Πατούλης: Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο Δασαρχείο




Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από χθες Πέμπτη, όλος ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνδράμοντας το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε στο Αλεποχώρι. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφθηκε και σήμερα το πρωί το σημείο προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς καθώς και για τις επιχειρήσεις που υλοποιούνται στην προσπάθεια κατάσβεσής της. 

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε, για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση καθώς και για τη συμβολή του μηχανισμού της Περιφέρειας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη καθώς και από το Αντιπεριφερειάρχη Δυτική Αττικής Λ. Κοσμόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο σημείο είχε συνεργασία με το Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, τον Αττικάρχη της Πυροσβεστικής Γ. Πετρούτσο, με στελέχητης πυροσβεστικής και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει από την πρώτη στιγμή  ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας  Αττικής ο οποίος συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 27 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα.

Μετά την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησε στη παρακάτω δήλωση: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά όλος ο Μηχανισμός της Περιφέρειας συνδράμει  στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής.  Απόλυτη προτεραιότητα  μας η ασφάλεια των πολιτών.  Σήμερα, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν τουλάχιστον,  οι άνεμοι έχουν κοπάσει και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, για τον περιορισμό των καταστροφών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας μικρός τραυματισμός. Δυστυχώς όμως έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δάσους καθώς και οικίες».



Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με αναφορές εκπροσώπου της Πυροσβεστικής για ευθύνες της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην δημιουργία αντιπυρικών  ζωνών, ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πώς η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο Δασαρχείο και την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να γνωρίζει ως εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Δήλωση Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Aντιπεριφερειάρχη Βασίλη Κόκκαλη: Μην εμπλέκετε την Περιφέρεια Αττικής στις αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών

Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή,  ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια.

Η δημόσια παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί. Είναι προφανές πως ένα στέλεχος που εκπροσωπεί μια τόσο κρίσιμη για την πολιτική προστασία των τοπικών μας κοινωνιών υπηρεσία, οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες κι ευθύνες των φορέων του Κράτους. Πως θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, όταν  στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αγνοούν τα στοιχειώδη; Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η άποψη αυτή δεν αναιρεί τη δημόσια διακηρυγμένη θέση μας ως Περιφέρεια Αττικής ότι τιμούμε κι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο και προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, το οποίο στηρίζουμε με κάθε τρόπο. 

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι αρμοδιότητες ορίζονται ως εξής:

  • Τα Δασαρχεία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.
    • Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα εντός οικιστικού ιστού αλλά και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών (σε συνεργασία με το δασαρχείο), όπως είναι η απομάκρυνση της ξερής βλάστησης, οι ελεγχόμενες αραιώσεις, οι κλαδεύσεις, η αφαίρεση και η ελάττωση της πυκνότητας των θάμνων,

Με βάση τα παραπάνω η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει καμία αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας σε δασικές εκτάσεις, ζώνες μίξης δασών-πόλεων και οικισμών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.