2ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης: Οι μαθητές λένε ΝΑΙ στο σεβασμό της διαφορετικότητας




Το 2ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Οι Γιατροί του Κόσμου”,  διοργάνωσε διήμερο ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών του στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του πιστοποιημένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονεί ο συγκεκριμένος φορέας στα σχολεία της Επικράτειας.

Η επιστημονική ομάδα των ΓτΚ επισκέφθηκε τον χώρο του Σχολείου και παρουσίασε ενδιαφέρον διαδραστικό υλικό πάνω  στις θεματικές Ρατσισμός – Ξενοφοβία – Φυλετικές Διακρίσεις και Προώθηση της Ισότητας των Φύλων-Πρόληψη των Έμφυλων Διακρίσεων, καλώντας τα παιδιά όλων των τάξεων σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και προσφέροντας την ευκαιρία για πραγματικό προβληματισμό και δημιουργικό αναστοχασμό. 

Σκοπός των παρουσιάσεων ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών μέσα από κατάλληλα για την ηλικία τους ερεθίσματα και η παρότρυνση να τοποθετηθούν κριτικά πάνω στις έννοιες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, καθώς και της ισότητας των φύλων, της έμφυλης βίας και του έμφυλου διαχωρισμού. Αναλύθηκε η σημασία του σεβασμού στη διαφορετικότητα και η αναγκαιότητα απουσίας διακρίσεων, σε μια προσπάθεια απομυθοποίησης και αποενοχοποίησης συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων και ατόμων που βάλλονται λόγω φύλου, καταγωγής, χρώματος, θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με την ενθάρρυνση των παιδιών για την υιοθέτηση καλών πρακτικών που ενισχύουν το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αργυρούπολης, κα Ευδοξία Καλημεράκη,  δήλωσε σχετικά: «Ως Σύλλογος Καθηγητών είμαστε πάντα θετικοί απέναντι σε κάθε καινοτομία και δράση που αφορά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, την ευαισθητοποίηση, τη σωστή και πολύπλευρη ενημέρωσή τους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καταστάσεις που συναντούν στην καθημερινότητά τους και τους προβληματίζουν για το σήμερα αλλά και το μέλλον. Ευχαριστούμε το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για τούτη την πρωτοβουλία και τους Γιατρούς του Κόσμου για το άκρως ενδιαφέρον υλικό που παρουσίασαν, δίνοντας το έναυσμα για περαιτέρω συζητήσεις στην τάξη –και πέρα από αυτή.»



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.