Οι ιστορικές ανησυχίες του κ. Κωνσταντάτου




Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος, είναι ως γνωστό ένας άνθρωπος με ιστορικές ανησυχίες. Ως συγγραφέας δύο ιστορικών μυθιστορημάτων εξάλλου αυτό είναι προφανές. Αυτό, όμως, αποκαλύπτει και η πρόσφατη δήλωσή του αναφορικά με το γνωστό πλέον θέμα του ρέματος της Ευρυάλης.

Με τη δήλωση αυτή ο ιστοριοδίφης δήμαρχος έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα αυτοδιοικητικά χρονικά» διεκδίκηση από τον Δήμο Γλυφάδας της περιοχής όπου βρίσκεται το «ιστορικό» γήπεδο των Σουρμένων. Διαμαρτυρήθηκε δε για το γεγονός ότι μετά από 80 χρόνια ο Δήμος Γλυφάδας προσπαθεί δικαστικά να αλλάξει το status quo της περιοχής, διεκδικώντας την κυριότητά της.

Εδώ, όμως, ο συμπαθής δήμαρχος πιάστηκε αδιάβαστος. Η ιστορία της περιοχής μας λέει ότι το γήπεδο των Σουρμένων, που ο Δήμος Ελληνικού έχτισε πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης, δεν είναι και τόσο «ιστορικό». Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις ορθοφωτογραφίες της περιοχής που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου για να διαπιστώσει ότι ακόμα και το 1960, στο σημείο όπου σήμερα έχει κατασκευαστεί παράνομα το γήπεδο των Σουρμένων, και ακόμα πιο πρόσφατα, μόλις τον Απρίλιο του 2021, ο παράνομος Σταθμός Μεταφόρτωσης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης- κυλούσε ελεύθερο το ρέμα της Ευρυάλης.

Ο κ. Κωνσταντάτος αγνοεί και μία άλλη ιστορική αλήθεια. Αγνοεί δηλαδή ότι η κοίτη του ρέματος της Ευρυάλης -αυτού που οι προκάτοχοί του έθαψαν κάτω από το γήπεδο των Σουρμένων και ο ίδιος, σε άλλο σημείο του, κάτω από την παράνομη χωματερή του- έχει οριστεί ως σύνορο μεταξύ του Δήμου Ελληνικού και του Δήμου Γλυφάδας με απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου του 1938 και αποτελεί το διοικητικό όριο των δύο Δήμων στην περιοχή.



Τοπογραφικό σχέδιο της Πολεοδομίας (Υπηρεσία Δόμησης) του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, το οποίο φέρει τις υπογραφές υπαλλήλων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 259Α/1948, η μπλε γραμμή που βλέπετε είναι το όρια της πρώην κοινότητας Ελληνικού με τη Γλυφάδα. Δηλαδή και τα γήπεδα και το εργοτάξιο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και ο χώρος της παράνομης χωματερής, σύμφωνα με το τοπογραφικό της Πολεοδομίας, ανήκουν στον δήμο Γλυφάδας

Αν ο κ. Κωνσταντάτος δεν πιστεύει τον Δήμο Γλυφάδας που υποστηρίζει αυτό ακριβώς με την αγωγή του -αγωγή που προκάλεσε την πρόσφατη οργίλη αντίδραση του κ. Κωνσταντάτου- τότε ας ρωτήσει την Πολεοδομία του ίδιου του Δήμου του η οποία μόλις το 2016 συνέταξε τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο φαίνεται το σύνολο του γηπέδου των Σουρμένων και της περιοχής που πρόσφατα ο κ. Κωνσταντάτος μετέτρεψε σε παράνομη χωματερή εκτός του ορίου του σχεδίου πόλης του Δήμου Ελληνικού και εντός του ορίου του σχεδίου πόλης της Γλυφάδας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά ο κ. Κωνσταντάτος δεν θα μπει στον κόπο να ζητήσει από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν ότι χτίζει τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης πάνω σε ρέμα και εντός έκτασης άλλου Δήμου. Εξάλλου, όπως μαθαίνουμε, οι σχέσεις του με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας του τώρα τελευταία δεν είναι και οι καλύτερες, ιδίως από τότε που η Πολεοδομία Ελληνικού – Αργυρούπολης κατέγραψε ως αυθαίρετες τις παράνομες εργασίες που κάνει πάνω στο ρέμα, διέταξε την κατεδάφισή τους και επέβαλε στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης πρόστιμα για την ανέγερση και τη διατήρησή τους.

Όπως φαίνεται, ο κ. Κωνσταντάτος, ως συγγραφέας έχει ειδικευτεί στην ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κεφαλονιάς. Καλό θα ήταν, όμως, να μάθει κάποια πράγματα και για την ιστορία της πόλης που είναι δήμαρχος και της περιοχής στην οποία αυτή βρίσκεται, ώστε να αποφεύγει να εκτίθεται στο μέλλον. (Ο παλιός Γλυφαδιώτης)         

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.