Γιατί να κρατήσουμε γερά τα δόντια μας όταν κάνουμε ακτινοθεραπεία
Oι ανάγκες για τη θεραπεία της οδοντικής τερηδόνας φθάνουν το 97%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 5 χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία, εφόσον δεν φροντίσουμε κατάλληλα τα δόντια μας!

Περίπου το 80% των ατόμων, με καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, θα λάβουν ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χειρουργική θεραπεία ή χημειοθεραπεία. Ως επακόλουθα της θεραπείας, θα αναπτυχθούν σημαντικές αλλαγές και προβλήματα στο στόμα.

Ελκώσεις (πληγές που πονάνε), μυκητιάσεις και άλλες λοιμώξεις, απώλεια της γεύσης, ξηροστομία, τερηδόνες των δοντιών, οστεοακτινονέκρωση και τρισμός (δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος), θα παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας.

Η τερηδόνα προσβάλει τα δόντια από τον πρώτο χρόνο και μπορεί να τα σπάσει και να τα καταστρέψει. Η φροντίδα από τον κατάλληλα ενημερωμένο οδοντίατρο θα συμβάλλει στην αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων.Η τερηδόνα της ακτινοθεραπείας κεφαλής και τραχήλου συνδέεται, τόσο με την άμεση επίπτωση της θεραπείας στα δόντια όσο και σε προβλήματα μέσα στο στόμα, όπως η ξηροστομία, οι δυσκολίες στη διατροφή, λόγω της δυσγευσίας ή/και του τρισμού, και η ανεπαρκής φροντίδα από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο.    

Οι εκτεταμένες τερηδόνες περιορίζουν τις θεραπευτικές δυνατότητες, τα δόντια δεν μπορούν να «σωθούν» δηλαδή δεν μπορούν να αποκατασταθούν και χρειάζεται να γίνουν εξαγωγές, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου της οστεοακτινονέκρωσης. Η καθημερινή ποιότητα της ζωής μας επιβαρύνεται.

Συμπερασματικά, «Η στοματική υγεία θα χειροτερεύσει, οι ανάγκες θεραπείας θα είναι πολύ υψηλές και οι περιορισμοί στη επιτέλεση της επιθυμητής θεραπείας θα είναι πάρα πολλοί (numerous), όταν το τμήμα της φροντίδας του στόματος στην ακτινοθεραπεία αγνοείται». Η φροντίδα της στοματική υγείας γίνεται ακόμη πιο σημαντική, εφόσον, πλέον γνωρίζουμε ότι η καλή στοματική υγεία έχει ευεργετική επίδραση στην έκβαση και την επιτυχία της θεραπείας. Οι ασθενείς θα ζήσουν καλύτερα και περισσότερο!   

Impact of non-compliance with oral care on radiation in head and neck cancer survivors (2021). Βhandari et al Supportive Care in cancer 29:4783-4790

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.