις ροές και ό,τι συνεπάγονται»




Η κρισιμότητα της διαχείρισης της μετανάστευσης και η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συνεδρίου που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αλίμου και η Επιτροπή Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Divani Apollon Palace (Αγίου Νικολάου 10, Βουλιαγμένη) και ώρα 9¨00 π.μ. εκκινούν οι διεργασίες του συνεδρίου όπου και θα υφίσταται η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω livestreaming.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή πλέον των εκατό Δημάρχων και Περιφερειαρχών των 27 κρατών – μελών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τη συμμετοχή Υπουργών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων, ο εκ των διοργανωτών, δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο πρόεδρος της επιτροπής «Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις» της ΕτΠ Mark Speich, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ μέσω βιντεομηνύματος θα τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε στην ήπειρο, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι αυτοδιοικητικοί κρίνουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να δράσει τώρα. Θέτουν σε πρώτο πλάνο την εφαρμογή διαρθρωμένων μέσων, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για τις επικείμενες προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στις παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις λόγω της άνισης κατανομής της ευθύνης διαχείρισης της τρέχουσας κατάστασης.



Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η ορθή προσαρμογή των πολιτικών μετανάστευσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και η ουσιαστική αλληλεγγύη στις κοινότητες υποδοχής αποτελούν τα καίρια ζητήματα διαβούλευσης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, οι: Ανδρέας Κονδύλης, Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος, Σοφία Βούλτεψη και Απόστολος Τζιτζικώστας θα παραχωρήσουν στις 10¨30 π.μ. στην αίθουσα «Aphrodite» του Divani Apollon Palace, Συνέντευξη Τύπου.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

(Άγγελος Αγγελίδης – eleftherostypos.gr) Τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.», ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. Όπως λέει οι τοπικές Αρχές ζητούν οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. -αν είναι εφικτό απευθείας και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων- προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ο Δήμος Αλίμου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 24 Ιουνίου συνέδριο στο Divani Apollon Palace της Βουλιαγμένης με θέμα: «Ο αντίκτυπος της διαχείρισης της μετανάστευσης και της ένταξης στις τοπικές και τις περιφερειακές Αρχές, ιδίως στις παραμεθόριες περιφέρειες, και η ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης των τοπικών και των περιφερειακών Αρχών από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.». Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο «Ελεύθερος Τύπος» και το www.eleftherostypos.gr.

Ο δήμος Αλίμου πρωταγωνιστεί -για ακόμη μία φορά- ανοίγοντας έναν ευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος και πώς αυτό επηρεάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οταν ξεκινούσε η διοργάνωση του συνεδρίου παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν και της αρμόδιας επιτρόπου για τη μετανάστευση, υπολογίζαμε ότι θα υπάρχει πίεση στην Ελλάδα από αφγανικές ροές. Ενα χρόνο μετά, οι ροές προέρχονται από τον πόλεμο που στο μεταξύ άρχισε στην Ουκρανία. Κι αν δεν αποδεσμευτούν τα ουκρανικά σιτηρά, θα υπάρξουν νέες ροές προσφύγων/μεταναστών από Αφρική και Ασία λόγω πείνας. Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη νέα πραγματικότητα: προληπτικά μέτρα ώστε να προλαμβάνουμε τις ροές (π.χ. έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη χωρών και οικονομιών), διαχείριση των ροών καθεαυτών (οι πρόσφυγες/ μετανάστες πρέπει να διαμοιράζονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο) και ενσωμάτωση των προσφύγων/ μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Εχει επιτευχθεί ομοφωνία στις τάξεις των Ευρωπαίων αυτοδιοικητικών παραγόντων, για το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού;

Ομοφωνία όχι, πάντα θα υπάρχουν διαφωνούντες. Εχει επιτευχθεί όμως μία συναίνεση στη μεγάλη πλειονότητα των αυτοδιοικητικών της Ε.Ε., η οποία προτείνει μία σειρά από μέτρα για τη διαχείριση των προσφύγων/μεταναστών, πάντοτε με ενεργό συμμετοχή και των τοπικών αρχών, δήμων και περιφερειών.

Με ποιον τρόπο καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη να διαχειριστεί την κατάσταση; Έχει τα μέσα να το πράξει;

υτό ακριβώς είναι που προτείνουμε ως αυτοδιοικητικοί της Ε.Ε.: μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών Αρχών στη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού φαινομένου. Εκ των πραγμάτων, οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τις ροές και ό,τι συνεπάγονται. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει και οικονομική στήριξη των τοπικών Αρχών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράδειγμα: Προτάθηκε πρόσφατα να οργανώσουμε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις σε διάφορες χώρες για μαθητές από την Ουκρανία. Τα παιδιά θα είχαν ασφάλεια, προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας, εξασφάλιση διατροφής, ψυχολογική αποφόρτιση, πολύτιμη εμπειρία από τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Πώς, όμως, θα μπορέσουμε οι τοπικές Αρχές να οργανώσουμε τέτοιες θερινές κατασκηνώσεις, χωρίς έστω την οικονομική αρωγή από την Ε.Ε.;

Πόσο εφικτή είναι η ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει η Αυτοδιοίκηση;

Θα σας το πω με ένα παράδειγμα: Εδώ, στα νότια, ξεκινάει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης στο πρώην αεροδρόμιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα υπάρξει τεράστια έλλειψη από εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων. Δεν είναι αυτό μια σπουδαία ευκαιρία να καταρτιστούν ταχύρρυθμα πρόσφυγες και μετανάστες και να βρουν άμεσα εργασία; Αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστεί να στεγαστούν, θα καταναλώσουν, θα αποτελέσουν ζωντανό κομμάτι της οικονομίας και της κοινωνίας. Στην επιτυχή υλοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο ρόλος δΔήμων και περιφερειών μπορεί να είναι καταλυτικός. Διαμονή, εργασία, εκπαίδευση, ενσωμάτωση σχετίζονται στενότατα με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές της Ευρώπης υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Τι είδους στήριξη ζητάτε;

Ακριβώς, να μας δοθεί η δυνατότητα να διαχειριζόμαστε όλες τις τοπικές υποθέσεις, με υπευθυνότητα και πόρους, χωρίς να υπάρχει διαρκώς ένα «μπρα ντε φερ» με τις κεντρικές κυβερνήσεις, για αρμοδιότητες και χρήματα. Π.χ. να μπορούν οι δήμοι να απευθύνονται απευθείας στις Βρυξέλλες για υλοποίηση προγραμμάτων. Σήμερα, δυστυχώς, το νέο ΕΣΠΑ (παρά την αντίθετη κατεύθυνση που έχει δώσει η Ε.Ε.) παραμένει στον ασφυκτικό έλεγχο κράτους και περιφερειών, με αποτέλεσμα οι δήμοι να είναι σε δυσμενή θέση όσον αφορά στη χρηματοδότησή τους για να επιτύχουν έργα και τοπική ανάπτυξη.

Πέρσι, εξασφαλίσατε μία μεγάλη διάκριση για τον Αλιμο, καθώς προκρίθηκε στους τρεις φιναλίστ δήμους, (ανάμεσα σε 3.184 δήμους από όλη την Ευρώπη και 90 δήμους από όλη την Ελλάδα), για το Βραβείο της Ε.Ε. στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021». Πόσο ψηλά έχετε θέσει τον πήχη της επιτυχίας και ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σας;

Δεν υπάρχει όριο στο πόσο πολύ μπορεί να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο στον Αλιμο, αλλά μπορούμε ακόμα καλύτερα. Σε αυτό θα συμβάλουν και οι νέες υποδομές που ετοιμάζουμε: νέος μεγάλος παιδικός σταθμός, νέο κλειστό γήπεδο, νέο δημαρχείο, αναπλάσεις περιοχών κ.λπ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.